Consumentenbond: brood van bakkers is veel te zout

5 december 2016 om 14:09Elselotte Smink
Consumentenbond: brood van bakkers is veel te zout
Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

De kans is aanwezig dat je hem net achter de kiezen hebt: een boterhammetje. Lekker en gezond, toch? Dat laatste valt te betwisten: de Consumentenbond heeft namelijk onderzoek gedaan naar het zoutgehalte in bakkerijbroden. De uitkomst is duidelijk, de broden bevatten te veel zout.

De bond voor consumenten heeft volkoren- en bruinbroden van tien bakkerijketens onder de loep gelegd. Bij wet is bepaald dat deze broden niet meer dan 1,8 procent zout mogen bevatten, maar acht broden gingen hier ver overheen. En dat heeft gevolgen voor je gezondheid.

Ambachtelijke broden

Vooral bakkerijen vanmenno en Vlaamsch Broodhuys waren niet zuinig met het zoutvaatje. Alle ambachtelijke broden van deze bakkers bevatten er te veel van: tot wel 2,3 procent per brood, wat neerkomt op 0,8 gram per boterham.

Klanten hebben weinig tot geen informatie over de ingrediënten (en dus het zout) in een brood. Omdat brood tot de categorie niet-verpakte levensmiddelen behoort, hoeft een bakker niet op de verpakking te zetten wat er allemaal in zit.

Minder zoute supermarktsneetjes

De broden van Bakker Bart komen wél goed uit de broodbus. Deze bakker blijft volgens de test binnen de zoutnormen. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt overigens dat de ‘industriële bakkers’, oftewel supermarkten die brood produceren, het ook goed doen.

De bond nam hiervoor zeventig supermarktbroden, waarvan ‘slechts’ vier het maximum toegestane zoutgehalte overschreden.

Giphy

Wall of shame

Te veel zout is slecht voor je gezondheid en kan zorgen voor hart- en vaatziekten. De jacht op overtollig zout van de Consumentenbond gaat daarom verder dan de bammetjes. Zo heeft de belangenorganisatie voor Nederlandse consumenten een zogenaamde wall of shame opgesteld. In de lijst staan producten waarin te veel zout is toegevoegd volgens de bond. Onder andere de smeerpatécrème van Linera, kookham-schouderham van Jumbo, verse groene pesto van de Hema en de Kop Soep Kip van Albert Heijn moeten het ontgelden.

Per dag eten we ongeveer 9 gram zout, terwijl het advies is om maximaal 6 gram te eten. Volgens de bond is 80 procent van de zoutinname af te leiden van producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, waaronder dus brood. Misschien een idee om af en toe voor een salade als lunch te kiezen?