Food

Wat is gezond eten? Journalist Daan zocht ’t uit

Foto: Instagram @zestmylemon

Foto van 'Annemerel'

26 OKT 2016

Daan de Wit (1969) studeerde journalistiek en schreef boeken over de voorbereidingen voor een oorlog tegen Iran en over de Mexicaanse griep. Afgelopen jaar bracht hij een boek uit over een heel ander onderwerp: voeding, omdat hij naar eigen zeggen door de bomen het bos niet meer kon zien.

Er zijn zoveel geruchten en tegenstrijdigheden over voeding, maar wat is nu de waarheid? Die waarheid heeft Daan aan de hand van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek geprobeerd te achterhalen. Vervolgens vatte hij dit samen in 276 pagina’s in zijn boek Weet wat je eet.

Je schrijft in je boek dat je door de bomen het bos niet meer kon zien door alle boeken en voedingsmethodes die op de markt waren. Waarom is jouw boek niet de zoveelste boom in het bos?
Mijn boek gaat terug naar de kern: de oudste kennis en de nieuwste wetenschap. Dat verhaal was er nog niet en uiteindelijk heb ik het boek geschreven dat ik zelf had willen lezen. Ik heb onafhankelijk onderzoek gedaan. Dus niet wat je wel vaker leest, het verhaal van één arts, één organisatie of één manier van eten. Ik begon aan het onderzoek zonder een enkel belang, het maakte mij niet uit wie er gelijk had – waarheidsvinding, daar ging het mij om. Ik ben de diepte in gedoken, maar omdat ik journalist ben, leest het toch makkelijk weg.

Waar komt de fascinatie voor gezondheid vandaan?
Ik wil altijd onthullen, een blik achter de schermen werpen en daarover vertellen. Dat zie je ook aan m’n eerste twee boeken. Voor dit boek kwam ik dichter bij huis terecht, m’n blik ging van ver weg naar dichtbij, naar m’n bord. Wat eet ik eigenlijk? Er zijn zoveel geruchten over voeding, zoveel tegenstrijdigheden, dat ik niet meer wist wat nu goed voor mijn lichaam was en wat niet. Ik ben het toen zelf gaan uitzoeken. Dat werd een omvangrijk project, ik heb er wel twee jaar over gedaan om dit boek te schrijven. De onderwerpen erin heb ik heel breed en van alle mogelijke kanten bekeken. Elke zin schreef ik met het idee dat ik iedere mogelijke kritiek voor moest zijn en zo heb ik alles zo solide mogelijk onderbouwd. Nu wil ik op basis van het boek een documentaireserie maken en ben ik op zoek naar mensen met wie ik dat kan realiseren.

Wat is de schokkendste ontdekking die je tijdens het schrijven gedaan hebt?
Cholesterol, en de andere kijk op dat onderwerp, dat was best confronterend. Ook omdat ik hier zelf bijna mijn vader aan verloren ben. Hij dacht dat hij gezond at en leefde, netjes volgens de officiële regels, maar zijn aderen waren vrijwel volledig dichtgeslibd en dat werd bijna zijn dood. Vet en cholesterol worden vaak als de boosdoener gezien, maar dat ligt veel genuanceerder. In de kern gaat het niet over vet, maar over ontstekingen. Cholesterol is een belangrijke lichaamseigen stof die nodig is als er ontstekingen zijn, diep van binnen, in de aderen naar je hart. Ontstekingen die ontstaan door bijvoorbeeld roken, te veel omega 6 en ook suikers. Dan zet je lichaam cholesterol in om als het ware de brand te blussen.

De wetenschappers die ik spreek wijzen op de fouten in het onderzoek dat cholesterol als aanstichter van de brand aanwijst. Gebrekkig, achterhaald en niet-onafhankelijk onderzoek, constateren zij. Zij zeggen: geef bij brand de brandweer niet de schuld. Een gezond hart en gezonde vaten bereik je volgens hen onder meer door gezond te eten, en dat is bepaald niet altijd volgens de regels, de officiële regels die mijn vader volgde. Zij adviseren niet bang te zijn voor vet, dus gezonde vetten te eten en verder alles te mijden dat ontstekingen veroorzaakt. Dan heb je het bijvoorbeeld over ongezonde vetten als margarine en over snelle koolhydraten. En ze waarschuwen tegen de cholesterolverlagende medicijnen, de statines.

Ben je zelf ook anders gaan leven en eten na het schrijven van je boek?
Nu ik beter dan eerst weet wat ik eet, weet ik wat ik mezelf kan geven met bepaalde voeding, en wat ik m’n lijf aandoe met ongezonde voeding. Als je dat weet, eet je lekker, smaakvol en kun je prima hier en daar een bewuste uitzondering maken. Veel mensen hebben geen idee dat ze in feite de ene uitzondering aan de andere vastrijgen.

Wat zou jij mensen die door de bomen het bos niet meer kunnen zien aanraden?
Het is belangrijk dat je weet wat je eet. Vandaar m’n boek. Dan ontstaat vanzelf de motivatie, van binnenuit, om steeds gezonder te gaan eten. We zijn allemaal druk, maar is je gezondheid niet het allerbelangrijkste? Je hoeft het boek niet in een keer uit te lezen, je kunt er ook af en toe een stukje uit lezen. Mensen willen vaak snelle tips, dan vragen ze me ‘Daan, zeg me gewoon wat ik moet doen’, maar het zit hem niet in een paar kleine dingetjes. Het is niet zo dat wanneer je zuurdesembrood eet in plaats van supermarktbrood, je ineens gezond wordt. Het gaat om begrijpen, waar dan vanzelf een gezonde leefstijl uit ontstaat. Dan is het niet meer erg om te leven in een wereld vol verleidingen, vol voeding die niet voedt. Ga in de supermarkt op jacht naar gezond eten, dat kan. En dan voel je je als je veertig, vijftig, zestig of ouder bent nog steeds prima gezond. Wees je bewust van wat je in je mond stopt. Eten kan lekker én gezond zijn.

Daan de Wit doet in zijn boeken een aantal opvallende uitspraken. In het boek legt hij deze natuurlijk haarfijn uit, maar voor Metro doet hij dat op een iets beknoptere manier.

Er is een verschil tussen wat je op je bord ziet liggen en hoe je lichaam dit ervaart
‘Als ik vet eet, word ik dik.’ Het is een logische gedachte. Maar klopt die redenering wel? De oudste kennis en de nieuwste wetenschap laten zien dat er vaak een flink verschil zit tussen wat je op je bord ziet liggen en hoe je lichaam de voeding ervaart. Voorbeeld: pasta, cola, brood, rijstwafels, pizza, koekjes en croissants zien er niet vet uit, zeker niet als je bij een croissantje de roomboter weglaat. Maar het zijn juist de snelle koolhydraten in de croissant en al die andere voorbeelden die je dik maken, terwijl de roomboter vitaminen geeft en energie. Het is energie van gezonde vetten en eiwitten waardoor langer vol zit, je minder gaat snaaien en je uiteindelijk op een gezond gewicht komt. Je eet vet en je valt af, en andersom. De truc is om al die moderne koolhydraten waarmee je lichaam niet goed uit de voeten kan steeds minder te eten. Schakel intussen over op gezonde vetten zoals zalm, avocado, vlees, volle zuivel, noten en gezonde, langzame koolhydraten, zoals uit groente.

We leven in overvloed, maar komen tekort
Vroeger hadden we minder, maar aten we gezonder. Alles wat gezond is, filteren we uit onze voeding. Het wordt er mooi wit van - wit meel, wit zout, witte suiker - en je kunt het makkelijk verpakken en vervoeren, maar gezond is het niet. Dat we desalniettemin ouder worden is mede omdat we de infectieziekten onder de knie hebben gekregen, maar we worden vaak niet gezond oud. Terwijl dat wel kan. Bijvoorbeeld door te beseffen dat in deze moderne tijden met smartphones en snelle vliegtuigen we nog een heel ouderwets lichaam hebben. Kijk er maar eens van een afstandje naar. Dan zie je dat we tijdens de laatste millimeters van de menselijke timeline ineens heel anders zijn gaan eten: nee, vroeger waren er geen M&M’s, pasta, cola en magere melk. We eten drastisch anders en zijn verbaasd dat we massaal dik en ziek worden.

De ene calorie is de andere niet
Frisdrankmerken sponsoren sportevenementen en zeggen dat cola drinken prima is, als je maar sport. Terwijl iedereen weet dat een colacalorie toch echt iets anders voor je lichaam doet dan een broccolicalorie. Allebei leveren ze evenveel energie, namelijk één calorie, alleen is cola een belasting voor je lichaam en wordt je lijf enthousiast van broccoli, of iets anders wat gezond is. De ene calorie bouwt op, de andere calorie breekt af. Als je gezond eet, inclusief gezonde vetten, dan krijg je gezonde calorieën binnen. En waarom zou je die nog tellen? Ik tel ze niet: ze zijn gezond en ik eet zoveel als m’n lichaam wil. Met gezonde calorieën krijgt je lijf de energie, vitaminen en mineralen die het nodig heeft.

Hoe mensAardig is plantaardig?
Klinkt goed, plantaardig. Maar hoe mensAardig is het? Bij plantaardige olie heb je het al snel over te veel omega 6. Terwijl onze lichaam zoekt naar een balans met omega 3, bekend uit de vette vis, overvoeren wij het vaak met omega 6. Had de oude jager-verzamelaar nog een balans van 1 op 1, in het Westen zijn 15-1 of 25-1 of zelfs nog hoger niet ongewoon. Als de balans zoek is, kunnen er problemen ontstaan. Je kunt zelf aan je balans werken door roomboter in plaats van margarine te smeren, zonnebloemolie zoals in patat en chips te vermijden, olijfolie alleen koud te gebruiken en door te bakken in kokosolie, want dat kan goed tegen de hitte en je proeft de kokos nauwelijks. En ook goed voor de balans: meer omega 3, zoals in vette vis en (rauwe) melk en vlees van grasgevoerde koeien.


Views

300+

Wat broodnodige uitleg over brood

Een brood. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Brood, wij Nederlanders eten het bijna allemaal. Het lijkt echter steeds meer aan populariteit te verliezen. Zo zou brood dikmakend zijn en draagt het niet bepaalt bij aan een afwisselend eetpatroon. Hieronder zetten we op een rijtje waarom een boterham voor ontbijt of lunch toch een goed idee is.

Allereerst natuurlijk omdat er veel vezels in brood zijn verwerkt. Het hangt wel af van wat voor soort brood je eet. Er zijn veel verschillende soorten broden. Naast het bekende wit brood en bruine brood, is er volkoren brood, maar ook zuurdesembrood. In tegenstelling tot wat je misschien dacht is bruin brood niet altijd gezonder (lees: meer vezels) dan wit brood.

Bruin en wit


Views

300+

Nieuw: smeerbare whisky voor op brood

Whisky voor op brood! ©Firebox

Foto van 'Jelmer Visser'

12 SEP 2018

Vind jij een boterham met kaas of jam maar saai? Dan is er goed nieuws. Voor de avontuurlijk ingestelde broodliefhebber is er vanaf oktober smeerbare whisky als beleg. Het bizarre product werd opgepikt door onze Vlaamse collega's.

Marmalade

Het opmerkelijke broodbeleg is afkomstig van het bedrijf Firebox. De smeerwhisky is een marmelade gemaakt van sinaasappels en single malt whisky. Volgens informatie op de site is het de perfecte start van de dag voor een verstokte alcoholist die een glaasje 's ochtends vroeg te ver vindt gaan, maar de dag wel wil beginnen met de typerende rokerige turfachtige whiskysmaak in de mond.


Views

7k+

Kan een smartphone je digitale zakenpartner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

Foto: AFP

In samenwerking met Huawei

18 SEP 2018

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

1k+

Chocoliefhebbers: er zijn nieuwe Tony's smaken!

Foto: Tony's Chocolonely

Foto van 'Daisy Heyer'

7 SEP 2018

We houden allemaal (tenminste bijna allemaal) van chocola en dan met name van Tony's Chocolonely met hun gekke smaakcombinaties die eigenlijk altijd lijken te werken. Lucky for us: er zijn maar liefst drie nieuwe smaken bekendgemaakt. En die lijken ons een partij lekker...

Shorty, Blondie en Cookie

Het gaat om de smaken Shorty, Blondie en Cookie. Shorty is gemaakt van romige melkchocolade, shortbread en sticky karamel.


Views

3k+

Vloggende veganisten met compassie voor vleeseters

Foto van 'Joram Bolle'

31 AUG 2018

De roep om geen vlees te eten vanwege het klimaat wordt steeds luider. Metro duikt de komende dagen in de wereld van het vlees. Vandaag het laatste deel van de serie: op pad met actievoerende veganisten.

De zon piept net boven boomtoppen uit, bij een nog vochtig landweggetje ergens op de Veluwe. Een groep van zo’n twintig man staat in de berm te wachten, met bedrukte borden, telefoons en camera’s in de aanslag. Je zou kunnen denken dat ze komen voor een popster, maar daar zijn de plek en het tijdstip wat onwaarschijnlijk voor. Nee, de groep is hier in Ermelo voor de eerste eendensave van Nederland, bij slachterij Tomassen Duck-To. Er worden acht miljoen eenden per jaar geslacht.

„Laten we ons uitspreiden over de weg”, zegt Maria du Toit (40), oprichter en voorzitter van de Nederlandse afdeling van Save Movement, een relatief nieuwe beweging van dierenrechtenactivisten die ontstond in Canada. In Nederland voert de groep sinds 2017 vreedzame acties uit, inmiddels met enige regelmaat bij zo’n twaalf slachthuizen. Een man komt vanuit het kantoor van Tomassen aangelopen: „Nog vijf minuten, dan komt de eerste truck.” Hij is ingehuurd om de actie in goede banen te leiden. Het protest vindt plaats in overleg met de slachterij. Afgesproken is dat de activisten tussen 08.00 uur en 11.00 uur ’s ochtends op de weg voor de slachterij mogen komen. Speciaal voor de groep stoppen de vrachtwagens met eenden een paar minuten.


Views

3k+

Minder belasting op water en suikervrije drankjes

Minder belasting op water en suikervrije drankjes

De hoeveelheid suiker van onder meer Coca-Cola en Red Bull. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

30 AUG 2018

Suikervrije dranken en bronwater worden goedkoper. Dat blijkt uit het nationaal preventieakkoord op het thema 'overgewicht', meldt het AD na inzage van het concept. Het kabinet gaat de verbruiksbelasting op die producten afschaffen. Dat scheelt bijna 9 cent op een liter cola light of mineraalwater.

,,De Rijksoverheid neemt zelfstandig fiscale maatregelen. Dit wordt gedaan door water(s) en suikervrije dranken vrij te stellen van verbruikersbelasting", staat in de deal. De verwachting is dat mensen dan meer gezonde producten nuttigen.

Extra belasting


Views

4k+

Nieuwe spot The Avocado Show vooral voor de locals

Foto van 'Ingelise de Vries'

29 AUG 2018

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat er fans op de stoep sliepen in De Pijp. Daar openden Ron Simpson en Julien Zaal The Avocado Show. Vanaf dag één is het een enorm succes. Met de tweede vestiging in Amsterdam Zuid gaan ze niet voor een hype. ,,Dat is vooral een goede spot voor de locals, geen toeristentrekpleister.”

Alleen maar avocado’s

Een restaurant waar de lat opnieuw is gelegd, antwoordt Simpson als je hem vraagt wat The Avocado Show nou eigenlijk is. ,,Dat het lekker is, is even vanzelfsprekend als dat het mooi is. En alles op basis van avocado, een monorestaurantconcept. De laatste vijf jaar is dat een trend, je focust je op één ding. Denk aan kip, kreeft, de hamburger of salades. Wij hebben dat gedaan met avocado. Dat werkt in de breedte, hamburgers blijven natuurlijk hamburgers. Met avocado kunnen we echt alles, hartig en zoet, warm of koud en poke bowls tot salades of ei.”


Views

3k+

Deze superfoods zijn je geld wel waard

Foto van 'Metro'

24 AUG 2018

Boerenkool met spirulina, quinoa met gojibessen of chiazaad dat drie linksom in geitenyoghurt is geroerd. Regelmatig is er weer een nieuw wondermiddel op de markt dat alle wereldproblemen kan oplossen. Maar welke superfoods zijn je geld nou echt waard? En wanneer zijn superfoods pas superfoods?

Over het algemeen wordt aangehouden dat superfood pas super mag worden genoemd als het een hele hoge concentratie aan antioxidanten heeft. Dit stofje zorgt ervoor dat weefsel in het DNA wordt beschermd tegen vrije radicalen. Genoeg antioxidanten kúnnen op lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen, weet het Voedingscentrum. Superfoods eten heeft volgens het Voedingscentrum geen zin, omdat je door je normale eten al genoeg antioxidanten binnenkrijgt.

Geen supplementen


Views

3k+

'Oerhollandse' snack kapsalon verovert de wereld

De geestelijk vader van de kapsalon met zijn gerecht ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

23 AUG 2018

Sommigen noemen de kapsalon het ultieme symbool van de multiculturele samenleving. Allemaal ingrediënten met verschillende herkomsten die samen in de oven worden gestopt om zo de ultieme snackervaring te bieden. En wat vinden de mensen ervan? Dat verschilt enorm. De een vindt het een verschrikkelijke combinatie en de ander zweert erbij. Er zit niet echt iets tussenin.

De kapsalon vers bereid ©ANP

Hollandse mengelmoes


Views

5k+

Oprah komt met eigen diepvriespizza's

Zouden wij ook zo blij van worden, een eigen pizzalijn! / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

22 AUG 2018

Is pizza jouw favoriete guilty pleasure, maar voel je je altijd heel erg schuldig als je er eentje naar binnen hebt gewerkt? Yes, we snappen je, maar binnenkort hoeft dat niet meer. De vrouw waar je het meest rustig van wordt in je hele leven heeft namelijk een eigen pizzacollectie die binnenkort op de markt komt: Oprah Winfrey.

Oprah werkte samen met Kraft Heinz voor haar eigen pizza's: de O, That's Good! Frozen Pizza. Dat verklapt ze aan PEOPLE in een interview dat in Amerika op vrijdag in de schappen ligt. De pizza's zijn een toevoeging aan haar voedsellijn, die ook al soep en bijgerechten omvat.

Vier smaken voor pizzalovers


Views

2k+

Professor: "Kokosolie is puur vergif en gevaarlijk!"

Kokosnootolie: superfood of superscam? ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

22 AUG 2018

Volgens sommige gezondheidsexperts is kokosolie een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Het goedje zou dé remedie zijn tegen ondermeer stemmingswisselingen, futloos haar, aambeien, obesitas en een beschadigde huid. Het zorgvuldig gecreërde imago heeft echter een dreun gekregen en niet van de minste.

Harvardprofessor Karin Michels, gespecialiseerd in epidemiologie aan de faculteit voor Volksgezondheid noemt de superfood 'een van de slechtste dingen die je kan eten' en noemt de beweringen dat het goed voor je zou zijn 'puur vergif'. Zij deed deze uitspraken in tijdens een presentatie getiteld 'kokosolie en andere voedingsleugens' aan de Universiteit van Freiburg. De speech deed ze in het Duits en is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken via YouTube.


Views

7k+

Likeability of 5

Zes heerlijke vegan recepten op Plantbased Milk Day

Foto van 'Metro'

22 AUG 2018

Het is vandaag Plantbased Milk Day. Voor velen een goede reden om mee te doen met de zevendaagse challenge: een week lang dierlijke zuivel aan de kant laten staan en over te gaan op plantaardige melk, yoghurt, kaas én eieren.

De mensen die meedoen met de challenge, zijn allang niet meer de enige die koemelk en geitenkaas laten staan. In Nederland groeide de omzet in de supermarkt van plantaardige melk in 2017 met 6,6 procent. Dierlijke zuivel daalde met 1,6 procent. Blijkbaar vinden we het toch belangrijk, maar waarom eigenlijk?

Beter voor de planeet


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

Gratis kraanwater in restaurants: ben je voor of tegen? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

19 AUG 2018

„Een Chardonnay, twee cola en drie kraanwater, alsjeblieft”, zeg je netjes tegen de gastvrouw van het desbetreffende restaurant waar je eet. Hoe een tevreden gevoel giert door je lijft - want, lekker uit eten met zijn allen - wordt dat plots verpest door de volgende reactie. „Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater.”

Het merendeel van de Nederlanders (60 procent) is bereid voor kraanwater te betalen, als dit geld naar een goed doel gaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK onder ruim 47.000 Nederlanders. Maar liefst 94 procent van alle ondervraagden vindt dat kraanwater in een restaurant gratis moet zijn, wanneer zij ook andere consumpties bestellen.

Is kraanwater wel gratis?


Views

6k+

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Nacho's. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 AUG 2018

Bij alleen het woord nacho's, loopt het water al uit onze mond. Waarom zou je enkel uit de zak graaien als je er ook een waar feestje van kunt maken? Vier tips om je nacho's naar een hoger level te tillen!

1. Gebruik kaas

Kaas is altijd een goed idee, maar al helemaal op je nacho's. Leg nacho's op je bord en besprenkel dit met kaas. Laat dit een paar minuten in de oven staan op 200 graden, et voilà!


Views

3k+

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen. Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'metronieuws'

15 AUG 2018

Misschien let je er al op, misschien houd ben je er totaal niet mee bezig: het is hoe dan ook belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Maar hoe doe je dit nou zonder er al te veel bij na te denken?

1. Kliekjesdag

Stel één standaarddag in als 'kliekjesdag'. Bijvoorbeeld de donderdag: alles wat je van maandag tot en met woensdag hebt gekookt en over is, kun je (eventueel met het hele huis) oppeuzelen. Je zult zien dat je meer dan genoeg hebt!


Views

1k+

Starbucks komt met proteïnedrankjes

Hier nog een foto van een frappuccino, straks een foto van je proteïnedrankje bij Starbucks. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

14 AUG 2018

Proteïne is hip en dat hebben ze bij Starbucks ook door. De koffieketen heeft namelijk twee gloednieuwe drankjes geïntroduceerd, boordevol proteïne. Voor de mensen die niet graag ontbijten met vast voedsel.

Het gaat hier wel om koude drankjes met twee smaken: almond en cacao. De drankjes zijn gemaakt met melk en plant-proteïne, een bananen/dadel fruitmix voor de zoetheid en amandelmelk en amandelboter of kokosmelk en cacaopoeder.

veel suiker


Views

2k+

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Merk je dat je steeds vaker last hebt van droge ogen? Geen zorgen, er is een altijd heerlijke oplossing: bestel wat vaker sushi.

Omega-3

Volgens onderzoekers van de Hokkaido Universiteit in Japan helpt het om chiazaden en vette vis te eten, schrijft het AD. De hoofdingrediënten van je lievelingseten! Het omega-3, wat veel aanwezig is bij vis, is namelijk goed voor de conditie van je ogen.


Views

3k+

Vegan Food Festival: ‘Veel meer dan een bakje sla’

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 AUG 2018

Het is zomer en dat betekent dat je elk weekend wel ergens terecht kunt voor een foodfestival. Of je nou de lekkerste snacks wil proberen of wijn wil proeven, het bestaat. Nieuw op het programma dit jaar is het Vegan Food Festival in de Westergasfabriek komend weekend. ,,We dachten: het hele veganisme moet toch hipper kunnen?”

Mik van Toorenburg van 25th Hour Agency zit met zijn bedrijf achter het festival. ,,We werken veel in het nachtleven, als je na het stappen wil eten komt het toch vaak op een broodje döner of McDonald’s neer”, vertelt de ondernemer aan Metro. Zelf is hij geen veganist, maar door mensen om hem heen die dat wel zijn, is hij geïnteresseerd in de levensstijl. ,,Als we met ze uit eten gaan, blijkt dat er vaak weinig voor ze op de kaart staat. Dat zou toch anders moeten kunnen? Hoe leuk zou het zijn als we onze evenementen achtergrond met onze passie voor eten kunnen combineren?”

Niet alleen voor vegans


Views

3k+

Deze 14-jarige maakt fantastische taarten

Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

8 AUG 2018

Gamen, skaten of muziek maken: het zijn hobby’s waar je niet vreemd van opkijkt bij een 14-jarige jongen. Maar sommige jongens vallen iets meer op met hun hobby, omdat niet elk leeftijdsgenootje dezelfde heeft. En als je dan ook nog eens blijkt uit te blinken, val je helemaal op.

Lust voor het oog

Zo ook de 14-jarige Ryan Wilson uit San Francisco. De jongeman bakt taarten waar de gemiddelde hobbyist flink van opkijkt. De pattisier in een dop maakt de mooiste creaties waarvan bijna iedereen wel een variant van op zijn verjaardagspartijtje wil serveren. Of gewoon neer wil zetten om naar te kijken, want de taarten zijn een lust voor het oog.


Views

3k+