Food

30 dagen geen dierlijk eten met de Vegan Challenge

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 MAA 2017

Twee keer per jaar is het weer een maand lang buffelen voor een groep Nederlanders. Ze doen mee aan de Vegan Challenge.

Tijdens de Vegan Challenge eten zo’n 20.000 Nederlanders niet alleen geen vlees en vis, maar laten ze ook zuivel, eieren en gelatine links liggen. Compleet plantaardig dus. Dertig dagen lang, is de uitdaging. Waarom?

Beeld: Colourbox

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Word je er een doorgeslagen gekkie van?
Dat is niet de bedoeling. De challenge is niet bedoeld om je een hypergezonde fitgirl te maken, de focus ligt vooral op dierenleed. Of eigenlijk het verminderen ervan. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je dertig dagen lang op een blaadje sla knabbelt. Dat blijkt in de praktijk ook vaak niet het geval: „De gemiddelde persoon eet slechts 1 procent van wat er beschikbaar is. In het begin voelt het misschien alsof je veel moet opgeven, maar het tegenovergestelde is waar. Je gaat juist veel meer smaken, keukens en gerechten uitproberen. Wij eten nu veel gevarieerder dan ooit tevoren,” vertelden de dames van Go With The Glow ons.

Wat eet je dan wel?
Als je gewend bent om veel zuivel, vis en vlees te eten, kan het nog best lastig zijn om lekker te eten én je voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook daar is de challenge voor bedoeld. Van vieze vette burgers tot chocoladetoetjes en natuurlijk ook gewoon een gezonde Hollandse maaltijd: de recepten worden je gewoon voorgeschoteld.

Beeld: Colourbox

Is dat niet saai?
Dat ligt helemaal aan jezelf! Net zoals dat je elke dag aardappels groenten en vlees kunt eten, kun je ook in een veganistische sleur raken. Maar op een andere manier koken, kan juist zorgen voor nieuwe inspiratie en compleet nieuwe gerechten. „Het grappige aan deze mythe is dat saai eten niets te maken heeft met wát je maakt, maar hoé je het maakt. Zo kunnen je spruitjes met de juiste specerijen proeven alsof ze net van de barbecue afkomen. Als je eten saai is, dan heeft dat dus meer te maken met een gebrek aan fantasie in plaats van een gebrek aan ingrediënten”, vertelde vegan crossfitter Cilla Zwarts-Voogd ons al eens.

En als het me nou niet lukt?
Je hoeft niet bang te zijn een boze menigte met rotte tomaten achter je aan te krijgen: jij bent de enige die bepaald wat en wanneer je eet. De challenge is vooral bedoeld om je een handje te helpen. Als je in een onoplettend moment toch een keer dat softijsje op smikkelt, zal niemand boos op je worden.

Als het me nou niet bevalt?
Dan schotel je jezelf gewoon lekker weer aardappelen, groenten en een verse gehaktbal naar oma’s recept voor.

Beeld: Colourbox

Aanrader? Metro Lifestyle vroeg vier mensen die het probeerden.

Michelle (26): Na een paar jaar flexanist te zijn geweest was het tijd voor een nieuwe uitdaging: de vegan challenge. Dat ging me heel goed af, tót ik na een week of vier de ingrediënten van mijn ontbijtgranen nog eens bekeek: shit, honing! Maar hey, 99% vegan eten is nog altijd meer dan ik ooit deed!

Leander (30): Als soort van goed voornemen ben ik op 1 januari gestart met 50 dagen vegan. Vooral om te kijken hoe dat is, en of het mogelijk is om mijn eetgewoontes te veranderen. Ik at vaak vlees omdat dat nou eenmaal zo ‘hoorde’. Nu ik gestopt ben met dit ‘dieet’ merk ik dat ik daadwerkelijk een ander patroon heb. Nu eet ik nog twee a drie keer per week vlees. En ik mis het niet.

Femke (20): Ik deed vooral mee uit nieuwsgierigheid en als uitdaging voor mezelf - niet omdat het beter was voor het milieu of voor de dieren (terwijl ik destijds wel al zes jaar vegetariër was). Ik denk dat ik het daarom ook niet heb volgehouden, omdat ik geen gegronde reden had.

Sabine (25): Ik deed mee met de Vegan Challenge omdat ik mezelf wilde uitdagen. Ik wilde zien of het me makkelijk af zou gaan en hoe ik me zou voelen bij het actief afstand nemen van dierlijke producten en het leed dat ermee gepaard gaat. Het ging me uiteindelijk zo goed af dat ik het doorgezet heb en nu al anderhalf jaar vegan ben.

Metro Lifestyle’s vegan favoriet

Spaghetti met basilicum-spinaziesaus

Beeld: Ingelise de Vries

Nodig:
- 300 gram (verse) pasta
- Twee tenen knoflook
- Twee eetlepels verse gember (geraspt)
- Een blikje kokosmelk (mijn voorkeur gaat uit naar volle kokosmelk, maar light werkt ook prima)
- Een theelepel suiker
- Een theelepel citroensap
- Een halve theelepel zout
- Een flinke snuf zwarte peper
- Chilipoeder naar smaak
- Een zak verse spinazie
- Wat blaadjes basilicum
- Olijfolie
- Cashewnoten, pijnboompitjes of een ander knapperig ingrediënt om mee te garneren

Hoe?
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pers de knoflook en rasp de gember boven een pan met een beetje olijfolie en fruit beide 3 tot 5 minuten.

Voeg de kokosmelk, suiker, citroensap, knoflook (geperst), zout, peper en chilipoeder toe, roer goed door en breng zachtjes aan de kook. Voeg nu de spinazie toe en wacht tot deze geslonken is op middelhoog vuur. Voeg dan de basilicum toe en laat de pan een minuut of vijf op het vuur staan.

Pureer de boel nu in een blender of met een staafmixer. Doe de pasta en de saus in dezelfde pan en warm nog even door. Garneer op het bord met de cashewnoten of pijnboompitjes.

LEES OOK


Views

6

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Zo wordt je chocola niet wit als het blijft liggen

Je chocola moet ook een lust voor het oog zijn natuurlijk

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 UUR

Eerlijk is eerlijk, als je chocolade in huis haalt is de kans klein dat het echt heel lang blijft liggen. Maar mocht je nou toch een reep zijn vergeten, dan is het je misschien opgevallen dat een reep donkere chocolade na verloop van tijd wit uit gaat slaan. En er is dus een manier om dat te voorkomen - naast ‘m in één keer opsmikkelen natuurlijk.

Gewoon te eten

Maar als eerst: maak je geen zorgen. De wit uitgeslagen reep kun je nog gewoon opeten. De witte waas, het lijkt een beetje poederachtig, is namelijk het vet dat in de reep zit. Wanneer de chocola op de verkeerde temperatuur wordt bewaard, komt het vet naar de oppervlakte van je snack toe. Dat veroorzaakt de witte laag op je reep.

Kleine barstjes

In het Britse tv-programma Food Unwrapped op Channel 4 onderzochten de makers hoe het zit. Wetenschappers weten namelijk pas sinds kort waar het vet vandaan komt. Wanneer chocola niet op de juiste temperatuur wordt bewaard, ontstaan er hele kleine barstjes in de reep. Door die barstjes kan het vet naar boven kruipen.

Zo blijft 'ie lekker

Wil je dat je chocoladereep niet alleen lekker smaakt, maar ook een lust voor het oog is? Zorg dan dat je ‘m bewaart in een ruimte waar het tussen de 14 en 18 graden is. Dan blijft ‘t een mooi glimmende reep. Lukt dat niet, dan hoef je de reep niet weg te gooien. Ook met witte waas is de chocola nog gewoon eetbaar. Dat weet niet iedereen: de chocolade-industrie ontvangt miljarden klachten per jaar over repen die niet meer goed zouden zijn. Chocolatiers werken nog steeds aan een manier om de vetlaag te voorkomen te ontstaan. De tip die voor nu in het programma wordt gegeven: eet je chocola gewoon maar zo snel mogelijk op.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

6

Recept: Risotto op z'n Piemontees

Recept: Risotto op z'n Piemontees

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Risotto op z’n Piemontees

Breng eerst ongeveer 1 liter zelfgemaakte groentebouillon aan de kook. Schil ondertussen 1 ui en hak hem fijn. Smoor hem in een klontje boter (ongeveer 20 gram) in een pan. Voeg hier 250 gram risottorijst, liefst Carnaroli, aan toe en laat die ongeveer 2 minuten karamelliseren. Roer de rijst af en toe met een houten lepel om, zodat hij gelijkmatig bakt zonder aan te branden. Meng de rijst met een half glas droge witte wijn en laat de alcohol verdampen.

Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je de risotto voorzichtig blijft roeren. Doe er telkens een scheutje bouillon bij zodra de rijst droog komt te staan. De rijst moet altijd in een laagje bouillon blijven staan.

Na ongeveer een kwartiertje kun je de rijst proeven, dan moet hij precies gaar zijn. De korrels moeten vrij zacht zijn en niet te droog. Neem de pan van het vuur en breng de rijst op smaak met 4 eetlepels geraspte grana padano en een klontje boter. Goed doorroeren. Laat de risotto een paar minuten rusten en serveer terwijl hij nog goed warm is.

Uit: Eten met Franciscus.


Views

22

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Recept: Een kittig brandnetelsoepje

Foto van 'metronieuws'

19 MAA 2018

Een kittig brandnetelsoepje

Deze voedzame groene soep is een ideaal voorjaarsgerecht omdat brandnetel een reinigende werking en flinke doses ijzer en vitamine C heeft. Maar hij kan ook zeker in de periode van aanwezig vers brandnetelgroen worden gemaakt. Ga dus lekker naar buiten, oogst op een schone plek met handschoenen aan jonge brandneteltoppen, laat de bewonertjes vrij, spoel de toppen af en verwerk ze in deze groene medicinale voorjaarssoep.

Heilzame soep - voor ongeveer 4 kleine of 2 grote kommen

  • Olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • ¼ courgette, gewassen en in blokjes gesneden
  • 500 milliliter groentebouillon (liefst getrokken van verse kruiden en wortels, anders van een biologisch bouillonblokje)
  • 100 gram brandneteltoppen, vers geplukt en gewassen
  • 2½ eetlepel gistvlokken
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Citroensap voor de smaak
  • Haverroom

Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de knoflook en courgette toe en bak ze kort aan. Voeg de bouillon samen met de brandneteltoppen toe en kook de soep ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens 2 eetlepels gistvlokken toe en pureer de soep glad in een keukenmachine. Proef goed en breng op smaak met zeezout, zwarte peper en citroensap. Versier bij opdienen met een scheutje haverroom en de overige gistvlokken.

Uit: The Plant Pharmacy.


Views

12

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Gevulde inktvis

Recept: Gevulde inktvis

Foto van 'metronieuws'

16 MAA 2018

Neem 4 inktvissen (ongeveer 500 gram voor 4 personen) en maak ze schoon: pak de tentakels van de inktvissen vast en trek ze voorzichtig los van de zak; zo verwijder je ook de ingewanden. Haal het ‘bot’ van de inktvis uit de zak en spoel de binnenkant goed schoon. Verwijder ook de ogen en de bek van de inktvis. Je kunt natuurlijk ook de visboer vragen dit te doen. Hak de tentakels fijn. Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en bak de tentakels 5 minuten met zout, peper en 1 teentje knoflook. Zet ze opzij.

Rooster vervolgens 100 gram broodkruimels in een beetje olijfolie in dezelfde pan. Meng de tentakels met 1 biologisch ei, 1 eetlepel Parmezaanse kaas, gehakte peterselie en een snufje peper en zout naar smaak. Vul met een lepel de zakken van de 4 inktvissen voor de helft met de tentakels.

Steek de inktvissen dicht met een tandenstoker en bak ze een paar minuten in een koekenpan in 2 eetlepels olie. Blus af met een beetje water of witte wijn. Leg vervolgens het deksel op de pan en laat de inktvissen nog ongeveer 20 minuten op laag vuur stoven.

Uit: Eten met Franciscus


Views

28

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

16 MAA 2018

Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag! Een goed excuus om je schort uit de kast te trekken, een koekenpan te pakken en beslag te kloppen voor het lekkerste eten dat er is. Maar hoe zorgen we er nou voor dat de eerste pannenkoek niet mislukt?

Nationale Pannenkoekdag

Op Nationale Pannenkoekdag draait het erom dat er pannenkoeken ‘voor elkaar’ worden gebakken. Tijdens deze dag bakken ongeveer 66.000 basisschoolleerlingen voor ongeveer 69.000 duizend ouderen meer dan 132.500 pannenkoeken.

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Colourbox

Wees geduldig

Kan jij altijd de helft van je beslag al door de gootsteen gooien omdat je bij voorbaat al weet dat jouw bakkunsten je in de steek laten? Geen zorgen, de oplossing is vrij simpel. „Een eerste pannenkoek die mislukt heeft vaak te maken met de pan die niet warm genoeg is”, zegt Elles van den Berg, woordvoerder van Koopmans. „De truc is om de pan goed heet te laten worden, daarna mag je pas olie of boter en het beslag erin gooien.” Van den Berg laat weten dat het daarom belangrijk is om een pan met een dunne bodem te gebruiken. „Dat geeft het beste resultaat."

Drie tot vier pannenkoeken

Met één op de drie Nederlanders die minstens één keer per maand pannenkoeken eten mogen we onszelf wel echte liefhebbers noemen. Van de Nederlanders geeft 89 procent voorkeur aan een zelfgebakken pannenkoek en kunnen we er vervolgens om en nabij drie of vier op. Hoeveel pannenkoeken ben jij van plan naar binnen te schuiven?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+