Food

Vijf mythes over veganisme

Vijf mythes over veganisme

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 MEI 2017

Het nieuwe jaar is begonnen, en dat betekent goede voornemens. Bijvoorbeeld gezonder gaan eten. Hoe je dat doet? Het kan met een plantaardig dieet.

Maar dat lijkt voor sommigen nog steeds een taboe. Ondanks dat meer plantaardig eten toch echt een noodzaak lijkt te worden. Metro ontkracht samen met vijf ‘plantaardige’ pioniers vijf mythes.

(Top)sport en een plantaardig dieet gaan niet samen

Een rauw ei voor je gaat hardlopen en een biefstukje na het bootcampen lijken onmisbaar. Toch kan sporten juist hand in hand gaan met een plantaardig dieet, licht vechtsporter en vlogger voor Vegan Animal Tom Zwarts toe: „Waarom we met z’n allen dachten dat topsport en plantaardig leven niet samen ging, is omdat het simpelweg niet vaak aan de orde was.”

„Als we nu kijken naar de topsport en wie daar goed presteren, zitten er opvallend veel atleten tussen die op plantaardige basis leven. Enkele voorbeelden hiervan zijn tennissers Serena Williams en Novak Djokovic. Op de Olympische Spelen was de enige gekwalificeerde weightlifter uit Amerika vegan (Kendrick Farris) en in de vechtsport MMA maken de broers Nick en Nate Diaz de boel onveilig op een plantaardig dieet.”

Veganisten zijn zo dun!

Flink sporten en geen dierlijke producten eten gaan dus prima samen, maar val je niet enorm af van niet meer dagelijks je bammetje kaas, een lekker stukje gemarineerde kip en een harinkje tussendoor? „Nee, veganistisch eten betekent niet per se dat je ook gezond eet”, vertelt Merel van het blog De Groene Meisjes. „En ook al eet je nog zo gezond, ook dat wil niet zeggen dat je dun bent. Kijk maar naar mij!”

Cilla Zwarts-Voogd is vegan blogger op haar blog Squatcilla.nl en lacht: „Alle veganisten lijken op een prei. Zoals je aan mijn ingevallen gezicht en uitgemergelde lichaam kunt zien, is het een wonder dat ik nog leef. Oké, grapje. Luister: er zijn dunne vegans, dikke vegans, doorsnee vegans, gespierde vegans, en alles daartussen in. Vegans zijn gewoon mensen, dus ze komen voor in allerlei soorten en maten. Net zoals iedereen, dus.”

Veganistisch eten is saai

Dan heb je besloten wat vaker de dierlijke producten te laten staan, maar wat eet je dan? Pasta met tomatensaus zonder gehakt en kaas? Aardappels en groenten zonder vlees? Cilla legt uit dat het vooral je eigen gebrek aan fantasie is. „Het grappige aan deze mythe is dat saai eten niets te maken heeft met wát je maakt, maar hoé je het maakt. Zo kunnen je spruitjes met de juiste specerijen proeven alsof ze net van de barbecue afkomen. Als je eten saai is, dan heeft dat dus meer te maken met een gebrek aan fantasie in plaats van een gebrek aan ingrediënten.”

Veganistisch eten is hartstikke duur

Al die gekke supplementen, chiazaden en quinoacouscousjes, dat vraagt vast een hoop van je bankrekening. „Zeker niet!”, zegt Merel van De Groene Meisjes. Op haar blog heeft ze een hele uitleg gewijd aan goedkoop veganistisch eten.
Loulou en Isabella eten veel peulvruchten om hun dieet mee aan te vullen. „Die zijn duurzaam, goedkoop en heel voedzaam! Ze bevatten veel proteïnen, maar ook vezels, vitaminen en mineralen, in tegenstelling tot vlees.” Cilla schreef op haar blog zelfs een hele handleiding om flink te besparen. Best handig, nu onze bankrekeningen na de feestdagen nog even moeten herstellen.

Een plantaardig dieet is moeilijk

Niet duur dus, maar vast heel ingewikkeld. Hoe krijg je nou je B12, calcium en ijzer binnen zonder dat malse stukje kalkoenfilet? „Om eerlijk te zijn, een plantaardig dieet is het makkelijkste wat me ooit is overkomen”, vertelt Tom Zwarts. „Vooral als het gaat om eten meenemen voor onderweg. Of je nou een middag in de auto zit of een middagje op het strand bivakkeert, plantaardig eten blijft gewoon lang(er) fris. Wanneer je dierlijke producten meeneemt, moet je vaak opletten of het niet bederft. Daar heb ik met mijn broodje peanutbutter-jelly geen last van.”
Het blijft langer fris, maar is het ook ingewikkeld? „Welnee!”, roept Merel. „Mijn recepten bewijzen denk ik wel dat vegan eten echt heel simpel kan. Ik ben zelf absoluut geen ervaren kok, maar het lukt me prima.” Daar zijn ook haar bijna 200.000 bezoekers per maand het mee eens. Tom Zwarts geeft ook nog een heel simpele tip voor je avondeten: „Gebakken aardappelen met gekookte broccoli en een plantaardige burger klinkt niet veel moeilijker dan wanneer je daar een gehaktbal bij zou doen, toch? En met de laatste ontwikkelingen op het gebied van vleesvervangers is dat ook nog eens ongelofelijk lekker!”

BEKIJK OOK


Views

3k+

Starbucks komt met proteïnedrankjes

Hier nog een foto van een frappuccino, straks een foto van je proteïnedrankje bij Starbucks. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

3 UUR

Proteïne is hip en dat hebben ze bij Starbucks ook door. De koffieketen heeft namelijk twee gloednieuwe drankjes geïntroduceerd, boordevol proteïne. Voor de mensen die niet graag ontbijten met vast voedsel.

Het gaat hier wel om koude drankjes met twee smaken: almond en cacao. De drankjes zijn gemaakt met melk en plant-proteïne, een bananen/dadel fruitmix voor de zoetheid en amandelmelk en amandelboter of kokosmelk en cacaopoeder.

veel suiker


Views

100+

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Merk je dat je steeds vaker last hebt van droge ogen? Geen zorgen, er is een altijd heerlijke oplossing: bestel wat vaker sushi.

Omega-3

Volgens onderzoekers van de Hokkaido Universiteit in Japan helpt het om chiazaden en vette vis te eten, schrijft het AD. De hoofdingrediënten van je lievelingseten! Het omega-3, wat veel aanwezig is bij vis, is namelijk goed voor de conditie van je ogen.


Views

2k+

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor je borrelnoten

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor borrelnoten

Biertje en borrelnoten in je jackie.

In samenwerking met Dommelsch

GISTEREN

Een jas die iedereen zelf had willen bedenken, maar Dommelsch deed het: het Pilsjasje. Dit spijkerjack mét koelvak, bieropener en vakje voor bijvoorbeeld de borrelnootjes is in het leven geroepen om de bierliefhebber overal (en onderweg) van alle gemakken te voorzien.

Zo’n Pilsjas - ‘dit kekke jackie’ zouden ze in De Wereld Draait Door zeggen - zou wel het perfecte kledingstuk moeten zijn voor bijvoorbeeld een bvo’tje op de camping. Of is reuzehandig als je het komend weekend op festivals als Lowlands, Dutchvalley of het Vlaamse Pukkelpop staat.

Run op het jasje


Views

1k+

Vegan Food Festival: ‘Veel meer dan een bakje sla’

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 AUG 2018

Het is zomer en dat betekent dat je elk weekend wel ergens terecht kunt voor een foodfestival. Of je nou de lekkerste snacks wil proberen of wijn wil proeven, het bestaat. Nieuw op het programma dit jaar is het Vegan Food Festival in de Westergasfabriek komend weekend. ,,We dachten: het hele veganisme moet toch hipper kunnen?”

Mik van Toorenburg van 25th Hour Agency zit met zijn bedrijf achter het festival. ,,We werken veel in het nachtleven, als je na het stappen wil eten komt het toch vaak op een broodje döner of McDonald’s neer”, vertelt de ondernemer aan Metro. Zelf is hij geen veganist, maar door mensen om hem heen die dat wel zijn, is hij geïnteresseerd in de levensstijl. ,,Als we met ze uit eten gaan, blijkt dat er vaak weinig voor ze op de kaart staat. Dat zou toch anders moeten kunnen? Hoe leuk zou het zijn als we onze evenementen achtergrond met onze passie voor eten kunnen combineren?”

Niet alleen voor vegans


Views

2k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

900+

Deze 14-jarige maakt fantastische taarten

Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

8 AUG 2018

Gamen, skaten of muziek maken: het zijn hobby’s waar je niet vreemd van opkijkt bij een 14-jarige jongen. Maar sommige jongens vallen iets meer op met hun hobby, omdat niet elk leeftijdsgenootje dezelfde heeft. En als je dan ook nog eens blijkt uit te blinken, val je helemaal op.

Lust voor het oog

Zo ook de 14-jarige Ryan Wilson uit San Francisco. De jongeman bakt taarten waar de gemiddelde hobbyist flink van opkijkt. De pattisier in een dop maakt de mooiste creaties waarvan bijna iedereen wel een variant van op zijn verjaardagspartijtje wil serveren. Of gewoon neer wil zetten om naar te kijken, want de taarten zijn een lust voor het oog.


Views

2k+

Dit kun je eten en drinken om af te koelen

Dit kun je eten en drinken om af te koelen

Spoiler: het zijn geen ijsjes. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

1 AUG 2018

Met het warme weer is het soms lastig de verkoeling op te zoeken. Gelukkig hoef je niet alleen maar naar die fles water te grijpen of de zee in te springen om de hitte te ontwijken, ook voedsel kan voor een flink portie verkoeling zorgen.

Spoiler: ijsjes werken niet, daar krijg je het op den duur juist warmer van.

Hoe kan dit?


Views

3k+

Camera videoGeef je mening en win een Huawei P20!

Foto van 'Metro'

10 AUG 2018

Jij ♥ Metro? Wij zijn heel erg benieuwd wat jullie eigenlijk van ons vinden! En omdat we geloven dat beelden meer zeggen dan 1000 geschreven woorden, zouden we het te gek vinden als jullie een filmpje willen maken, waarvan wij dan een grote ‘dit is Metro volgens jullie’-compilatie maken.

De leukste video wordt beloond met een Huawei P20(!) smartphone, om straks nog meer mooie video’s mee te maken. Metro’s Denise en Iris gingen je al voor->


Views

1k+

Likeability of 5

Kaasfans opgelet: je wordt niet dik van kaas

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

31 JUL 2018

Kaas zit al jaren in een verdomhoekje. Je zou er dik van worden en het is slecht voor je cholesterol. Nu blijkt ineens dat daar niets van waar is. Volgens wetenschappers zou het je zelfs kunnen helpen met afvallen.

Uit een Iers onderzoek blijkt dat eerdere vooroordelen onterecht zijn. Mensen die vaak kaas eten hebben geen hogere cholesterol en zijn ook niet dikker dan mensen die normale porties kaas eten. In tegendeel, ze zouden juist een lagere BMI hebben.

Zuivel


love
user_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

3k+

Wat is het beste tijdstip om te lunchen?

Wat is het beste tijdstip om te lunchen?

Het liefst lunch je het de hele dag door. Maar wat is nou de beste tijd om je bammetje, salade of soepje naar binnen te werken? ? Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

31 JUL 2018

Lunchen, altijd lekker en het liefst doe je het de hele dag door. Maar wat is nou de beste tijd om je bammetje, salade of soepje naar binnen te werken?

Middagdip

Je hebt de hele ochtend al gewerkt en bent wel toe aan wat energie. Voor je het weet, eet je tijdens de lunch drie boterhammen en 'ook nog even een tosti'. Vervolgens kak je rond 14.00 uur helemaal in en heb je last van de welbekende middagdip. Voedingsdeskunige Daryl Gioffre zegt dat een middagdip te maken heeft met het tijdstip waarop je luncht en wát je precies luncht, schrijft HLN.


Views

2k+

Voor de Gay Pride: van roze frietsaus tot sushimenus

Foto van 'Metro'

28 JUL 2018

Vanaf vandaag is het eindelijk weer feest in Amsterdam: de Pride Week begint weer! Zaterdag wordt er afgetrapt met de Pride Walk en PridePark en er wordt natuurlijk geëindigd met de inmiddels legendarische Canal Parade. Voor ondernemingen in Amsterdam natuurlijk dé tijd voor een leuke promotiestunt. We zochten de leukste voor je op.

Roze frietsaus


Views

2k+

In Schotland verkopen ze mayonaise-ijs

Foto van 'Metro'

27 JUL 2018

De grootste droogte van deze eeuw is op dit moment gaande. Een hittegolf teistert het land, op sommige plekken tikt de thermometer de 40 graden aan. En hoe blijft je dan het beste op temperatuur? Precies, met een ijsje. Koud, verfrissend en… Met mayonaise-smaak?

Geen vanille

Velen van ons zijn gek op de witte saus bij een frietje, in een broodje of om je XXL-frikandel mee te bevochtigen. In een zoet gerecht is het echter een minder bekend fenomeen. Tot nu. Een ijswinkel in Schotland heeft namelijk ijs ontwikkeld met mayonaisesmaak.


Views

4k+

Je kunt nu eigenlijk je eigen gin maken

Je kunt nu eindelijk je eigen gin maken

Je kunt nu eigenlijk je eigen gin maken. Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Ingelise de Vries'

24 JUL 2018

De gin-tonic is tegenwoordig niet meer weg te denken als je aan de bar een drankje bestelt. Hoog tijd om het drankje op een hoger niveau te tillen, denken heel wat gin-initiatiefnemers. Waaronder Chilkia van Maasdijk, die een pakket ontwikkelde waarmee je je eigen gin kunt maken.

Geen zorgen, je hoeft geen hele installatie in je huis te bouwen of een vergunning te hebben om alcohol te destilleren. „Het houdt in dat je kruiden laat intrekken in de gin, net als bij thee”, vertelt Van Maasdijk. „Dus het wordt niet als een echte GIN gedistilleerd, maar dan zou je het thuis zelf ook niet kunnen doen.”


Views

4k+

McDonald's retro kledingstukken al gezien?

McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet! Foto: McDonald's

Foto van 'Lisa Vermeij'

19 JUL 2018

Ben je klaar voor wat fastfoodfashion?  McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet!

Foto: McDonald's

Eerder kwam snackbar en concurrent FEBO natuurlijk al met een kledinglijn. En nu volgt ook de Amerikaanse fastfoodketen met een (helaas) tijdelijke collectie van McDonald’s. Vol met heuptasjes, spijkerjacks, t-shirts, sweaters en sokken in McDonald’s design.


Views

4k+

Deze foodtrucks moet je proberen op festival Trek

Foto van 'Metro'

15 JUL 2018

Het houd maar niet op met het heerlijk mooie weer. Ook op de burelen van Metro worden we daar erg blij van. Samen met de Snackspert gingen we langs bij festival TREK in het Amstelpark in Amsterdam, waar je naast een heleboel foodtrucks, theater, live muziek én een goede wijnbar, vandaag ook een groot scherm met de WK-finale vindt.

Food Theater

Aziatische borrelplank van Food Theater


Views

3k+

Met deze borrelplankjes steel jij de show deze zomer

Foto van 'Metro'

11 JUL 2018

Het is even een paar dagen wat minder heet, maar komend weekend mogen we ons weer verheugen op tropische temperaturen. En wat is er nou fijner in een warm weekend dan samen met je vrienden of familie aan de borrel? Precies. Schuif de stoelen en tafels maar weer naar buiten of zet de picknickmand klaar voor in het park, met deze borrelplankjes steel jij namelijk de show.

En dan maakt het helemaal niet uit of je na het werken nog even snel langs de supermarkt fietst voor een snelle vrijmiboplank of dat je de tijd hebt voor boodschappen en kokkerellen. Leonie van Gewoon wat een studentje 's avonds eet bedacht er eentje voor de mensen zonder tijd en Sabine van Oh My Foodness maakte er eentje voor de bourgondiërs.

Supersnelle zomerse borrelplank 2.0


Views

3k+

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

5 JUL 2018

Er staan meer dan duizend vacatures open in de horeca. Het personeelstekort was nog nooit zo groot: begin 2018 had één op de vijf restaurants hier last van. Drie jaar geleden ging dit nog om vier procent. „Dat heeft twee redenen”, vertelt sectorbestuurder FNV Horeca Edwin Vlek aan Metro. „Ten eerste komen er ontzettend veel horecabedrijven bij, ten tweede is werken in de horeca een stuk minder aantrekkelijk geworden.”

Dit alles heeft flinke gevolgen: het personeel dat wél werkt, maakt flink wat kilometers, restaurants zijn gedwongen hun terras (deels) te sluiten of zelfs een gehele extra sluitingsdag in te voeren, omdat ze wegens onderbemanning de drukte niet meer aankunnen. Er zijn dringend meer mensen nodig, maar waar haal je hen vandaan?

„Vroeger had je slechts een paar horecazaken, maar nu heb je er zo veertig in een woonplaats met een volledige keuken”, vertelt Pieter Boone (57), eigenaar van strandpaviljoen Berkenbosch in Oostkapelle, Zeeland. Boone zit met zijn handen in het haar en weet niet waar hij zijn personeel vandaan moet halen. „Mijn personeel gaat met zijn allen tegelijk op vakantie”, vervolgt hij. „Daarbij staan sporten en verjaardagen hoger op het prioriteitenlijstje dan werken.” Gezien hij onderbemand is, is hij genoodzaakt zijn terras gedeeltelijk te sluiten deze zomer.


Views

18k+

Chocoladeliefhebbers opgelet: Lindt komt met pasta

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Elselotte Smink'

4 JUL 2018

Chocopasta van Nutella geldt voor veel mensen als de holy grail van de chocoladeproducten. Lekker smeuïg, veel smaak (en calorieën, maar dat terzijde), chocolade en hazelnoten.

Maar daar lijkt nu een geduchte concurrent bij te zijn gekomen. De Zwitserse chocolaterie Lindt (van de goudhaasjes) heeft namelijk ook een pasta gelanceerd: Lindt Hazelnut Cream.

Winkel in Liverpool


Views

4k+

Nederlanders zijn Europa's grootste terrashangfans

Een leeg terras zie je niet zo vaak meer.

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 JUN 2018

Sta je bij de kleinste zonnestraal al te popelen om het terras op te duiken? Maar lukt het je steeds vaker niet om een plekje te bemachtigen? Niet zo gek. Nederlanders zijn namelijk de grootste terrashangfans van Europa.

En ook eten doen we steeds vaker liever buiten dan binnen. IENS, waar je je restaurantreservering door kunt geven, meldt dat er steeds meer mensen een plekje op het terras reserveren. In 2017 steeg het aantal reserveringen bij restaurants met een buitenterras met twintig procent.

Romantisch diner


Views

4k+