Proef het voorjaar op de borden bij Odette

21 april 2017 om 17:00Ellen Mannens
Proef het voorjaar op de borden bij Odette
Odette stopt de smaak van Thailand in een salade, maar het liefst bezoekt ze het land een keer. Puur voor de lekkere keuken. / Floris Scheplitz

Metro schuift wekelijks aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: een Thaise trip met Odette Karsdorp.

„Sorry, ik kan niet zonder muziek”, zegt Odette Karsdorp, terwijl ze de radio in de keuken een tandje zachter zet. „’s Ochtends gaan in de keuken altijd meteen het licht en de radio aan. Ik moet gewoon muziek hebben als ik sta te koken.”

Geroutineerd mengt ze nog even de verse ingrediënten van haar salade. We eten vandaag een Thaise maaltijdsalade. Waarom? „Omdat Thailand het enige land is waar ik nog zóóó graag naartoe wil, enkel voor het eten. Alles is daar zo puur en clean. Precies zoals ik zelf graag m’n eten bereid.”

En lekker pittig? „Ik krijg er altijd een rooie kop van, maar dat pepertje hoort erbij. Anders is het niet Thais meer. Ik heb een broodjesbezorgservice en als je deze salade bestelt, dan heeft ’ie een pepertje. Ik pas hem niet aan.”

Nu alle ingrediënten goed zijn gemixt, komt het grootste geheim van de maaltijdsalade: de dressing. „De ingrediënten van de dressing geven een smaakexplosie die je helemaal zelf kunt bepalen. Daar kun je lekker mee spelen. De een houdt meer van het zoetje van de gembersiroop, de ander van het zuurtje van de limoen. Het geheim van een goede dressing? Blijven proeven. Altijd.”

Een handje cashewnoten zorgt nog voor de nodige eiwitten voor een uitgebalanceerde maaltijd en daarna is het tijd voor een diner in de prille voorjaarszon in de tuin. En een Thaise salade eet je natuurlijk mét stokjes. Stokjes met actiefiguren in dit geval. „Die zijn van m’n zoontje”, verklaart Odette. Is de salade ook zijn favoriet? Er volgt een schuine glimlach. „Jonge kinderen en groenten… het gaat steeds beter. Maar deze salade vind ik vooral zelf lekker. Als ik mijn zoon aan de groenten wil krijgen, verstop ik het in de pastasaus. Of we koken samen, dat helpt ook.”

Recept

Thaise salade

4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

¼ Chinese kool (bij en kleine kool 1/3 nemen)
2 flinke wortelen
1 middelgrote rode ui
½ komkommer

50 g taugé
handje gehakte koriander
1 tl zwarte sesamzaad
handje ongebrande en ongezouten cashewnoten

180 gr kipfilet (vegetarische versie: gefrituurde tofu)
1 blokje kippenbouillon
100 g noedels

Dressing

4 el sesamolie
1 rode peper
2 el gembersiroop (of 1 el palmsuiker)
1 el vissaus
3 el limoensap
½ teentje knoflook

Bereiden

Zet een pan water op en los hierin het blokje kippenbouillon op. Kook de kipfilet gaar in 15 minuten, snijd in kleine blokjes en laat de kip afkoelen. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Chinese kool in stukjes van een centimeter. Was de kool en droog goed in een theedoek of slacentrifuge. Was de wortelen, snijd ze door in de lengte en daarna in blokjes van 1 cm. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Schil de komkommer (schil is lekker voor een groene smoothie). Snijd de komkommer in de lengte door in vier kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in stukjes van een centimeter.

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kleine blender en laat draaien tot alles fijn is. Speel met de hoeveelheden tot je jouw favoriete smaak hebt.

Doe de noedels, Chinese kool, rode ui, wortel, komkommer en taugé in een kom en vermeng dit met de helft van de dressing. Voeg nu de kip of tofu toe met de andere helft van de dressing. Bestrooi de salade voor het serveren met de cashewnoten, de koriander en het zwarte sesamzaad.