Food

Nooit eerder kwamen er zoveel fastfoodketens naar NL

Foto: Five Guys

Foto van 'Alice Boothby'

8 MRT 2017

2017 kan nog weleens het jaar van de snack worden. Nog nooit vestigden zich zoveel – voor ons nog onbekende – Amerikaanse foodketens in ons land. Zijn we klaar voor een heuse invasie?

Maar liefst vijf Amerikaanse foodconcepten zullen dit jaar hun deuren in Nederland openen. Het lijkt vooral te gaan gebeuren op en rond Utrecht Centraal. Niet alleen komt daar binnenkort een good old Pizza Hut (na vijftien jaar afwezigheid - een Rotterdamse franchisezaak daargelaten), in december dit jaar zullen ook de razend populaire hamburgerketen Five Guys en grillketen TGI Fridays boven en onder elkaar openen, naast een grote vestiging van Vapiano (Italiaanse gerechten). De restaurants komen in het nieuwe gebouw Het Paviljoen te zitten, boven de treinsporen 1, 2 en 3. Dat bevestigt een woordvoerder van Klépierre, de uitbater van winkelcentrum Hoog Catharijne.

Amerikaanse ketens in Nederland
1971 McDonald’s
1972 KFC
1973 Pizza Hut
1981 Burger King
1997 Dunkin' Donuts
1997 TGI Friday's
2000 Subway
2009 Starbucks
2016 Papa John's
2017 Dunkin’ Donuts (keert terug)
2017 TGI Friday's (keert terug)
2017 Five Guys
2017 Taco Bell
2017 Pizza Hut (keert terug)

2500 aanwezig op Facebook

En dat is héél goed nieuws voor liefhebbers van de populaire Amerikaanse keuken, laten we maar zeggen. Deze maand trappen de Amerikaanse ketens Dunkin' Donuts (donuts) en Taco Bell (Tex-Mex) de fastfoodgekte af. Wanneer je precies je tanden in een crunchy taco supreme van Taco Bell kunt zetten, is nog niet bekend, maar dat de zaak ‘ergens’ deze maand aan de Rechtestraat in Eindhoven opent, is zeker.

Dunkin' Donuts probeerde het net als Pizza Hut al eerder in Nederland, maar sloot in 2000 haar deuren. De terugkeer naar Nederland gaat niet geheel onopgemerkt: ruim 2500 Facebookgebruikers geven aan bij de grande opening van de donutzaak op zaterdag 23 maart in Amsterdam aanwezig te zijn. 8000 anderen hebben op het knopje geïnteresseerd geklikt. Dat de eerste honderd bezoekers een jaar lang gratis donuts krijgen (waar laat je het?), zal ongetwijfeld een grote rol spelen.

Tweede golf

Volgens foodservicewatcher Ubel Zuiderveld is het niet de eerste keer dat Nederland overspoeld wordt met Amerikaanse concepten en kunnen we spreken van een ‘tweede golf’, al ging het toen niet om zoveel zaken. „In de jaren negentig hebben Wendy's (burgers), Arby's (sandwiches) en Appelbee's (grill) het in Nederland geprobeerd. Het feit dat ze nu allemaal weg zijn, betekent dat succes zeker niet verzekerd is.” En daar snijdt Zuiderveld een belangrijk punt aan: dat er vijf fastfoodzaken met veel bombarie en grootse beloftes worden geopend, hoeft nog niet te betekenen dat ze het ook kunnen waarmaken en uiteindelijk zullen blijven.

De beloftes van de nieuwe vijf in Nederland zijn groot. Heel groot. Zo wil Dunkin' Donuts 25 Nederlandse filialen in vijf jaar tijd openen en claimt Taco Bell de komende tien jaar 50 restaurants te willen verwezenlijken. TGI Friday's hoopt 15 zaken te kunnen openen in tien jaar tijd, zo vertelt Fokko van der Belde van Beijk Catering, de Nederlandse partner en franchisenemer van TGI. „Laten we zeggen, dat is de doelstelling. Na Utrecht hopen we volgend jaar nog een restaurant te kunnen openen, maar we moeten nog zien of het aanslaat. Aan de andere kant: toen dertig jaar geleden de eerste McDrive in Nederland werd geopend, dachten we allemaal dat het nooit in Nederland zou werken. Moet je nu eens zien.”

Volgens Zuiderveld hebben de vijf zaken nog best kans van slagen. „Het is altijd afwachten hoe het gaat. Het succes valt of staat bij een goed management dat in staat is alle franchisenemers aan te sturen. En zo'n bedrijf heeft een lange adem nodig, succes komt niet zomaar aanwaaien. Vergeet niet dat McDonald's er in Nederland twintig jaar over heeft gedaan om een beetje gezonde winst te maken en dat Burger King heel lang moeilijk van de grond is gekomen.”

Ambachtelijke en gezonder, of toch niet?

Hoewel we allemaal ambachtelijke en gezonder lijken willen te eten, zijn de Nederlanders volgens Zuiderveld nog lang niet uitgekeken op moddervette burgers, donuts, pizza's en taco's. Hij deed onderzoek naar het marktaandeel van de grote vijf fastfoodketens in Nederland op dit moment. Dat is tussen de 5 en 6 procent, veel meer dan de 3,3 procent van tien jaar geleden. „Dat zegt je misschien niet zoveel, maar ik vind dat écht behoorlijk wat. De grote vijf hebben samen in Nederland in 2015 zo'n 1 miljard omgezet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. McDonald's had dan wel heel lang een monopoliepositie, maar er is nu zeker ruimte voor meer nieuwe fastfoodconcepten.”

Obama scoort een burgertje bij Five Guys

Zo'n voor ons ‘nieuw’ concept is Five Guys - overigens ook de favoriete burgerzaak van Barack Obama. De hamburgergigant die bekendstaat om de onbeperkt gratis toppings, springt handig in het gat tussen fastfoodketen en restaurant door ‘kwaliteitsburgers’ aan te bieden met producten van lokale ondernemers. Om de versheid te garanderen, is er verder geen vriezer in de zaak aanwezig. Een strategie waar onze millenniumgeneratie massaal voor lijkt te vallen. Zuiderveld: „Het grappige is dat de meeste producten van McDonald's ook uit de regio komen, maar dat vinden we allemaal weer moeilijk te geloven.”


Een kroketje per week zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 OKT 2019

Maak het frituurvet maar vast warm, het is vandaag nationale krokettendag! En om dat te vieren kwam vandaag het nieuws naar buiten dat een kroketje per week zo slecht nog niet is.

Deze heugelijke dag wordt door Het Parool gevierd met een interview met bedrijfsarts Jeroen Maaskant. Volgens de dokter mogen we best wat meer kroketten eten. „In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben", zegt hij in het interview. „In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies.”

Kroketten in alle vormen


Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Je hebt patatfriet in allerlei soorten en maten. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Normaliter bewaren we friet/patat hier op de redactie voor de vrijdag, maar op deze maandag maken we graag een uitzondering. De gefrituurde aardappelsnack wordt maandag namelijk precies 150 jaar in Nederland verkocht!

De kermis in Breda had de primeur in handen. Of ze 150 jaar geleden al wisten wat voor enorme hit het zou worden, is onduidelijk. In elk geval is het wel duidelijk dat gesneden piepers nog steeds razend populair zijn. Per jaar eten we zo'n 40 tot 50 porties patat per persoon.

Patat of friet?


Vjeze Fur maakte een kookboek: Ik heb geschreven zoals ik praat

Bij elk gerecht zit een foto van Freddy in een andere outfit. Beeld: Lekker Fred

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Freddy Tratlehner, bij het grote publiek beter bekend als Vjeze Fur, ken je waarschijnlijk allang niet alleen meer van De Jeugd van Tegenwoordig. De rapper én keukenprins is razend populair op Instagram met zijn kookvideo’s. Voor wie net zo goed wil kunnen koken als Freddy, is er nu zijn kookboek Lekker Fred.

„Het eerste wat ik vroeg toen ik dit aanbod kreeg, was of het niet heel veel werk is om een kookboek te maken”, vertelt Tratlehner. „Ja, zeiden ze, het is wel veel werk. Maar ik wilde het ook goed doen, bijvoorbeeld bij elk gerecht een foto in een andere outfit. Dus ik maakte het zelf ook wel veel werk. Ik vind dat als je iets doet, je het goed moet doen. Je moet wel trots zijn als het af is. Dat heb ik hier wel echt mee.”

Filmpjes op papier


KitKat Japan vervangt plastic door papieren origami-verpakking

De verpakkingen van de KitKat's in Japan wil je eigenlijk niet weggooien. / Nestlé Japan

Foto van 'Daisy Heyer'

14 SEP 2019

In de strijd om plastic afval te verminderen heeft KitKat Japan een voorzichtige, maar speelse eerste stap gezet: de verpakkingen van de chocoladerepen zijn overgegaan van plastic naar papier, inclusief instructies om origami te maken van het stuk papier als de repen op zijn. 

Nestlé, die KitKat onder zich hebben, liet op 10 september weten via Twitter dat zij al hun plastic verpakkingen die niet te recyclen zijn willen hebben vervangen in 2025, „Omdat we toewerken naar een waste-free toekomst."


Jouw klassieke Italiaanse pizza is ramp voor dieren

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

6 SEP 2019

Pizzaliefhebber? Je bent niet de enige. Maar jouw klassieke pizza met buffelmozzarella blijkt een ramp voor dieren te als hij bij het gros van de Amsterdamse pizzaria's vandaan komt. 

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse pizzeria’s. De DierenwelzijnsCheck onderzocht de diervriendelijkheid van 36 Amsterdamse pizzeria’s en maar liefst 34 van de 36 pizzeria’s heeft Italiaanse (buffel)mozzarella op de kaart staan, een zeer dieronvriendelijk product. Slechts één pizzeria gebruikt Nederlandse buffelmozzarella. Deze dieren hebben een veel beter leven dan hun Italiaanse zusjes volgens de organisatie voor dierenwelzijn. Zij menen ook dat er er een wrede werkelijkheid schuilt achter dit authentieke Italiaanse product.

Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella


Diëtist: Pizza gebalanceerder ontbijt dan cornflakes

Pizza als ontbijt? Eetsmakelijk! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

4 SEP 2019

Soms heb je van dat nieuws dat je maar al te graag wíl geloven. Zeker als je een avondje bent wezen stappen en heel graag pizza als ontbijt wil. Een Amerikaanse diëtiste claimt dat het in elk geval een stuk gebalanceerder is dan een kom vol cornflakes.

Chelsey Amer is de dame die deze claim doet. En eerlijk is eerlijk, haar argumentatie maakt het zo'n gek idee nog niet. Tegen ABC News zegt de New Yorkse: „Verrassend genoeg kan pizza een meer gebalanceerde optie zijn dan menig suikerrijke ontbijtgranen."

Verhoudingen


Burger King introduceert de FreaKINGdel

Burger King introduceert de FreaKINGdel

De FreaKINGdel bestaat uit een frikandel met mayonaise, ui en curry op een hamburgerbroodje. Foto: Gabriel Bouys / AFP

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 SEP 2019

Nederland heeft er weer een burgervariant van een authentiek Hollandse snack bij. Dinsdag introduceerde fastfoodketen Burger King de FreaKINGdel, geïnspireerd op de klassieke frikandel.

Hun snackie

Ruim twintig jaar nadat concurrent McDonalds de McKroket voorgoed op de Nederlandse markt bracht (hij was eerder kort verkrijgbaar), kunnen nu ook liefhebbers van de populairste snack van ons land hun snackie vinden bij een burgergigant.


Er worden 20.000 potten ijs weggegeven voor niets!

Eén van de ijssoorten die jij gratis op kunt pikken deze week. / Ben & Jerry's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 SEP 2019

De bloedhitte mag dan wel voorbij zijn, voor ons is het nooit te koud voor een goede bak Ben & Jerry's. Wie daar net zo over denkt heeft deze week enorm geluk: het ijsmerk geeft namelijk de hele week in totaal 20.000 potten Moo-Phoria ijs weg. Helemaal gratis!

Naar het station

De nieuwe ijssoort van het merk bevatten 50 procent minder vet dan de reguliere bakken ijs. Top, want er mogen wel wat zomerkilo's vanaf! Voor die gratis bakken hoef je dan ook bijna niets te doen, behalve een klein beetje sportiviteit tonen door op je fiets te springen of de benenwagen te nemen naar het dichtstbijzijnde station waar je de bakken gratis kunt ophalen.


Blogger start onbedoeld grootste eetclub in het land

Blogger en eetcluboprichter Leonie ter Veld in haar keuken / Beeld: Leonie ter Veld

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 AUG 2019

We zijn steeds meer te spreken over onze eigen kookkunsten en dat uit zich ook in een nieuwe trend: de eetclub. Na haar verhuizing naar Haarlem, ging ook foodblogger Leonie ter Veld op zoek naar een eetclub. Ze begon daarmee per ongeluk de grootste eetclub van Nederland.

Toen ze nog in Amsterdam woonde, had Leonie een eetclub met buurtgenoten. „De BoLo Eetclub, we woonden allemaal in de buurt Bos en Lommer”, vertelt de foodblogger. De club bestond uit allerlei mensen die ‘iets’ met eten hebben, van een culinair journaliste tot een (food)ondernemer. „We zijn bijna allemaal naar een andere stad verhuisd dus ik wilde op zoek naar een nieuwe eetclub.”

Viral oproepje


5 plekken waar je écht een gin-tonic moet drinken

Foto van gin-tonic. / Peter Fazekas, Pexels.

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2019

Het is zaterdag 8 juni 2019 internationale gin-tonic dag en dat moet gevierd worden. Hoe? Door één van de beste gin-tonic bars van Nederland te bezoeken. Welke dat zijn? Metro heeft er 11 voor je op een rijtje gezet waar je als liefhebber deze zaterdagavond echt naartoe moet. Of tijdens een van de 364 andere dagen natuurlijk!

Gin Fizz – Tilburg


Voor heel even kaassoufflés bij McDonald's

Exterieur van McDonalds Amsterdam Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro'

5 JUN 2019

Goed nieuws voor fans van de kaassoufflé. Sinds dinsdag kun je namelijk ook bij de McDonald’s terecht voor dit smeuïge kaashapje. Je moet er wel snel bij zijn, want het kaashapje is maar twee maanden verkrijgbaar.

Het gaat om mini-kaassoufflés, verkrijgbaar in een sharebox of los. In de sharebox zitten tevens chicken tenders en kipnuggets. Bestel je ze los, dan komen ze in een doosje van vier stuks.

In bijna elk filiaal


Fijne hamburgerdag! Hier eet je de beste burgers

Fijne hamburgerdag! / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 MEI 2019

Hoera, het is vandaag Hamburgerdag! De reden om de allerbeste burgers in het land te eten. Je hebt dit heerlijke gerecht tegenwoordig in alle soorten en maten en daarom deden we een rondvraag waar je nou de beste burgers kunt scoren.

Hamburgers?

Maar eerst, waar komt die hamburger nou eigenlijk vandaan? Deze gegrilde schijf vlees is inmiddels in talloze soorten te verkrijgen, maar hij vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Er heerst wel een groot misverstand rondom de burger: er wordt nogal eens aangenomen dat 'ie in de Tweede Wereldoorlog in Hamburg is ontstaan bij Amerikaanse soldaten.


Dit is het duurste kopje koffie ter wereld

Als je dit kopje koffie op de rekening hebt staan, vergaat het lachen je wel... / Pexels

Foto van 'Metro'

25 MEI 2019

De kwaliteit van koffie is vaak doorslaggevend bij het overwinnen van een zware ochtend. Dat denken ze in Californië ook, want daar leggen ze met veel plezier 75 dollar (een kleine 70 euro) neer voor een kopje zwart goud van de beste kwaliteit.

De koffiebarketen Klatch Coffee wist als één van de enige ketens de koffie, die de duurste ter wereld is, te bemachtigen. Klatch Coffeee biedt het exclusieve kopje met de Elida Natural Geisha 803-koffie aan in filialen in Zuid-Californië en San Francisco. Het getal verwijst naar de prijs die Klatch Coffee neerlegde per pond (ongeveer een halve kilogram) bonen. Het bedrijf beschrijft de koffie als een zeldzame soort arabica uit Panama, met een florale, theeachtige smaak en met noten van jasmijn en bessen.


Wijn tóch een beetje goed voor je gezondheid

A wine a day keeps de tandarts away! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

8 MEI 2019

„Ach, alcohol werkt ontsmettend!", heb je vast wel eens gehoord toen je twijfelde over dat glaasje wijn terwijl je eigenlijk veel te verkouden was voor een borrel. Hoewel de kans groot is dat jij je de volgende dag nog beroerder voelde dan voor je ging drinken, is het niet helemaal gelogen. Een glaasje wijn werkt namelijk tegen bacteriën.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat wijn toch niet helemaal ongezond is. Natuurlijk moet je nog steeds niet overmatig gaan drinken en zitten er ook genoeg nadelige effecten aan regelmatige alcoholconsumptie, maar dus ook positieve. Of je nou rood of wit opentrekt, wijn vecht tegen bacteriën waar je keelpijn én gaatjes van krijgt.

Antibacteriële werking


Culineren kun je 'C-ker' leren

Culinair uit eten gaan is echt niet alleen weggelegd voor de rich and famous, maar ook heel leuk voor de 'gewone' mens. / Foto: Restaurant C

Foto van 'Daisy Heyer'

27 MRT 2019

Uit eten gaan is hip. Waar je vroeger bij de plaatselijke friettent met zijn allen een saté met patat naar binnen knalde, is het tegenwoordig belangrijk dat het eten vers is, de plek hipper dan hip, soms (maar lang niet altijd) vegetarisch de klok slaat, er wel ten alle tijden vega(n) aanwezig is en niet onbelangrijk: dat de service ook nog prima in orde is. Maar hoewel je nu helemaal niet meer raar opkijkt als iemand drie keer per week uit eten gaat, hangt er nog wel een bepaald stigma aan culinair uit eten gaan. Dat is toch enkel voor de rich and famous en de mensen met weinig honger?

Restaurant C

Dat is precies wat ondergetekende dacht. Maar wat blijkt: ‘culineren kun je leren’, zo zei mijn vriend. Ik wilde wel eens meemaken of mijn vooroordelen juist waren en de perfecte plek om dit uit te testen bleek Restaurant C in Amsterdam. Culinair betekent eigenlijk kookkunst en als we het hebben over Restaurant C heb je het eigenlijk al over kookkunst an sich. Restaurant C Amsterdam serveert lunch en diner op basis van tussengerechten verdeeld in temperatuurzones. Klinkt allemaal enorm ingewikkeld, maar in de praktijk betekent het vooral hele lekkere gerechten die van ijskoud tot warm en weer koud geserveerd worden. Van 0 tot 200 graden en weer terug naar de -20.


Koken met Monique, de kids én HelloFresh
Likeability of5

Koken met Monique, de kids én HelloFresh

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

27 MRT 2019

Je kent het wel. Overdag werk je, ‘s middags haal je de kids op en dan kom je erachter dat de wekelijkse boodschappen maar tot woensdag reikten. Je moet dus naar de supermarkt om het avondeten te regelen. Maar wat haal je? Om deze situatie te voorkomen, besloten Monique en haar gezin twee weken lang de Familiebox uit te proberen.

Discussies? Echt niet!

„Dan sta je in de supermarkt en dan heb je eigenlijk geen idee wat je moet eten die avond. Volgens mij heeft iedereen dat weleens”, vertelt Monique. „Als gezin scheelt het ons een hoop tijd én gezeur. We hoeven niet meer na te denken of te discussiëren over het avondeten met de kinderen. Ook mijn boodschappentassen zijn een stuk lichter tegenwoordig.”


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Zelfs kippenhouder Ruud doet een weekje zonder vlees

Foto van 'Ingelise de Vries'

11 MRT 2019

Maandag begint de Nationale Week zonder Vlees. Heel Nederland wordt opgeroepen om de ossenworst en speklapjes even te laten staan en te kiezen voor de vegetarische keuken. Goed voor het milieu én je schijnt enthousiast te worden van de vleesloze gerechten.

„Elke dag vlees eten is echt allang niet meer van deze tijd”, antwoordt bedenker Isabel Boerdam op de vraag waarom ze dit initiatief heeft genomen. „En als je eenmaal een week lang vegetarisch hebt gegeten dan zie je dat het super makkelijk is. Maar veel mensen eten uit zichzelf niet zo snel vegetarisch, dus dan weet je niet wat je ermee moet. De Nationale Week Zonder Vlees laat ze het beste van de vega keuken zien.”

Bewuster eten


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Magnum, Ben & Jerry en Ola: alle ijsjes gaan vegan

Er waren al een paar vegan Ben & Jerry-varianten, maar dat worden er nu nóg meer en ook de rest van de bekende ijsjes komen in vegan-variant. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Vegan is hip: daar kun je, helemaal als randstedelijke inwoner, niet meer omheen. En eigenlijk ook niet meer als groot bedrijf, dus besloot Unilver om ál hun bekende ijsmerken, zoals Magnum, Ben & Jerry en Solero, binnenkort ook te gaan fabriceren in een vegan-variant, meldt RTLZ. 

Volgens marketingmanager van Unilver Sebastien Deneux, hebben straks alle bekende ijsmerken een veganistische variant. Zo is er vanaf maart een vegan Magnum te koop, die in plaats van melkproducten wordt opgebouwd uit eiwit van erwten.

Meer vegan in the family