Het traditionele Franse recept voor coq au vin was de inspiratie voor Kims eigen dronken kip. ‘Maar door witte wijn te gebruiken in plaats van rode, is het gerecht een stuk lichter. Goed geschikt voor het voorjaar.’ / Floris Scheplitz

Coq au vin voor de lente

Het traditionele Franse recept voor coq au vin was de inspiratie voor Kims eigen dronken kip. ‘Maar door witte wijn te gebruiken in plaats van rode, is het gerecht een stuk lichter. Goed geschikt voor het voorjaar.’ / Floris Scheplitz

Foto van 'Ellen Mannens'

Ellen Mannens

12 MEI 2017

Metro schuift wekelijks aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: het succes van foodblogger Kim Alstede begon met een dronken kip.

Laten we de vaste eetrubriek van deze week beginnen met een tip van onze gastvrouw van vandaag: „Gewoon uitscheuren dit recept, meenemen en vanavond thuis maken.”

Maak kennis met Kim Alstede. Sinds anderhalf jaar fulltime foodblogger voor haar eigen blog degenietendefoodie.nl. Een blog dat, de naam verraadt het al, over genieten gaat. En daarom deelt ze vandaag haar variant op de traditionele coq au vin met ons. „Met dit gerecht kun je net even extra genieten op een doordeweekse dag en het is nog makkelijk te bereiden ook.”

Maar er zit voor Kim meer achter de goed ruikende kip in zijn vrolijke gele saus. „Met dit gerecht is het echt allemaal uit de hand gelopen”, zegt ze, doelend op het moment waarop de pas geopende Rotterdamse Markthal haar en nog enkele foodbloggers vroeg een recept te ontwikkelen. In één klap groeide degnietendefoodie.nl uit van een hobbyproject tot een platform over eten, reizen en genieten met ruim twintigduizend unieke bezoekers. „Dit recept liet me inzien wat ik kon bereiken. Een aanmoediging. Durf te leven, ga verder met je passie.”

Dronken kip, doopte ze het gerecht dat ze ontwikkelde aan de hand van de ingrediënten die ze in de Markthal tegenkwam. „Ik ga altijd aan de slag met een leeg hoofd en een volle koelkast. Zo ontstaan de beste recepten. Al kokend. Ik bedenk nooit iets vooraf.”

Het traditionele Franse recept voor coq au vin was de inspiratie voor Kims eigen dronken kip. „Maar door witte wijn te gebruiken in plaats van rode, is het gerecht een stuk lichter. Goed geschikt voor het voorjaar.”

De paprikapoeder zorgt voor de vrolijke gele kleur en met een beetje geraspte pecorino is het gerecht helemaal af. In de keuken moet je gewoon niet te moeilijk doen, als het aan Kim ligt. Dat leerde ze van haar grote voorbeeld Nigella Lawson (onder meer bekend van haar kookboeken en -programma’s, red.). „Echt, ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan koken. Als je maar een goede basis van ingrediënten hebt. In dit gerecht heb ik bijvoorbeeld gekozen voor kippendijfilet in plaats van een kippenpoot, omdat het vlees van de kippendij net wat malser is. En, eerlijk is eerlijk, omdat ik dan ook niet hoef te kluiven.”

Jouw recept op deze pagina?
Mag Metro ook bij jou komen eten? Stuur jouw recept en je contactgegevens naar nieuwsredactie@metronieuws.nl

Recept

Dronken kip

2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten
4 kippendijen
180 g verse tagliatelle
300 g geraspte wortelen
250 ml slagroom
250 ml droge witte wijn
25 g boter

3 tl paprikapoeder
1 el olijfolie
peper en zout
15 g verse peterselie
50 g gebrande en gezouten cashewnoten
100 g pecorino

Bereiden

Meng voor de marinade de olijfolie met de paprikapoeder. Voeg naar smaak peper en zout toe. Smeer de huid van de kippendijen in met de marinade. Verhit de boter in een hapjespan en bak de kippendijen tot ze een goudbruin laagje hebben (ongeveer vier minuten).

Meng ondertussen de witte wijn met de slagroom in een kom. Hak de helft van peterselie fijn en voeg toe aan het slagroommengsel. Schenk het mengsel bij de bruin gebraden kippendijen en laat alles 13 minuten stomen met het deksel op de pan op laag vuur.

Snijd de schoongemaakte wortelen in dunne plakjes en voeg na 13 minuten toe aan de kip. Laat het gerecht nu nogmaals 7 minuten stomen voor beetgare wortelen.

Kook water in de waterkoker en kook de verse tagliatelle volgens instructies op de verpakking beetgaar. Voeg een scheutje olijfolie toe zodat de pasta niet gaat plakken. Hak de cashewnoten en de overgebleven peterselie fijn. Rasp de pecorino-kaas.

Leg de tagliatelle in een toren midden op een bord en daarop het mengsel met de dronken kip. Garneer met de cashewnoten, peterselie en pecorino.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Zou je graag willen leren schilderen maar vind je jezelf niet artistiek genoeg? Daar hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden. Er bestaan nu schilderlessen, genaamd 'sip and paint'. Kun je onder het genot van een wijntje jezelf op het doek laten gaan.

Anders dan anders

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Goede wijn hoeft niet duur te zijn. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

5 DEC 2017

Hoog tijd om wat ruimte te maken in de voorraadkast. Een Lidl-wijn van slechts 5,99 euro heeft namelijk een dikke prijs gewonnen: deze goedkope wijn uit de supermarktketen is uitgeroepen tot één van de beste wijnen ter wereld.

Goed voor de knip

Is het einde van de döner kebab in zicht?
Likeability of 5

Is het einde van de döner kebab in zicht?

De milieucommissie van het Europees Parlement wil het gebruik van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

1 DEC 2017

Een avondje stappen eindigt vaak met een vette hap, denk aan een broodje döner met veel knoflooksaus. Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we misschien slecht nieuws voor je: de populaire snack dreigt namelijk te verdwijnen.

De milieucommissie van het Europees Parlement wil namelijk het toevoegen van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden, schrijft Bild. Als het Parlement het advies in december opvolgt, dreigt het van oorsprong Turkse vleesgerecht te verdwijnen...

Met de deze Starbucksdrankjes steun je goede doelen

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 NOV 2017

Goed, laten we eerlijk zijn. Wij gaan ook niet naar Starbucks omdat we even goed wakker geschud willen worden met een kop koffie.

Wel gaan we naar de koffieketen om te kijken of ze onze naam dit keer wel goed schrijven en natuurlijk voor de bijzondere drankjes als de Pumpkin Spiced Latte en de Peppermint Mocha. En goed nieuws: met die vreemde drankjes steun je nu ook nog eens een goed doel.

Zo blijft Meghan Markle in vorm met pizza en wijn

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

28 NOV 2017

Engeland krijgt binnenkort een nieuw lid van het koningshuis en we kunnen maar niet over haar ophouden. Maar hoe blijft actrice en bruid-in-spé zo mooi in vorm zonder pizza en wijn te verbannen?

Want laten we wel wezen, naast een prachtig gezicht heeft Markle ook een prachtig lijf. Zonder dat ze zich voor hoeft te doen als fitgirl, en dat kunnen we wel waarderen. Wat we nog meer kunnen waarderen, is dat Markle geen nee zegt tegen af en toe wat pizza en een glas wijn. Een stijl waar wij ons wel in kunnen vinden. Maar hoe blijft ze dan zo slank?

Vind de liefde van je leven middels guacamole

Vind de liefde van je leven met guacamole

Vind de liefde van je leven middels guacamole. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

29 NOV 2017

Niemand wil alleen sterven en daarom doen we er tegenwoordig alles aan om een leuke date te fixen. Maar er is één ding wat je altijd moet blijven onthouden: liefde gaat door de maag.

Dit bewijst in ieder geval het onderzoek van Zoosk, die het verband legde tussen voedingswaren en datingprofielen.