Pauline: Als je gezond eet, moet het óók lekker zijn

11 januari 2017 om 11:14Alice Boothby
Pauline: Als je gezond eet, moet het óók lekker zijn
Foto: Pauline Weuring

Onder het mom van goede voornemens heeft menig Nederlander een gezondere leefstijl hoog op het lijstje staan. Maar hoe pak je dat aan?

Metro vroeg het Pauline Weuring van de populaire foodblog Uit Pauline’s Keuken. Pauline deelt op haar blog dagelijks recepten en bijna een miljoen bezoekers per maand weten haar site te vinden. Onlangs bracht ze haar derde kookboek Feel Good Food uit, een boek boordevol voedzame, lichte en makkelijke recepten. Pauline: „Als je jezelf nooit een pizza gunt, hou je het nooit vol.”

Hoe vind jij de balans tussen lekker en gezond eten?
„Ik maak niet per se goede voornemens voor het nieuwe jaar maar probeer het hele jaar door de juiste balans te vinden. Ook ik heb me in december laten gaan. Ik vind het belangrijk om alles te kunnen eten, maar wel met mate. Als ik uit eten ga, neem ik de ene keer een toetje en de andere keer een kop koffie na. Soms eet ik een flink bord pasta met veel kaas, de avond daarop een goedgevulde salade. Je kunt echt af en toe een taart of een toetje eten, maar niet elke dag. Nog beter: deel je toetje. Dan kun je wel lekker proeven.

Voor mij zit de grootste uitdaging niet als ik uit eten ga, maar als ik thuis aan het koken ben. Zoals gisteren: toen maakte ik ’s middags een recept met chocolade en marshmallows en daarna een cheesecake. Als zelfbescherming geef ik de taart vervolgens mee aan mijn vriend, zodat hij het op werk kan uitdelen. Anders gaat het mis."

Jij schreef met Kris Verburgh het boek De Voedselzandloper (2013). Een groot deel van jouw recepten is voedselzandloper-proof (geen rood vlees, geen rijst, geen brood, geen pasta, geen boter en melk). In hoeverre is voedselzandloper-proof leven belangrijk voor je?
„Ik heb de recepten voor het boek in opdracht bedacht. Dat was een leuke en creatieve uitdaging: hoe je met minder ingrediënten toch iets heel lekkers op tafel kunt zetten. Door er op deze manier mee bezig te zijn, heeft het me wel bewust gemaakt. Maar honderd procent voedselzandloper-proof eten is voor mij als foodie onmogelijk. Ik hou te veel van brood en gezouten boter om dat vol te kunnen houden."

Als het over eten gaat, wordt er veel geroepen en weinig onderbouwd. Suiker is de duivel, ei is de menstruatie van de kip, we moeten melk mijden. Hoe denk jij hierover?
„Ik ben van mening dat je gewoon moet doen wat goed voelt en haalbaar is. Ik werk vanuit huis en heb minder koolhydraten nodig dan iemand die intensief sport. Ik eet zelf alles, maar met mate. De voedingsonderbouwingen vind ik wel lastig. Waar ik wel in geloof is dat geraffineerde suiker niet goed voor je is. Maar je moet het jezelf ook soms gunnen."

Je hebt net je derde boek uitgebracht vol nieuwe recepten en staat bijna dagelijks een nieuw recept. Hoe blijf je geïnspireerd om telkens nieuwe recepten te ontwikkelen?
„Het is iets wat in mijn genen zit: mijn ideeën raken nooit op. Ik heb een lijstje in mijn telefoon waar ik bijhoud wat ik ooit nog zou willen maken. Of dat nu een smaakcombinatie of een heel gerecht is. Zo staat er nu zoete aardappelen met chipotle tussen, daar wil ik graag mee aan de slag. Ik merk dat ik geïnspireerd raak als ik op reis ben, of uit eten ga. Laatst ging ik online op de menukaart kijken van een restaurant in Australië, waar ik ooit heb gegeten. De kaart was inmiddels veranderd ik zag er te gekke dingen tussen staan die me inspireren om daar weer een variatie op te verzinnen. Ook Pinterest is een onuitputtelijke bron van inspiratie."

Gaat er nooit wat mis in de keuken?
„Bij koken nauwelijks, het is vooral het bakken dat uitdagend blijft. Zo heb ik de muffins die in mijn laatste kookboek staan wel vijftien keer moeten maken voordat ze perfect waren. Bakken luistert heel nauw en zodra iets in de oven staat, kun je er niets meer aan doen. Bij koken kun je nog wel makkelijk bijsturen. Beetje water erbij, beetje maïzena."

Nieuw jaar, nieuwe trends. Wat voorspel jij dat dit jaar nog eens groot kan worden op foodgebied?
„De afgelopen jaren passeerden veel bijzondere granen de revue: spelt, quinoa, boekweit. Ik denk dat we dit jaar verschillende soorten meel gaan zien zoals kikkererwtenmeel en amandelmeel als vervanger voor tarwemeel. Daarnaast zie je al steeds meer dat er in de horeca wordt gewerkt met één kaart. Dat is iets wat we veel meer gaan zien: de fast casual trend. De hele dag door kun je in low profile restaurants genieten van kleine hapjes. Of dat nu ’s ochtends of ’s avonds is. Last but not least: specerijen gaan een nog belangrijker rol spelen. Zelf heb ik een enorme lade vol thuis, maar de supermarkten breiden het assortiment steeds meer uit. We gaan koken met sumak en kurkuma!"

Je gaat het recept van gebakken havermout uit de oven delen. Wat is het verhaal hierachter?
„Aan mij zijn tarwegraspoeders niet besteed. Als je gezond eet, moet het ook lekker zijn. Zoals dit havermoutontbijtje. Het is heel voedzaam, is makkelijk en snel te maken en je hoeft niet stad en land af te reizen voor de ingrediënten. Dat is waar ik voor sta. Wat goede voornemens betreft moet je het voor jezelf niet te ingewikkeld maken, anders hou je het nooit vol."

Recept: Gebakken havermout met rood fruit

Ik lag in bed en ik kon niet slapen. Dat gebeurt weleens vaker. Ik was aan het nadenken over dit kookboek. Allerlei nieuwe ideeën kwamen naar boven. Ik moet het idee dan direct noteren in mijn telefoon, anders vergeet ik het. Dat zorgt er wel voor dat ik helemaal niet meer in slaap val. Maar dat maakt niet uit, want dit idee voor gebakken havermout had ik niet willen vergeten. Zo lekker en je kunt er meteen met zijn vieren van ontbijten.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr havermout
300 gr rood fruit
400 ml amandelmelk
1 ei
40 gr kokosflakes
40 gr amandelen
2 el honing
1 el gesmolten kokosolie
1 tl kaneel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts het eitje los met de amandelmelk en de gesmolten kokosolie. Voeg de havermout toe. Breng de havermout op smaak met de honing, de kaneel en een snufje zout. Hak de amandelen grof en meng deze samen met de helft van kokosflakes door het beslag. Verdeel driekwart van het fruit over de bodem van een ovenschaal. Meng de rest van het fruit door de havermout. Giet het beslag op het fruit. Garneer met de rest van kokosflakes. Bak de havermout in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven. Serveer meteen.

Bereidingstijd: 40 minuten

Liever Voedselzandloper-proof? Laat de honing achterwege of vervang deze voor stevia. Ik heb nu een mengeling van aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen gebruikt. Ook lekker is appel en peer, of perzik en nectarine. Varieer lekker.