Consumentenbond: brood van bakkers is veel te zout

Consumentenbond: brood van bakkers is veel te zout

Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

Elselotte Smink

5 DEC 2016

De kans is aanwezig dat je hem net achter de kiezen hebt: een boterhammetje. Lekker en gezond, toch? Dat laatste valt te betwisten: de Consumentenbond heeft namelijk onderzoek gedaan naar het zoutgehalte in bakkerijbroden. De uitkomst is duidelijk, de broden bevatten te veel zout.

De bond voor consumenten heeft volkoren- en bruinbroden van tien bakkerijketens onder de loep gelegd. Bij wet is bepaald dat deze broden niet meer dan 1,8 procent zout mogen bevatten, maar acht broden gingen hier ver overheen. En dat heeft gevolgen voor je gezondheid.

Ambachtelijke broden

Vooral bakkerijen vanmenno en Vlaamsch Broodhuys waren niet zuinig met het zoutvaatje. Alle ambachtelijke broden van deze bakkers bevatten er te veel van: tot wel 2,3 procent per brood, wat neerkomt op 0,8 gram per boterham.

Klanten hebben weinig tot geen informatie over de ingrediënten (en dus het zout) in een brood. Omdat brood tot de categorie niet-verpakte levensmiddelen behoort, hoeft een bakker niet op de verpakking te zetten wat er allemaal in zit.

Minder zoute supermarktsneetjes

De broden van Bakker Bart komen wél goed uit de broodbus. Deze bakker blijft volgens de test binnen de zoutnormen. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt overigens dat de ‘industriële bakkers’, oftewel supermarkten die brood produceren, het ook goed doen.

De bond nam hiervoor zeventig supermarktbroden, waarvan ‘slechts’ vier het maximum toegestane zoutgehalte overschreden.

Giphy

Wall of shame

Te veel zout is slecht voor je gezondheid en kan zorgen voor hart- en vaatziekten. De jacht op overtollig zout van de Consumentenbond gaat daarom verder dan de bammetjes. Zo heeft de belangenorganisatie voor Nederlandse consumenten een zogenaamde wall of shame opgesteld. In de lijst staan producten waarin te veel zout is toegevoegd volgens de bond. Onder andere de smeerpatécrème van Linera, kookham-schouderham van Jumbo, verse groene pesto van de Hema en de Kop Soep Kip van Albert Heijn moeten het ontgelden.

Per dag eten we ongeveer 9 gram zout, terwijl het advies is om maximaal 6 gram te eten. Volgens de bond is 80 procent van de zoutinname af te leiden van producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, waaronder dus brood. Misschien een idee om af en toe voor een salade als lunch te kiezen?


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Camera video9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Leonie ter Veld

Foto van 'Leonie ter Veld'

Leonie ter Veld

VANDAAG, 15:59

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Zou je graag willen leren schilderen maar vind je jezelf niet artistiek genoeg? Daar hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden. Er bestaan nu schilderlessen, genaamd 'sip and paint'. Kun je onder het genot van een wijntje jezelf op het doek laten gaan.

Anders dan anders

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Goede wijn hoeft niet duur te zijn. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

5 DEC 2017

Hoog tijd om wat ruimte te maken in de voorraadkast. Een Lidl-wijn van slechts 5,99 euro heeft namelijk een dikke prijs gewonnen: deze goedkope wijn uit de supermarktketen is uitgeroepen tot één van de beste wijnen ter wereld.

Goed voor de knip

Is het einde van de döner kebab in zicht?
Likeability of 5

Is het einde van de döner kebab in zicht?

De milieucommissie van het Europees Parlement wil het gebruik van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

1 DEC 2017

Een avondje stappen eindigt vaak met een vette hap, denk aan een broodje döner met veel knoflooksaus. Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we misschien slecht nieuws voor je: de populaire snack dreigt namelijk te verdwijnen.

De milieucommissie van het Europees Parlement wil namelijk het toevoegen van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden, schrijft Bild. Als het Parlement het advies in december opvolgt, dreigt het van oorsprong Turkse vleesgerecht te verdwijnen...

Met de deze Starbucksdrankjes steun je goede doelen

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 NOV 2017

Goed, laten we eerlijk zijn. Wij gaan ook niet naar Starbucks omdat we even goed wakker geschud willen worden met een kop koffie.

Wel gaan we naar de koffieketen om te kijken of ze onze naam dit keer wel goed schrijven en natuurlijk voor de bijzondere drankjes als de Pumpkin Spiced Latte en de Peppermint Mocha. En goed nieuws: met die vreemde drankjes steun je nu ook nog eens een goed doel.

Zo blijft Meghan Markle in vorm met pizza en wijn

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

28 NOV 2017

Engeland krijgt binnenkort een nieuw lid van het koningshuis en we kunnen maar niet over haar ophouden. Maar hoe blijft actrice en bruid-in-spé zo mooi in vorm zonder pizza en wijn te verbannen?

Want laten we wel wezen, naast een prachtig gezicht heeft Markle ook een prachtig lijf. Zonder dat ze zich voor hoeft te doen als fitgirl, en dat kunnen we wel waarderen. Wat we nog meer kunnen waarderen, is dat Markle geen nee zegt tegen af en toe wat pizza en een glas wijn. Een stijl waar wij ons wel in kunnen vinden. Maar hoe blijft ze dan zo slank?