Food

Happy Oreo Day! 7 dingen die je nog niet wist

Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 MRT 2017

Er zijn tegenwoordig zo'n 1200 ‘nationale feestdagen’ - niet zo gek dat je er af en toe eentje mist, maar 6 maart is toch wel eentje om te onthouden. Goed nieuws voor alle koekiemonsters onder ons, want het is deze maandag ‘National Oreo Cookie Day’.

Voor het gemak vergeten we gewoon even dat deze feestdag alleen nog in Amerika wordt gevierd, want wij geloven dat er in Nederland ook genoeg liefhebbers zijn van dit ronde koekje. Niet zo gek dat er een speciale Oreo-dag bestaat, want er is geen enkel koekje dat je in zoveel recepten terugziet: Oreo-ijs, Oreo-cheesecake, Oreo-milkshakes of zelfs Oreo-bagels.

Enkele weetjes op een rij:

  • De eerste Oreo werd gemaakt in 1912 in de Chelsea Factory in New York. De straat waarin de fabriek is gevestigd, staat nog altijd bekend als de ‘Oreo-weg’.
  • De naam Oreo kwam pas later, in 1912 werden de koekjes nog Chocolat Sandwich Cookies genoemd. In 1921 werd het Oreo Sandwich, gevolgd door Oreo Creme Sandwich in 1948.
  • Sinds 1912 zijn Oreo's de bestverkochte koekjes in Amerika.
  • Het is niet helemaal bekend waar de naam Oreo vandaan komt, maar het zou kunnen zijn afgeleid van het Franse woord ‘Oreo’ dat goud betekent of het Griekse woord Oreo dat ‘mooi’ of ‘goed’ betekent. De allereerste verpakking waarin de Oreo verkocht werd, was goudkleurig.
  • ‘Draaien, dippen en likken’, een Oreo kun je het beste eten door de twee biscuits los van elkaar te draaien en vervolgens in de melk te dippen.
  • De bekende witte vulling werd ontwikkeld door voedingswetenschapper Sam Parcello. De witte crème is vooral populair omdat het gemaakt is zonder enige dierlijke producten. Hierdoor kan het koekje ook worden gegeten door vegetariërs en veganisten.
  • Sinds 2010 zijn er heel wat limited edtions op de markt geweest. Wat dacht je van Gingerbread Oreo, Pumkin Spice Oreo, Karamel Appel Oreo, Rode Biet Oreo of Fruit Punch Oreo?

Ja, we begrijpen het: nu wil je natuurlijk nog maar één ding en dat is Oreo! Zin om vanavond de keuken in de duiken? Probeer dan eens de no-bake Oreo cheesecake van Miljuschka Witzenhausen.


Views

400+

Eet je frikandel straks via een klein pilletje

Frikandel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:49

Een van onze meest geliefde snacks is de frikandel. We maakten er al taarten mee, oliebollen en onlangs verscheen er zelfs frikandellensoep. Dat zijn doorgaans de dikke calorieënbommen, maar het kan ook anders.

Er is nu namelijk een frikandelpil ontwikkeld en als je deze opeet dan zit je in een klap vol. ,,In de toekomst hebben we denk ik nog maar één pilletje nodig en daarin zitten dan alle voedingstoffen die je nodig hebt. Je zit dan helemaal vol en hebt niks meer nodig", zo zegt de bedenker tegenover Omroep Brabant.

Wisseltrofee


Views

1k+

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

2k+

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

Goed nieuws voor alle koffieliefhebbers! Voortaan mag je nog een extra keertje naar de koffie-automaat lopen, een kopje zwart goud is namelijk goed voor de huid.

Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology. Daaruit blijkt dat vrouwen die wel van een bakkie houden, minder last hebben van rosacea: een huidaandoening waarbij je last krijgt van rode vlekken en puistjes in je gezicht.

Koffieliefhebbers


Views

500+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

GISTEREN

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

Views

1k+

Likeability of 5

Vaarwel vinkje! Welk label moet nu op boodschappen?

Wat komt er in plaats van het vinkje?

Foto van 'Jelmer Visser'

19 OKT 2018

De groene en blauwe vinkjes die een aantal jaar op verpakkingen hebben gezeten, behoren sinds vrijdag definitief tot het verleden. De vinkjes zouden slechte informatie bieden en zelfs misleidend zijn.

Toch heeft driekwart van de consumenten wel degelijk behoefte aan een systeem dat hen helpt om gezonde keuzes te maken, weet de Consumentenbond. In veel landen wordt met een kleurig keurmerk gewerkt om de gezondheid van eten en drinken in een oogopslag duidelijk te maken.

Het Vinkje is niet meer ©ANP


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

1k+

Huh? Avocado's zijn toch niet helemaal vegan

De avocado is toch niet hélemaal vegan. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

17 OKT 2018

Slecht nieuws voor de veganisten die gek zijn op avocado. De vrucht blijkt namelijk toch niet helemaal veganistisch.

Dat bleek tijdens de quiz QI op de BBC vorige week. Veel producten die op het land worden verbouwd, blijken niet helemaal vegan volgens de quizmaster.

Net als honing


Views

2k+

Zoveel fastfood eten Amerikanen écht

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

4 OKT 2018

Amerika: onder meer het land van onbegrensde dromen, een gehate president, en de hamburgers en donuts. Een cliché, maar wel eentje die op de waarheid is gebaseerd.

Uit onderzoek van de US Center for Disease Control and Prevention blijkt namelijk dat elke dag bijna vier op de tien Amerikaanse volwassenen fastfood eten. Elke dag!

Meer geld, meer snacks


Views

3k+

Vier heerlijke eetgeendieren-recepten voor Dierendag

Foto van 'Metro'

3 OKT 2018

Dierendag is allang niet meer een extra aai over de bol van je kat geven, je goudvis een keer in de badkuip laten zwemmen of je konijn met zijn vriendjes laten spelen. Dierendag betekent extra lief zijn voor dieren, dus ook voor de dieren die normaliter op je bord liggen. Dierendag is daarom door sommigen omgedoopt tot Eet-Geen-Dierendag.

En hoewel we hier verzot zijn op ál het eten, zijn we er helemaal niet vies van om de dieren op ons bord met enige regelmaat te laten staan. Leuker voor de dieren, goed voor het milieu. Omdat het morgen dierendag is, verzamelden wij alvast vier heerlijke recepten zodat jij morgen diervriendelijk je dag kunt doorkomen. En we beloven je dat je vlees, vis of zuivel niet zult missen.

Havermout met kersen


Views

1k+

Met deze zes tips eet jij straks ook meer groenten

Gooi je winkelmandje vol en eet ook meer groenten!

Foto van 'Ingelise de Vries'

2 OKT 2018

Een gevarieerde en gezonde levensstijl wordt ons telkens maar op het hart gedrukt. Maar in de praktijk blijkt dat soms best lastig. We haasten ons overal naartoe en eten snel even iets onderweg of halen wat tijdens de lunchpauze. Groenten willen er helemaal nog wel eens bij inschieten. Metro zet zes praktische tips om meer groenten te eten op een rij.

Hoeveel groenten heb je dan eigenlijk nodig? Het Voedingscentrum adviseert dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Daarbij moet je er rekening mee houden, dat je groente lichter kan worden door de bereiding. Rauwe spinazie van 250 is gekookt niet meer zoveel. Je kunt je groenten het best vers, voorgesneden of uit de diepvries halen. Wil je naast lekkere groenten ook nog wat bijdragen aan het milieu, kijk dan eens of er een streekwinkel in je buurt zit. Daar kun je - vaak ook nog eens vrij goedkoop - groenten uit de buurt krijgen. Dat smaakt vaak nóg lekkerder dan uit de supermarkt!

Soep


Views

2k+

Wat is ongezonder: een broodje kaas of een tosti?

Een tosti met ketchup. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

27 SEP 2018

Misschien is het een vraag die je jezelf al tijden stelt, of misschien heb je er nog nooit eerder aan gedacht. Wij waren in ieder geval heel benieuwd, want wat is ongezonder: een tosti kaas of een boterham met kaas?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is gesmolten kaas niet minder slecht voor je dan een gewone plak kaas. Door het smelten van de kaas verandert namelijk niet de samenstelling van vetten. Volgens onze collega’s van Elle Eten betekent dit dat een tosti evenveel calorieën bevat als een dubbele boterham met kaas.

Lekker dippen


Views

4k+

Chocoliefhebbers opgelet: er komen Nutella M&M's!

Foto: Mars, Incorporated

Foto van 'Daisy Heyer'

26 SEP 2018

We weten dat er heel wat mensen fan zijn van Nutella en dat geldt trouwens ook voor M&M's. Voor de mensen die beide niet kunnen weerstaan is er heel goed nieuws: de twee chocotoppers slaan een soort van de handen ineen. Er komen 'Nutella M&M's!'

Of naja, M&M's brengt binnenkort een editie uit in de Verenigde Staten met hazelnootvulling, waardoor we dus eigenlijk wel kunnen zeggen dat je daar kunt genieten van Nutella M&M's. De M&M's hebben hun gebruikelijke harde chocoladebuitenkant en een softe vulling van hazelnotenpasta.

Chocoladerepen


Views

11k+

Zo kan jij voortaan je cravings weerstaan

Geef toe aan je cravings. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

26 SEP 2018

Onwijs veel zin in chocola, maar heb je al genoeg gesnoept de afgelopen week? Voel je je daarom schuldig en ben je als gevolg daarvan extra streng voor jezelf? Het schijnt dat jezelf verbieden tot het eten van bepaalde guilty pleasures er juist voor zorgt dat je er méér van gaat eten. Lees verder om te leren wat je dan wel moet doen.

Diëtiste Julie Upton vertelt aan onze collega’s van Elle Eten dat hoe meer je jezelf tegen iets afzet, hoe meer je het wil hebben. „Dit geldt ook voor al het eten waar je zielsveel van houdt, maar liever niet of met mate eet. De grap is dat als je er zo over denkt, je alleen maar meer hunkert naar het eten.”

Geef toe


Views

3k+

De beste koffie van Nederland komt uit Amersfoort

Foto van 'Ingelise de Vries'

25 SEP 2018

Ben je op zoek naar het allerlekkerste kopje koffie van Nederland? Dan wordt het hoog tijd om de trein te pakken naar het midden van het land. Boot Koffie in Amersfoort heeft namelijk de beste koffie van Nederland, volgens de Misset Horeca Koffie Top 100.

De jury werd volgens Misset Horeca 'ontroerd tot tranen' in de Keistad. ,,En als dan ook de andere koffies hier fenomenaal zijn – en dat waren ze – is dit de verdiende nummer één van de Koffie Top 100 2018", valt te lezen op de website. De prijs werd maandag uitgereikt in Almere.

'Een legende'


Views

2k+

Kombucha: wat is het nou eigenlijk precies?

Kombucha is een betere keus dan een glas cola of fanta. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

21 SEP 2018

Kombucha, een drankje afkomstig uit Oost-Azië van meer dan tweeduizend jaar oud. Het was vooral populair omdat het genezende eigenschappen zou hebben en kwam uiteindelijk via handelsroutes in Europa terecht. Wellicht heb je het al eens op de menukaart zien staan bij dat ene hippe tentje, of heb je het in de schappen zien liggen bij de supermarkt. Maar wat is er nou eigenlijk waar van die gezondheidsvoordelen en wat is het drankje precies?

Wat is het?

Kombucha wordt gemaakt van groene en zwarte thee. Aan dit mengsel wordt suiker toegevoegd dat gerfementeerd wordt door een levende startercultuur. Dit is een soort pannenkoek die bovenop het theewater ligt, steeds boller wordt en op een paddenstoel gaat lijken. Dit wordt ook wel SCOBY genoemd, symbolic colony of bacteria and yeast.


Views

3k+

Alles wat je nog niet wist over koffie

Alles wat je nog niet wist over koffie. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

20 SEP 2018

Koffie. Het bruine goud waar velen van ons in de vroege ochtend naar snakken. Niets is beter dan die eerste slok van je latté terwijl je aan het haasten bent voor de trein. Maar wat weten we eigenlijk van dit magische spul? Hieronder zetten we alle feitjes voor je op een rijtje.

1. Koffie wordt gezet met koffiebonen. Maar wat blijkt, koffiebonen zijn helemaal geen bonen, maar pitten van de koffiebes.

2. Deze bonen zijn groen, maar veranderen van kleur naarmate ze rijper worden. Ze gaan van groen, naar geel, naar rood.


Views

3k+

Wat broodnodige uitleg over brood

Een brood. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

19 SEP 2018

Brood, wij Nederlanders eten het bijna allemaal. Het lijkt echter steeds meer aan populariteit te verliezen. Zo zou brood dikmakend zijn en draagt het niet bepaalt bij aan een afwisselend eetpatroon. Hieronder zetten we op een rijtje waarom een boterham voor ontbijt of lunch toch een goed idee is.

Allereerst natuurlijk omdat er veel vezels in brood zijn verwerkt. Het hangt wel af van wat voor soort brood je eet. Er zijn veel verschillende soorten broden. Naast het bekende wit brood en bruine brood, is er volkoren brood, maar ook zuurdesembrood. In tegenstelling tot wat je misschien dacht is bruin brood niet altijd gezonder (lees: meer vezels) dan wit brood.

Bruin en wit


Views

2k+

Nieuw: smeerbare whisky voor op brood

Whisky voor op brood! ©Firebox

Foto van 'Jelmer Visser'

12 SEP 2018

Vind jij een boterham met kaas of jam maar saai? Dan is er goed nieuws. Voor de avontuurlijk ingestelde broodliefhebber is er vanaf oktober smeerbare whisky als beleg. Het bizarre product werd opgepikt door onze Vlaamse collega's.

Marmalade

Het opmerkelijke broodbeleg is afkomstig van het bedrijf Firebox. De smeerwhisky is een marmelade gemaakt van sinaasappels en single malt whisky. Volgens informatie op de site is het de perfecte start van de dag voor een verstokte alcoholist die een glaasje 's ochtends vroeg te ver vindt gaan, maar de dag wel wil beginnen met de typerende rokerige turfachtige whiskysmaak in de mond.


Views

9k+

Chocoliefhebbers: er zijn nieuwe Tony's smaken!

Foto: Tony's Chocolonely

Foto van 'Daisy Heyer'

7 SEP 2018

We houden allemaal (tenminste bijna allemaal) van chocola en dan met name van Tony's Chocolonely met hun gekke smaakcombinaties die eigenlijk altijd lijken te werken. Lucky for us: er zijn maar liefst drie nieuwe smaken bekendgemaakt. En die lijken ons een partij lekker...

Shorty, Blondie en Cookie

Het gaat om de smaken Shorty, Blondie en Cookie. Shorty is gemaakt van romige melkchocolade, shortbread en sticky karamel.


Views

4k+

Vloggende veganisten met compassie voor vleeseters

Foto van 'Joram Bolle'

31 AUG 2018

De roep om geen vlees te eten vanwege het klimaat wordt steeds luider. Metro duikt de komende dagen in de wereld van het vlees. Vandaag het laatste deel van de serie: op pad met actievoerende veganisten.

De zon piept net boven boomtoppen uit, bij een nog vochtig landweggetje ergens op de Veluwe. Een groep van zo’n twintig man staat in de berm te wachten, met bedrukte borden, telefoons en camera’s in de aanslag. Je zou kunnen denken dat ze komen voor een popster, maar daar zijn de plek en het tijdstip wat onwaarschijnlijk voor. Nee, de groep is hier in Ermelo voor de eerste eendensave van Nederland, bij slachterij Tomassen Duck-To. Er worden acht miljoen eenden per jaar geslacht.

„Laten we ons uitspreiden over de weg”, zegt Maria du Toit (40), oprichter en voorzitter van de Nederlandse afdeling van Save Movement, een relatief nieuwe beweging van dierenrechtenactivisten die ontstond in Canada. In Nederland voert de groep sinds 2017 vreedzame acties uit, inmiddels met enige regelmaat bij zo’n twaalf slachthuizen. Een man komt vanuit het kantoor van Tomassen aangelopen: „Nog vijf minuten, dan komt de eerste truck.” Hij is ingehuurd om de actie in goede banen te leiden. Het protest vindt plaats in overleg met de slachterij. Afgesproken is dat de activisten tussen 08.00 uur en 11.00 uur ’s ochtends op de weg voor de slachterij mogen komen. Speciaal voor de groep stoppen de vrachtwagens met eenden een paar minuten.


Views

4k+