Peppers aardappelgratin

21 april 2017 om 16:15Metro
Peppers aardappelgratin

Ingrediënten

ruim 2 kg aardappels (liefst Russet of een andere kruimige soort)

1 middelgrote ui, fijngesnipperd

een stuk van 600 g gekookte ham, in blokjes van 1 cm

8 plakken gerookt spek, in vierkantjes

115 g boter

2 el knoflookzout

1⁄2 tl versgemalen zwarte peper

180 g bloem

1,3 l volle melk

Bereiding

Verhit de oven tot 190 °C. Schil de aardappels, snijd ze overlangs doormidden en dan overdwars in dunne halvemaantjes. Spoel die goed onder de koude kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Leg de aardappelschijfjes in een grote kom en hussel ze met de ui en ham. Bak de helft van het spek in een gietijzeren braadpan 9-10 minuten op matig vuur tot het vet is uitgesmolten en het spek krokant is. Doe de boter erbij en verhit hem al roerend tot hij is gesmolten; pas op dat hij niet verbrandt. Voeg het knoflookzout en de peper toe, klop de bloem erdoor en bak die al roerend om klontjes te verwijderen tot hij glad is. Klop de melk erdoor tot de saus glad is. Zet het vuur hoog en breng de melk aan de kook. Verhit hem al kloppend circa 5 minuten tot hij is ingedikt. Schenk de saus in een kom. Schik de helft van het aardappelmengsel op de bodem van de braadpan en bedek het met de helft van de saus. Herhaal met de rest van de aardappels en saus. Leg het ongebakken spek erop en zet de braadpan zonder deksel 30-35 minuten in de oven tot het spek is uitgesmolten en er knapperig uitziet. Verlaag de oventemperatuur naar 175 °C, leg het deksel op de pan en zet hem nog 1,5 uur in de oven tot het borrelt.

Uit: Cravings, Chrissy Teigen, 24,99 euro