Food

30 dagen geen dierlijk eten met de Vegan Challenge

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 MRT 2017

Twee keer per jaar is het weer een maand lang buffelen voor een groep Nederlanders. Ze doen mee aan de Vegan Challenge.

Tijdens de Vegan Challenge eten zo’n 20.000 Nederlanders niet alleen geen vlees en vis, maar laten ze ook zuivel, eieren en gelatine links liggen. Compleet plantaardig dus. Dertig dagen lang, is de uitdaging. Waarom?

Beeld: Colourbox

Word je er een doorgeslagen gekkie van?
Dat is niet de bedoeling. De challenge is niet bedoeld om je een hypergezonde fitgirl te maken, de focus ligt vooral op dierenleed. Of eigenlijk het verminderen ervan. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je dertig dagen lang op een blaadje sla knabbelt. Dat blijkt in de praktijk ook vaak niet het geval: „De gemiddelde persoon eet slechts 1 procent van wat er beschikbaar is. In het begin voelt het misschien alsof je veel moet opgeven, maar het tegenovergestelde is waar. Je gaat juist veel meer smaken, keukens en gerechten uitproberen. Wij eten nu veel gevarieerder dan ooit tevoren,” vertelden de dames van Go With The Glow ons.Wat eet je dan wel?
Als je gewend bent om veel zuivel, vis en vlees te eten, kan het nog best lastig zijn om lekker te eten én je voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook daar is de challenge voor bedoeld. Van vieze vette burgers tot chocoladetoetjes en natuurlijk ook gewoon een gezonde Hollandse maaltijd: de recepten worden je gewoon voorgeschoteld.

Beeld: Colourbox

Is dat niet saai?
Dat ligt helemaal aan jezelf! Net zoals dat je elke dag aardappels groenten en vlees kunt eten, kun je ook in een veganistische sleur raken. Maar op een andere manier koken, kan juist zorgen voor nieuwe inspiratie en compleet nieuwe gerechten. „Het grappige aan deze mythe is dat saai eten niets te maken heeft met wát je maakt, maar hoé je het maakt. Zo kunnen je spruitjes met de juiste specerijen proeven alsof ze net van de barbecue afkomen. Als je eten saai is, dan heeft dat dus meer te maken met een gebrek aan fantasie in plaats van een gebrek aan ingrediënten”, vertelde vegan crossfitter Cilla Zwarts-Voogd ons al eens.

En als het me nou niet lukt?
Je hoeft niet bang te zijn een boze menigte met rotte tomaten achter je aan te krijgen: jij bent de enige die bepaald wat en wanneer je eet. De challenge is vooral bedoeld om je een handje te helpen. Als je in een onoplettend moment toch een keer dat softijsje op smikkelt, zal niemand boos op je worden.Als het me nou niet bevalt?
Dan schotel je jezelf gewoon lekker weer aardappelen, groenten en een verse gehaktbal naar oma’s recept voor.

Beeld: Colourbox

Aanrader? Metro Lifestyle vroeg vier mensen die het probeerden.

Michelle (26): Na een paar jaar flexanist te zijn geweest was het tijd voor een nieuwe uitdaging: de vegan challenge. Dat ging me heel goed af, tót ik na een week of vier de ingrediënten van mijn ontbijtgranen nog eens bekeek: shit, honing! Maar hey, 99% vegan eten is nog altijd meer dan ik ooit deed!Leander (30): Als soort van goed voornemen ben ik op 1 januari gestart met 50 dagen vegan. Vooral om te kijken hoe dat is, en of het mogelijk is om mijn eetgewoontes te veranderen. Ik at vaak vlees omdat dat nou eenmaal zo ‘hoorde’. Nu ik gestopt ben met dit ‘dieet’ merk ik dat ik daadwerkelijk een ander patroon heb. Nu eet ik nog twee a drie keer per week vlees. En ik mis het niet.Femke (20): Ik deed vooral mee uit nieuwsgierigheid en als uitdaging voor mezelf - niet omdat het beter was voor het milieu of voor de dieren (terwijl ik destijds wel al zes jaar vegetariër was). Ik denk dat ik het daarom ook niet heb volgehouden, omdat ik geen gegronde reden had.Sabine (25): Ik deed mee met de Vegan Challenge omdat ik mezelf wilde uitdagen. Ik wilde zien of het me makkelijk af zou gaan en hoe ik me zou voelen bij het actief afstand nemen van dierlijke producten en het leed dat ermee gepaard gaat. Het ging me uiteindelijk zo goed af dat ik het doorgezet heb en nu al anderhalf jaar vegan ben.

Metro Lifestyle’s vegan favoriet

Spaghetti met basilicum-spinaziesaus

Beeld: Ingelise de Vries

Nodig:
- 300 gram (verse) pasta
- Twee tenen knoflook
- Twee eetlepels verse gember (geraspt)
- Een blikje kokosmelk (mijn voorkeur gaat uit naar volle kokosmelk, maar light werkt ook prima)
- Een theelepel suiker
- Een theelepel citroensap
- Een halve theelepel zout
- Een flinke snuf zwarte peper
- Chilipoeder naar smaak
- Een zak verse spinazie
- Wat blaadjes basilicum
- Olijfolie
- Cashewnoten, pijnboompitjes of een ander knapperig ingrediënt om mee te garnerenHoe?
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pers de knoflook en rasp de gember boven een pan met een beetje olijfolie en fruit beide 3 tot 5 minuten.
Voeg de kokosmelk, suiker, citroensap, knoflook (geperst), zout, peper en chilipoeder toe, roer goed door en breng zachtjes aan de kook. Voeg nu de spinazie toe en wacht tot deze geslonken is op middelhoog vuur. Voeg dan de basilicum toe en laat de pan een minuut of vijf op het vuur staan.
Pureer de boel nu in een blender of met een staafmixer. Doe de pasta en de saus in dezelfde pan en warm nog even door. Garneer op het bord met de cashewnoten of pijnboompitjes.

BEKIJK OOK


Views

700+

Zo weet je of je écht honger hebt

Zo weet je of je écht honger hebt

Wanneer je de neiging hebt om te gaan eten, is het van belang dat je jezelf eerst een vraag stelt. Foto: Unsplash.

Foto van 'Ingelise de Vries'

13 NOV 2018

Waarschijnlijk herken jij de momenten ook. Je hebt verschrikkelijk veel zin in een saucijzenbroodje, een berg chocola of een frietje. Het is vaak lastig om er dan achter te komen of je lichaam echt eten nodig heeft, of dat je gewoon lekkere trek hebt waar je niet al te vaak aan toe moet geven. Gelukkig zijn er manieren om erachter te komen of je echt honger hebt, of eet omdat je er gewoon zin in hebt.

Waarom eet ik?

Wanneer je de neiging hebt om te gaan eten, is het van belang dat je jezelf eerst een vraag stelt. Waarom wil ik eigenlijk eten? Is het bijna lunchtijd en was je ontbijt vandaag net niet genoeg? Of heb je veel ontbeten, tussendoortjes gesnaaid en heb je gewoon nog steeds zin in iets lekkers? Wanneer je jezelf die vraag elke keer stelt, leer je langzaam wanneer je lichaam eten nodig heeft en wanneer je je laat verleiden door de snoepjes in de kantoorkeuken of de advertenties en geuren op het (tank)station.


Views

1k+

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

4k+

Coca-Cola: concrete stappen maken voor duurzaamheid

Coca-Cola: concrete stappen maken voor duurzaamheid

Duurzaamheidsmanager Arjanne Hoogstad, gisteren bij OPEN.

In samenwerking met Coca-Cola

13 NOV 2018

Coca-Cola wil niet alleen het bedrijf zijn van 7 miljoen drankjes per dag. Nee, groei en duurzaamheid gaan hand in hand.

Klanten, studenten, experts, journalisten en opiniemakers, allemaal zitten zij deze maand met Coca-Cola om tafel tijdens een reeks speciale ontmoetingen over duurzaamheid. Voor het tweede opeenvolgende jaar ontmoeten medewerkers van het bedrijf en de genodigden elkaar op een mooie locatie – dit jaar in Rotterdam – voor een dialoog over duurzaamheid. OPEN heten de gespreksdagen, net zo open als Coca-Cola over duurzaamheid wil zijn. Maandagmiddag startte de ontmoetingscampagne. Op 23 november gaan de OPEN-deuren weer dicht, maar de gesprekken worden in kleinere sessies voortgezet.

Ambities tot 2025


Views

1k+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of 5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

Views

6k+

Wat is het Pioppi-dieet?

Drink maximaal één glas wijn per dag. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

7 NOV 2018

Misschien heb je weleens gehoord van de Italiaanse dorpjes waar de inwoners wel honderd jaar oud worden. Een van die dorpjes is het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, waar de mensen gemiddeld 10 jaar ouder worden, zonder last te hebben van chronische ziektes, diabetes 2 en ernstig overgewicht. Dit is niet onopgemerkt gebleven, en het verhaal gaat dat dit weleens te maken zou kunnen hebben met hetgeen de Italianen in hun mond stoppen. Cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill stelden het Pioppi-dieet samen en schreven er een boek over.

Wat is het?

Het dieet bestaat voornamelijk uit vezelrijke groenten, fruit, noten, olijfolie, aangevuld met eieren, vette vis en vlees. Verder wordt aangeraden dagelijks volle zuivelproducten, kokosolie en donkere chocola te eten. Belangrijk is hoofdzakelijk vers en puur eten te eten. Suikers, zetmeel, en geraffineerde koolhydraten te vermijden.  En daarnaast te proberen meer gezonde vetten te eten - zoals bijvoorbeeld olijfolie - en maximaal één glas wijn per dag te drinken.


Views

4k+

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Een ontbijtje / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

6 NOV 2018

Is het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag? Wellicht ken je het gezegde: 'Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar'. Doe je dit niet, dan zul je zogezegd met je grijpgrage handen in zakken chips en pakken koek graaien. Maar klopt deze stelling eigenlijk wel?

Over het ontbijt wordt veel gezegd en geschreven. Typ je in een zoekmachine ‘ontbijt’ in dan levert dat je meteen tientallen resultaten op, waarvan de meeste onderzoeken inderdaad laten zien dat het ontbijt belangrijk is voor je gezondheid. Daar staat tegenover dat er net zoveel onderzoeken te vinden zijn waaruit juist het tegendeel blijkt.

De voordelen van ontbijten


Views

3k+

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Kijk voor dit recept en meer inspiratie op doemaarlekkerduurzaam.nl.

In samenwerking met DOE MAAR LEKKER DUURZAAM

1 NOV 2018

Doe maar lekker duurzaam! Afgelopen jaar gaf bijna de helft van de mensen aan op duurzaamheid te letten bij het kopen van producten. Maar even eerlijk: wat houdt duurzamer eten nu eigenlijk precies in?

Het initiatief DOE MAAR LEKKER DUURZAAM van de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn streeft ernaar dat mensen vaker bewust kiezen voor een duurzamere maaltijd. Daarbij heeft het voor mens, dier en milieu een hoop voordelen én biedt het mogelijkheden voor elke portemonnee. Als je bij het boodschappen doen kiest voor duurzamere producten, help je daarmee de wereld en draag je dus bij aan het behoud van onze planeet. Natuurlijk gaat dat in kleine stapjes: te beginnen met het aankaarten van misverstanden. We legden er vijf voor aan Anniek Mauser, directeur duurzaamheid bij Unilever.

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Anniek Mauser. / Peter Bak


Views

5k+

Ben & Jerry's komt met anti-Trump-ijs

Donald Trump. / AFP

Foto van 'metronieuws'

31 OKT 2018

IJsmerk Ben & Jerry’s komt met een nieuwe ijssmaak: PeCan Resist. Onmiddellijk gaven ze toe dat het niet om zomaar een smaak ging, maar dat het anti-Trump-ijs is. Volgens merkexpert Paul Stamsnijder gaat het om een controversiële politieke uiting die erg bij het merk past.

PeCanResist, oftewel, We Can Resist (wij kunnen weerstand bieden), heeft als doel vier uitgesproken Trump-kritische organisaties te steunen. Namelijk het anti-racisme-initiatief Color of Change, Honor the Earth, een organisatie dat pleit voor duurzaamheid, Women’s March, zij zetten zich in voor de positie van vrouwen in de politiek, en tot slot de Nota, een platform dat zich inzet voor progressieve idealen aan de Mexicaanse grens.


Views

3k+

Dit betekenen je sugar cravings écht

Heel verleidelijk, maar niet zo gezond...

Foto van 'Ingelise de Vries'

31 OKT 2018

Een zak snoep leegeten of een reep chocola verorberen, soms kún je gewoon even niet anders. Toch probeert je lichaam je iets duidelijk te maken als je sugar cravings hebt. Er zijn verschillende redenen dat je je soms even niet meer kunt in houden.

Magnesiumtekort

Mocht je de behoefte hebben om chocola te eten, dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan magnesium, zegt wetenschapper Susan Yanovski van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases volgens MyFitnessPal. Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent, slecht slaapt en een hoge bloeddruk krijgt. Bij stress kan chocola dus een goed idee lijken, de suiker in die overheerlijke reep zorgt dat je insuline piekt en je daarna weer een dip krijgt. Je kunt beter kiezen voor noten, zaden en bonen.


Views

3k+

Afvallen? Eet huttenkaas voor het slapengaan

Een beetje huttenkaas voor het slapengaan is zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 OKT 2018

Wie zich als internetwetenschapper een beetje verdiept in eten in de avond, weet inmiddels dat een lekkere bak kaas of ander zwaar eten vlak voor het slapengaan eigenlijk niet zo’n goed idee is. Maar het eten van cottage cheese - of huttenkaas - blijkt juist wél weer een goed plan te zijn. In het British Journal of Nutrition hebben wetenschappers een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat huttenkaas voor het slapengaan je op termijn kilo’s kan kosten.

Boost voor je lijf

Cottage cheese is laag in calorieën en geeft een boost aan je metabolisme, spieren en je algemene gezondheid. Zelfs wanneer je in bed ligt, claimen de wetenschappers. Het is een bekende theorie dat eten voor het slapengaan juist voor éxtra kilo’s zorgt omdat je lichaam het als vet opslaat. Maar bij proteïnerijke producten, zoals huttenkaas, is dat dus niet het geval.


Views

2k+

Kleur van servet heeft invloed op smaak van je eten

Kleur van servetten hebben invloed op je smaak. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 OKT 2018

Servetten; handig om je mond mee af te vegen als je weer eens te snel dat bord pasta naar binnen hebt geslurpt. Begrijpen wij heel goed. Maar nu blijkt de servet ook nog een andere functie te hebben.

Zo blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Tork, dat de kleur van je servet invloed heeft op je smaak-en aromabeleving. De kleur zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je eten beter smaakt. Benieuwd welke kleur welk effect heeft? Lees dan snel verder.

Welke kleur heeft welk effect?


Views

2k+

Gaku carving: food porn op een ander niveau

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 OKT 2018

Niet met je eten spelen. Het is iets dat ouders regelmatig tegen jonge kinderen moeten zeggen. Toch heeft deze Japanner daar zijn werk van weten te maken.

Nou is het wel iets meer dan echt spelen dat hij met zijn eten doet. Met ongekende precisie maakt hij kleine sneetjes in groenten, fruit en zelfs noten, waardoor het ware kunstwerkjes worden.

Food porn


Views

1k+

Eet je frikandel straks via een klein pilletje

Frikandel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 OKT 2018

Een van onze meest geliefde snacks is de frikandel. We maakten er al taarten mee, oliebollen en onlangs verscheen er zelfs frikandellensoep. Dat zijn doorgaans de dikke calorieënbommen, maar het kan ook anders.

Er is nu namelijk een frikandelpil ontwikkeld en als je deze opeet dan zit je in een klap vol. ,,In de toekomst hebben we denk ik nog maar één pilletje nodig en daarin zitten dan alle voedingstoffen die je nodig hebt. Je zit dan helemaal vol en hebt niks meer nodig", zo zegt de bedenker tegenover Omroep Brabant.

Wisseltrofee


Views

4k+

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

22 OKT 2018

Goed nieuws voor alle koffieliefhebbers! Voortaan mag je nog een extra keertje naar de koffie-automaat lopen, een kopje zwart goud is namelijk goed voor de huid.

Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology. Daaruit blijkt dat vrouwen die wel van een bakkie houden, minder last hebben van rosacea: een huidaandoening waarbij je last krijgt van rode vlekken en puistjes in je gezicht.

Koffieliefhebbers


Views

1k+

Likeability of 5

Vaarwel vinkje! Welk label moet nu op boodschappen?

Wat komt er in plaats van het vinkje?

Foto van 'Jelmer Visser'

19 OKT 2018

De groene en blauwe vinkjes die een aantal jaar op verpakkingen hebben gezeten, behoren sinds vrijdag definitief tot het verleden. De vinkjes zouden slechte informatie bieden en zelfs misleidend zijn.

Toch heeft driekwart van de consumenten wel degelijk behoefte aan een systeem dat hen helpt om gezonde keuzes te maken, weet de Consumentenbond. In veel landen wordt met een kleurig keurmerk gewerkt om de gezondheid van eten en drinken in een oogopslag duidelijk te maken.

Het Vinkje is niet meer ©ANP


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Huh? Avocado's zijn toch niet helemaal vegan

De avocado is toch niet hélemaal vegan. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

17 OKT 2018

Slecht nieuws voor de veganisten die gek zijn op avocado. De vrucht blijkt namelijk toch niet helemaal veganistisch.

Dat bleek tijdens de quiz QI op de BBC vorige week. Veel producten die op het land worden verbouwd, blijken niet helemaal vegan volgens de quizmaster.

Net als honing


Views

2k+

Zoveel fastfood eten Amerikanen écht

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

4 OKT 2018

Amerika: onder meer het land van onbegrensde dromen, een gehate president, en de hamburgers en donuts. Een cliché, maar wel eentje die op de waarheid is gebaseerd.

Uit onderzoek van de US Center for Disease Control and Prevention blijkt namelijk dat elke dag bijna vier op de tien Amerikaanse volwassenen fastfood eten. Elke dag!

Meer geld, meer snacks


Views

4k+

Vier heerlijke eetgeendieren-recepten voor Dierendag

Foto van 'Metro'

3 OKT 2018

Dierendag is allang niet meer een extra aai over de bol van je kat geven, je goudvis een keer in de badkuip laten zwemmen of je konijn met zijn vriendjes laten spelen. Dierendag betekent extra lief zijn voor dieren, dus ook voor de dieren die normaliter op je bord liggen. Dierendag is daarom door sommigen omgedoopt tot Eet-Geen-Dierendag.

En hoewel we hier verzot zijn op ál het eten, zijn we er helemaal niet vies van om de dieren op ons bord met enige regelmaat te laten staan. Leuker voor de dieren, goed voor het milieu. Omdat het morgen dierendag is, verzamelden wij alvast vier heerlijke recepten zodat jij morgen diervriendelijk je dag kunt doorkomen. En we beloven je dat je vlees, vis of zuivel niet zult missen.

Havermout met kersen


Views

2k+

Met deze zes tips eet jij straks ook meer groenten

Gooi je winkelmandje vol en eet ook meer groenten!

Foto van 'Ingelise de Vries'

2 OKT 2018

Een gevarieerde en gezonde levensstijl wordt ons telkens maar op het hart gedrukt. Maar in de praktijk blijkt dat soms best lastig. We haasten ons overal naartoe en eten snel even iets onderweg of halen wat tijdens de lunchpauze. Groenten willen er helemaal nog wel eens bij inschieten. Metro zet zes praktische tips om meer groenten te eten op een rij.

Hoeveel groenten heb je dan eigenlijk nodig? Het Voedingscentrum adviseert dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Daarbij moet je er rekening mee houden, dat je groente lichter kan worden door de bereiding. Rauwe spinazie van 250 is gekookt niet meer zoveel. Je kunt je groenten het best vers, voorgesneden of uit de diepvries halen. Wil je naast lekkere groenten ook nog wat bijdragen aan het milieu, kijk dan eens of er een streekwinkel in je buurt zit. Daar kun je - vaak ook nog eens vrij goedkoop - groenten uit de buurt krijgen. Dat smaakt vaak nóg lekkerder dan uit de supermarkt!

Soep


Views

2k+