Food

Deze drie foodstart-ups willen een verschil maken

Foto: BrouwBrood

Foto van 'Alice Boothby'

3 NOV 2016

Start-ups, je hebt ze in alle soorten en maten. Deze dinsdag zetten we drie sympathieke foodstart-ups in de spotlights.

Een app tegen voedselverspilling, groente in je tortilla en brood van bierafval. Je moet er maar opkomen. Het begint met een idee, maar hoe maak je daarvan een succes? Metro sprak drie interessante ondernemers die alles op alles zetten om op een leuke manier de wereld een stukje mooier te maken.

No Fairytales

Oprichter Bernadette Kooijman heeft een serie producten verzonnen die voor zeker 45 procent uit groenten bestaat. Het eerste product, een tortilla met wortel of biet, ligt deze maand in de schappen van Albert Heijn. Ze is van plan nog veel meer groenterijke producten te ontwikkelen.

Hoe ontstond het idee?
Bernadette: „Twee jaar geleden plofte ik op de bank en zag ik een reclame voor de pizzaburger voorbijkomen. Het werd gebracht als een ‘innovatief’ product. Voor mij was toen de maat vol. Slechts 20 procent van de mensen in Nederland eet voldoende groente. Ik wilde hier iets tegen doen.”

Dat percentage kun je alleen opkrikken als je met iets lekkers komt, dacht ik. Dus ontwikkelde ik wortelwraps en bietenwraps, die bestaan uit 45 procent groenten en veel vezels. Door die te vullen met nog meer groenten, kom je al snel aan een kwart van je dagelijkse hoeveelheid groenten. Zoiets bestond nog niet.”

Je hebt je baan voor dit avontuur opgezegd, een groot risico.
„Ik wil niet in de kist liggen en beseffen dat ik het nooit heb geprobeerd. In het begin heb ik me er ook écht vergist hoe moeizaam zoiets op te zetten is. Tortilla’s maken is lopendebandwerk. En als het bij de eerste schakel misgaat, kun je de hele batch weggooien. Het deeg bleef plakken, was te hard. De tortilla ontplofte door te veel vocht. Ik ben zo vaak opnieuw begonnen. Uiteindelijk is het een prachtig product geworden.”

Van idee naar uitvoering, hoe werkt dat?
„Het voordeel is dat ik Levensmiddelentechnologie heb gestudeerd, dus deze wereld is me niet vreemd. Ik ben vrij snel begonnen met het zoeken naar partners. Er zijn aardig wat middelgrote ondernemingen die openstaan voor dit soort ideeën en willen helpen met het van de grond te krijgen.”

Heb je een doel waar je naartoe werkt?
„Om écht een verschil te kunnen maken, droom ik ervan om mijn wraps uiteindelijk te kunnen slijten aan een fastfoodketen als McDonald's. Dat zou toch fantastisch zijn.”

BrouwBrood

Vier studenten aan de UvA laten van de restproducten van bier, brood bakken.

Hoe ontstond het idee?
Laila Blömer (22): „Laurens, Mathijs, Sophie Louise en ik volgden alle vier het vak ‘Wetenschap in de Praktijk’, waar we een consultancy case voor een Amsterdamse brouwerij kregen. Zij wilde een oplossing voor de restproducten van het bier en wij vonden dat in de vorm van brood. Het restproduct van bier heet bierbostel, dat 100 procent uit granen bestaat en laag is in suikers (want die zitten in het bier) en hoog in eiwitten. Vervolgens hebben we een Amsterdamse bakkerij gevonden die graag wilde meewerken. Toen het vak, en dus ook de consultancy case werd afgesloten, besloten we het plan door te zetten. Afgelopen mei hebben we een vof opgericht.”

En jullie studeren allemaal nog steeds?
„BrouwBrood was eerst een project naast onze studie. Nu hebben we met zijn vieren een bedrijf en proberen we daarnaast nog te studeren. Dat zegt wel wat over de groei die we afgelopen maanden hebben doorgemaakt.”

Wat had je van te voren nooit kunnen bedenken?
„Dat ik ondernemer zou worden. Mathijs en ik studeren neurobiologie, Laurens kunstmatige intelligentie en Sophie Louise bedrijfskunde. Wat begon als een ‘leuk project’ is uitgegroeid tot iets waar we nu al heel veel van hebben geleerd.”

Kan iedereen nu op jullie site brood bestellen?
„We verkopen vooral aan horeca in Amsterdam. Dat is ook ons idee: we proberen het lokaal, aaibaar en duurzaam te houden. Brouwerij Oedipus in Amsterdam-Noord komt met de restpartijen, Hartog’s Volkoren bakt er brood van en de broden worden vervolgens per fiets naar onder andere Café Hesp, Lokaal de Pijp en het proeflokaal van Oedipus gebracht. We willen lokaal en duurzaam blijven en niet met vrachtwagens werken. Je kunt het brood trouwens ook bij Hartog zelf kopen.”

Dromen voor de toekomst?
„Als BrouwBrood in Amsterdam werkt, zouden we andere studenten graag de kans willen geven om net als ons te leren ondernemen. We zouden onze kennis en ervaring graag willen delen, ik kan me voorstellen dat we een zusterproject in een andere stad kunnen opzetten en de studenten daarbij coachen.”

Get chef's

Er wordt veel weggegooid in de Nederlandse horeca: 51 miljoen kilo per jaar, om precies te zien. Diederick Zwijnen, Bruce Westeneng, Rino Stevens en Niels de Vries besloten de handen ineen te slaan en hebben een platform ontwikkeld waarbij horecaondernemers het overgebleven eten voor een klein prijsje kunnen aanbieden.

Hoe ontstond het idee?
Diederick: „Voedselverspilling is echt een hot item. We kwamen op het idee toen vrienden van ons die restaurants hebben tijdens een borrel vertelden hoeveel ze weggooiden. Bruce en ik wilden allebei graag ondernemen en zo geschiedde. Wij bieden een platform waarbij horecaondernemers hun maaltijden kunnen aanbieden, waarbij de ondernemer controle heeft over de prijs en hoe en waar het product wordt opgehaald. Zo kun je checken of je in de buurt nog ergens een burger voor een paar euro kunt oppikken.”

Kan er door iedereen besteld worden?
„Nu nog niet, we zijn pas een paar maanden bezig en hopen begin december live te gaan. Bruce en ik hebben allebei onze baan opgezegd en werken nu pas een maand fulltime aan Get Chef's.”

Spannend. Lopen jullie als beginnende start-up ook tegen dingen aan?
„We hebben een tijdje het platform getest en hebben uiteindelijk een mooie samenwerking aan te gaan met Couverts. Ons idee sloeg in eerste instantie goed aan, maar als je met meerdere personen eten wilt bestellen, wordt het lastig. Zo heeft een restaurant een beperkt aanbod overgebleven eten, op is op. Vanaf december kun je naast het overgebleven eten tegelijkertijd maaltijden uitkiezen van de ‘normale’ kaart van het desbetreffende restaurant. Je moet het mensen wel zo makkelijk mogelijk maken.”

Dromen voor de toekomst?
„Ons oorspronkelijke doel was om voedselverspilling bespreekbaar te maken, en daarmee zijn we al een heel eind op weg. Het zou fantastisch zijn als we steeds meer restaurants aan ons kunnen binden.”


Culineren kun je 'C-ker' leren

Culinair uit eten gaan is echt niet alleen weggelegd voor de rich and famous, maar ook heel leuk voor de 'gewone' mens. / Foto: Restaurant C

Foto van 'Daisy Heyer'

27 MRT 2019

Uit eten gaan is hip. Waar je vroeger bij de plaatselijke friettent met zijn allen een saté met patat naar binnen knalde, is het tegenwoordig belangrijk dat het eten vers is, de plek hipper dan hip, soms (maar lang niet altijd) vegetarisch de klok slaat, er wel ten alle tijden vega(n) aanwezig is en niet onbelangrijk: dat de service ook nog prima in orde is. Maar hoewel je nu helemaal niet meer raar opkijkt als iemand drie keer per week uit eten gaat, hangt er nog wel een bepaald stigma aan culinair uit eten gaan. Dat is toch enkel voor de rich and famous en de mensen met weinig honger?

Restaurant C

Dat is precies wat ondergetekende dacht. Maar wat blijkt: ‘culineren kun je leren’, zo zei mijn vriend. Ik wilde wel eens meemaken of mijn vooroordelen juist waren en de perfecte plek om dit uit te testen bleek Restaurant C in Amsterdam. Culinair betekent eigenlijk kookkunst en als we het hebben over Restaurant C heb je het eigenlijk al over kookkunst an sich. Restaurant C Amsterdam serveert lunch en diner op basis van tussengerechten verdeeld in temperatuurzones. Klinkt allemaal enorm ingewikkeld, maar in de praktijk betekent het vooral hele lekkere gerechten die van ijskoud tot warm en weer koud geserveerd worden. Van 0 tot 200 graden en weer terug naar de -20.


Koken met Monique, de kids én HelloFresh
Likeability of5

Koken met Monique, de kids én HelloFresh

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

27 MRT 2019

Je kent het wel. Overdag werk je, ‘s middags haal je de kids op en dan kom je erachter dat de wekelijkse boodschappen maar tot woensdag reikten. Je moet dus naar de supermarkt om het avondeten te regelen. Maar wat haal je? Om deze situatie te voorkomen, besloten Monique en haar gezin twee weken lang de Familiebox uit te proberen.

Discussies? Echt niet!

„Dan sta je in de supermarkt en dan heb je eigenlijk geen idee wat je moet eten die avond. Volgens mij heeft iedereen dat weleens”, vertelt Monique. „Als gezin scheelt het ons een hoop tijd én gezeur. We hoeven niet meer na te denken of te discussiëren over het avondeten met de kinderen. Ook mijn boodschappentassen zijn een stuk lichter tegenwoordig.”


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Zelfs kippenhouder Ruud doet een weekje zonder vlees

Foto van 'Ingelise de Vries'

11 MRT 2019

Maandag begint de Nationale Week zonder Vlees. Heel Nederland wordt opgeroepen om de ossenworst en speklapjes even te laten staan en te kiezen voor de vegetarische keuken. Goed voor het milieu én je schijnt enthousiast te worden van de vleesloze gerechten.

„Elke dag vlees eten is echt allang niet meer van deze tijd”, antwoordt bedenker Isabel Boerdam op de vraag waarom ze dit initiatief heeft genomen. „En als je eenmaal een week lang vegetarisch hebt gegeten dan zie je dat het super makkelijk is. Maar veel mensen eten uit zichzelf niet zo snel vegetarisch, dus dan weet je niet wat je ermee moet. De Nationale Week Zonder Vlees laat ze het beste van de vega keuken zien.”

Bewuster eten


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Magnum, Ben & Jerry en Ola: alle ijsjes gaan vegan

Er waren al een paar vegan Ben & Jerry-varianten, maar dat worden er nu nóg meer en ook de rest van de bekende ijsjes komen in vegan-variant. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Vegan is hip: daar kun je, helemaal als randstedelijke inwoner, niet meer omheen. En eigenlijk ook niet meer als groot bedrijf, dus besloot Unilver om ál hun bekende ijsmerken, zoals Magnum, Ben & Jerry en Solero, binnenkort ook te gaan fabriceren in een vegan-variant, meldt RTLZ. 

Volgens marketingmanager van Unilver Sebastien Deneux, hebben straks alle bekende ijsmerken een veganistische variant. Zo is er vanaf maart een vegan Magnum te koop, die in plaats van melkproducten wordt opgebouwd uit eiwit van erwten.

Meer vegan in the family


Vergeet de gin tonic: de Pisco Sour is het helemaal!

Beeld ter illustratie. / Ming Chao

Foto van 'Daisy Heyer'

5 FEB 2019

Gin tonic, move over: het is de pisco sour die het dit jaar helemaal is op het gebied van cocktails. Althans, als we de kenners moeten geloven, want het drankje staat deze week in het zonnetje. Verschillende barren in Nederland creëeren deze week een variant op de bekende cocktail. Maar wat voor drankje is dat pisco nou eigenlijk?

Geen beschermde origine

Pisco is een sterke drank die wordt gemaakt van druiven. De drank wordt van oorsprong gedronken in zowel Peru als in Chili. De twee landen vechten al eeuwen om de rechten van het drankje, zodat enkel zij de 'pisco' mogen produceren, want de pisco heeft niet zoals bijvoorbeeld tequila een beschermde origine. We weten dus niet zeker waar de pisco écht vandaan komt, maar we hebben wel een vermoeden: de stad Pisco en de provincie Pisco liggen namelijk in Peru...


Lepel in de aanslag; het is Wereld Nutelladag!

Lepel in de aanslag; het is Wereld Nutelladag!

De hemelse hazelnootpasta is wereldwijd erg populair Bron: Gettyimages

Foto van 'Naomi Defoer'

5 FEB 2019

Op de boterham mét banaan voor een heus ontbijtfeestje, al lepelend uit de pot om de hormonen in bedwang te houden of door de havermout voor net een extra zoetje. Nutella kan elk moment van de dag. Vergeet vooral vandaag niet je mes in de Nutella te hengelen. Het is namelijk Wereld Nutelladag.

Pakje boter

De dag is niet speciaal opgericht, maar ontstaan in 2007 via het internet en social media. Het bruine goedje zelf bestaat al wat langer. Sinds 14 mei 1946 om precies te zijn. De Italiaanse chocolatier Pieter Ferrero, uit de regio Piemonte, bedacht de smeuïge pasta op basis van hazelnoten, suiker en een vleugje cacao. De pasta, genaamd Giandujot,  had in eerste instantie de vorm van een pakje boter en werd in plakken gesneden om op de boterham te leggen.


Tijdelijk geen kipnuggets bij McDonald's te krijgen

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

3 FEB 2019

Slecht nieuws voor de kipfans bij McDonald's: het is voorlopig even niet mogelijk om kipnuggets te verorberen. Ze kunnen niet geleverd worden door een fout in het productieproces, meldt de NOS. 

De nuggets zijn gelukkig niet heel lang uit de zaak: volgens een woordvoerder zijn de nuggets eind van de week weer binnen om te bevoorraden. En als de McDonald's in jouw buurt een goede voorraad heeft, heb je wellicht niet eens last van het tekort.

Foto ter illustratie. / Colourbox


Wij willen stampen: de kracht van een goede stamppot

Foto van 'Sanne van Rij'

21 JAN 2019

De stamppot moge dan officieel nog geen Hollands erfgoed zijn, ’t komt vrij aardig in de buurt. Fantasieloos hoeft het aardappelmengsel daarmee niet te worden, bewijzen deze toprecepten (én stamppotkoning Werner Drent).

Wij Hollanders stampen wat af – zeker in de wintermaanden zijn de varianten met boerenkool en andijvie onmisbaar in de volkskeuken. Auteur Werner Drent vond Neerlands gerecht numero een zelfs zó interessant dat-ie er een flink kookboek over schreef. Het resulteerde in ‘de Stamppotbijbel’, waarin je pakweg 200 stamprecepten treft. Twééhonderd, vraag je? Ja, echt: het kan! Al kan een bijbel natuurlijk alleen gecureerd worden door ’n God, en dat is Drent dan ook wel een beetje – op stampgebied dan.


Champagne en franse friet is het helemaal deze maand

Champagne en Franse frietjes: het schijnt de ideale combi te zijn. / Instagram @winecancoffee

Foto van 'Daisy Heyer'

6 JAN 2019

Het nieuws is al iets ouder, maar in januari zijn wij op zoek gegaan naar manieren om onze champagnevoorraad er zo fijn mogelijk doorheen kunnen jassen. Niks #dryjanuary, maar opmaken die voorraad. En dat dure drankje is volgens de kenners het allerlekkerste om te combineren met voedsel waarvan je het waarschijnlijk nooit had verwacht: Franse frietjes.

Dat wordt tenminste verklaard door niet zomaar iemand, maar door Marie-Christine Osselin, dé vrouw achter Moët & Chandon; één van de bekendste champagnemerken ter wereld. Osselin is wijnkwaliteit- en communicatiemanager van het champagnemerk en in The Drinks Business verklaart zij dat Franse frietjes één van de best voedingsmiddelen is die je kunt combineren met een glas champagne.


Bruid ontroostbaar door bruidstaart van piepschuim

De bruid was ontroostbaar toen bleek dat haar bruidstaart van piepschuim was. / Videostill Viral Press

Foto van 'Daisy Heyer'

5 JAN 2019

De bruiloft van de Filipijnse Shine Tamayo en haar partner Jhon Chen moest een sprookjeshuwelijk worden, maar liep uit op een compleet fiasco door het cateringbedrijf dat ze hadden ingehuurd. De cateraar is inmiddels gearresteerd.

Shine en Jhon betaalden een wedding planner en tevens cateraar zo'n 2500 euro voor al het eten en de decoratie voor hun trouwerij in Pasig op de Filipijnen op 3 december.

Geen eten


McDonald's komt met vegetarische Happy Meal

De bekende gouden bogen. / Unsplash

Foto van 'Metro'

3 JAN 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs onder ons. Vanaf donderdag kunnen je in Groot-Britannië naast de gebruikelijke kipnuggets of een hamburger, ook kiezen voor een vegetarische wrap.

De snack is naast vegetarisch, ook bijna helemaal veganistisch. Bijna alle ingrediënten zijn namelijk veganistisch en vrij van zuivel. De wrap ligt echter nog wel op dezelfde grill als waar ook de hamburgerbroodjes - waar wel melkproduct inzit - worden gebakken. De wrap bestaat uit erwten en is belegd met tomaat, rijst en een pesto van zongedroogde tomaten. Het hapje bevat in totaal 209 calorieën.

Ontwikkelen en verbeteren


Likeability of5

5x wat je moet weten over de oliebol

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

31 DEC 2018

Nog heel even en we kunnen aftellen naar een gloednieuw jaar. En dat doet het grootste gedeelte van de Nederlanders natuurlijk onder het genot van een oliebol! Nou denken heel veel mensen dat de oliebol het allerslechtste is wat je kunt eten - omdat het in een bak olie gebakken wordt natuurlijk -, maar is dat wel zo? En hebben ze ergens anders op de wereld eigenlijk ook oliebollen? Metro zocht het uit!

1. Een oliebol bevat helemaal niet zóveel calorieën

Oké, het is natuurlijk niet per se goed voor je, maar er zijn een heleboel dingen slechter voor je dan oliebollen. Een oliebol met krenten (van 75 gram) bevat 135 kcal, een krentenbol bevat 167 kcal. Wanneer je de oliebol lekker bestrooid met poedersuiker zit je al snel aan de 165 kilocalorieën. Maar eh, we verklappen ook even aan je hoeveel calorieën er in een appelflap zitten: 400 calorietjes in een exemplaar van 100 gram. Ai, doe ons dan maar 3 oliebollen!


like
user_23c46ad3e4c356a18068911cd5ec9826158a3a8f_avatar

Dit is de reden om cranberries op het menu te zetten

Cranberries zijn bijna altijd een goed idee. Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

25 DEC 2018

Het is natuurlijk wel een klein beetje een klassieker tijdens de feestdagen: cranberries op het menu. Ben je nog niet helemaal overtuigd van de vrucht? Dan lukt dat misschien met deze gezondheidsvoordelen.

Ideaal tegen een verkoudheid

Of tegen een griepje. In de winter ben je vaak gevoeliger voor een fikse verkoudheid of word je ook geveld door de griepgolf. Een hoop cranberries eten kan het leed wat verwachten. De bessen zijn een bron van vitamine C, E en K. In samenwerking met de antioxidanten in de besjes, wordt je immuunsysteem versterkt.


Afspraken over minder zout, vet en suiker in voedsel

Afspraken over onder andere pizza's. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

24 DEC 2018

Eerdere afspraken voor minder zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers in producten zetten nog niet genoeg zoden aan de dijk. Fabrikanten en supermarkten zullen daarom in 2019 nog meer werk maken van het meest populaire goede voornemen van de Nederlander

Het AD meldt dat er volgend jaar afspraken komen om pizza's, chips met smaakjes, zuiveldranken en -toetjes, Hollandse kant-en-klaarmaaltijden, vleesvervangers, groenteconserven, consumptie-ijs, jam en gehakt(ballen) en braadworst gezonder te maken.

Ook horeca


Oliebollenvlaai vanaf dit weekend in Brabant te koop

Foto: Videostill Echte Bakker Van der Steen Facebook.

Foto van 'Daisy Heyer'

6 DEC 2018

De voedselcombinaties worden steeds gekker, maar in Brabant kun je nu terecht voor een vlaai die ons met Oud en Nieuw in het zicht op zich wel aanspreekt: de oliebollenvlaai!

De bakkerij introduceerde de oliebollenvlaai van Echte bakker van der Steen uit Made donderdag bij het grote publiek via een filmpje op Facebook. De bakker verkoopt de vlaai vanaf dit weekend en volgens bakker Barry van der Steen is het volk nu al nieuwsgierig naar de vlaai.

Oliebollen, slagroom en pudding


Kwart vrouwen vindt kookkunsten van man walgelijk

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

6 DEC 2018

Een kwart van de Nederlandse vrouwen vindt het eten dat hun mannelijke partners hen voorschotelen niet te eten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1032 Nederlanders uitgevoerd voor Keukenloods.

Maar liefst 28 procent van de Nederlandse vrouwen vindt dat hun partner niet goed kan koken. Bij vrouwen boven de zestig jaar oud is dat zelfs nog veel meer: daarvan vindt 37 procent dat hun partner er niets van bakt. Daarnaast zegt een op de vijf jonge vrouwen zich weleens te schamen tegenover hun partner of gasten, voor het eten dat ze op tafel zetten.

Opvallend detail is dat de mannen in kwestie niet echt doorhebben dat hun kookkunsten niet bepaald in de smaak vallen; slechts 13 procent van de mannen schijnt zich wel eens te schamen voor wat ze anderen voorschotelen. En mannen zijn over het algemeen veel gelukkiger met de kookkunsten van hun partner. Slechts 14 procent vindt dat hun wederhelft er niets van kan.


Likeability of5

Hoe laat je je eten er zo 'lekker' mogelijk uitzien?

Hoe laat je je eten er zo 'lekker' mogelijk uitzien? / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

4 DEC 2018

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op social media. Die foto’s van perfecte avocado toast, of die stapels pannenkoeken versierd met vers fruit, afgetopt met wat maple syrup ( een beetje zoals de foto hierboven). Onlangs verscheen een filmpje waarin fotograven trucs onthullen om eten ietwat fotogenieker voor de dag te laten komen. Foodfotograaf Robert Aarts en Suzie Bol geven aanvullende tips.

Aan het AD vertellen zij dat het van belang is dat eten er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. „Dat is echt iets van de laatste tijd” aldus Robert Aarts, van Robert Aars Photography. „Als je een Allerhande, of het Jumbomagazine openslaat, merk je dat het er allemaal heel gelikt uitziet. Zo heeft de Sligro een complete foodstudio, met een team van minstens tien man, die dagelijks bezig zijn met het fotograferen van eten. Ik merk ook dat er een groeiende interesse is bij mensen thuis, om mooie plaatjes voor Facebook en Instagram te schieten.”

Een mooie basiscompositie


like
user_01142aecee6313d9c73f7287090730ef38de7de4_avatar

Olijfoliesommelier Wilma leert je de olijfoliebasics

Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

2 DEC 2018

De sommeliers die je wijnen voorschotelen, kennen we allemaal. Maar wist je dat er ook sommeliers zijn die alles weten van olijfolie? Wilma van Grinsven is de enige olijfoliesommelier in de Europa met een certificaat uit New York én haar diploma aan dé olijfolieschool in Italië. Althans, als ze komende maandag haar examen haalt.

Als Van Grinsven in 2007 in aanraking komt met olijfolie omdat ze met een aantal compagnons een bedrijf overneemt, vindt ze het vooral een eng product. ,,Ik wist wel dat ik het een mooi product vond en de flessen goed vond staan op het aanrecht. Maar is was ook een eng gebruiksproduct.” In die tijd, vertelt Van Grinsven, kwam olijfolie net op. ,,Er werd vooral nog met boter gebakken in Nederland.”

Weinig keuze in olijfolie