Food

Wat is gezond eten? Journalist Daan zocht ’t uit

Foto: Instagram @zestmylemon

Foto van 'Annemerel'

26 OKT 2016

Daan de Wit (1969) studeerde journalistiek en schreef boeken over de voorbereidingen voor een oorlog tegen Iran en over de Mexicaanse griep. Afgelopen jaar bracht hij een boek uit over een heel ander onderwerp: voeding, omdat hij naar eigen zeggen door de bomen het bos niet meer kon zien.

Er zijn zoveel geruchten en tegenstrijdigheden over voeding, maar wat is nu de waarheid? Die waarheid heeft Daan aan de hand van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek geprobeerd te achterhalen. Vervolgens vatte hij dit samen in 276 pagina’s in zijn boek Weet wat je eet.

Je schrijft in je boek dat je door de bomen het bos niet meer kon zien door alle boeken en voedingsmethodes die op de markt waren. Waarom is jouw boek niet de zoveelste boom in het bos?
Mijn boek gaat terug naar de kern: de oudste kennis en de nieuwste wetenschap. Dat verhaal was er nog niet en uiteindelijk heb ik het boek geschreven dat ik zelf had willen lezen. Ik heb onafhankelijk onderzoek gedaan. Dus niet wat je wel vaker leest, het verhaal van één arts, één organisatie of één manier van eten. Ik begon aan het onderzoek zonder een enkel belang, het maakte mij niet uit wie er gelijk had – waarheidsvinding, daar ging het mij om. Ik ben de diepte in gedoken, maar omdat ik journalist ben, leest het toch makkelijk weg.

Waar komt de fascinatie voor gezondheid vandaan?
Ik wil altijd onthullen, een blik achter de schermen werpen en daarover vertellen. Dat zie je ook aan m’n eerste twee boeken. Voor dit boek kwam ik dichter bij huis terecht, m’n blik ging van ver weg naar dichtbij, naar m’n bord. Wat eet ik eigenlijk? Er zijn zoveel geruchten over voeding, zoveel tegenstrijdigheden, dat ik niet meer wist wat nu goed voor mijn lichaam was en wat niet. Ik ben het toen zelf gaan uitzoeken. Dat werd een omvangrijk project, ik heb er wel twee jaar over gedaan om dit boek te schrijven. De onderwerpen erin heb ik heel breed en van alle mogelijke kanten bekeken. Elke zin schreef ik met het idee dat ik iedere mogelijke kritiek voor moest zijn en zo heb ik alles zo solide mogelijk onderbouwd. Nu wil ik op basis van het boek een documentaireserie maken en ben ik op zoek naar mensen met wie ik dat kan realiseren.

Wat is de schokkendste ontdekking die je tijdens het schrijven gedaan hebt?
Cholesterol, en de andere kijk op dat onderwerp, dat was best confronterend. Ook omdat ik hier zelf bijna mijn vader aan verloren ben. Hij dacht dat hij gezond at en leefde, netjes volgens de officiële regels, maar zijn aderen waren vrijwel volledig dichtgeslibd en dat werd bijna zijn dood. Vet en cholesterol worden vaak als de boosdoener gezien, maar dat ligt veel genuanceerder. In de kern gaat het niet over vet, maar over ontstekingen. Cholesterol is een belangrijke lichaamseigen stof die nodig is als er ontstekingen zijn, diep van binnen, in de aderen naar je hart. Ontstekingen die ontstaan door bijvoorbeeld roken, te veel omega 6 en ook suikers. Dan zet je lichaam cholesterol in om als het ware de brand te blussen.

De wetenschappers die ik spreek wijzen op de fouten in het onderzoek dat cholesterol als aanstichter van de brand aanwijst. Gebrekkig, achterhaald en niet-onafhankelijk onderzoek, constateren zij. Zij zeggen: geef bij brand de brandweer niet de schuld. Een gezond hart en gezonde vaten bereik je volgens hen onder meer door gezond te eten, en dat is bepaald niet altijd volgens de regels, de officiële regels die mijn vader volgde. Zij adviseren niet bang te zijn voor vet, dus gezonde vetten te eten en verder alles te mijden dat ontstekingen veroorzaakt. Dan heb je het bijvoorbeeld over ongezonde vetten als margarine en over snelle koolhydraten. En ze waarschuwen tegen de cholesterolverlagende medicijnen, de statines.

Ben je zelf ook anders gaan leven en eten na het schrijven van je boek?
Nu ik beter dan eerst weet wat ik eet, weet ik wat ik mezelf kan geven met bepaalde voeding, en wat ik m’n lijf aandoe met ongezonde voeding. Als je dat weet, eet je lekker, smaakvol en kun je prima hier en daar een bewuste uitzondering maken. Veel mensen hebben geen idee dat ze in feite de ene uitzondering aan de andere vastrijgen.

Wat zou jij mensen die door de bomen het bos niet meer kunnen zien aanraden?
Het is belangrijk dat je weet wat je eet. Vandaar m’n boek. Dan ontstaat vanzelf de motivatie, van binnenuit, om steeds gezonder te gaan eten. We zijn allemaal druk, maar is je gezondheid niet het allerbelangrijkste? Je hoeft het boek niet in een keer uit te lezen, je kunt er ook af en toe een stukje uit lezen. Mensen willen vaak snelle tips, dan vragen ze me ‘Daan, zeg me gewoon wat ik moet doen’, maar het zit hem niet in een paar kleine dingetjes. Het is niet zo dat wanneer je zuurdesembrood eet in plaats van supermarktbrood, je ineens gezond wordt. Het gaat om begrijpen, waar dan vanzelf een gezonde leefstijl uit ontstaat. Dan is het niet meer erg om te leven in een wereld vol verleidingen, vol voeding die niet voedt. Ga in de supermarkt op jacht naar gezond eten, dat kan. En dan voel je je als je veertig, vijftig, zestig of ouder bent nog steeds prima gezond. Wees je bewust van wat je in je mond stopt. Eten kan lekker én gezond zijn.

Daan de Wit doet in zijn boeken een aantal opvallende uitspraken. In het boek legt hij deze natuurlijk haarfijn uit, maar voor Metro doet hij dat op een iets beknoptere manier.

Er is een verschil tussen wat je op je bord ziet liggen en hoe je lichaam dit ervaart
‘Als ik vet eet, word ik dik.’ Het is een logische gedachte. Maar klopt die redenering wel? De oudste kennis en de nieuwste wetenschap laten zien dat er vaak een flink verschil zit tussen wat je op je bord ziet liggen en hoe je lichaam de voeding ervaart. Voorbeeld: pasta, cola, brood, rijstwafels, pizza, koekjes en croissants zien er niet vet uit, zeker niet als je bij een croissantje de roomboter weglaat. Maar het zijn juist de snelle koolhydraten in de croissant en al die andere voorbeelden die je dik maken, terwijl de roomboter vitaminen geeft en energie. Het is energie van gezonde vetten en eiwitten waardoor langer vol zit, je minder gaat snaaien en je uiteindelijk op een gezond gewicht komt. Je eet vet en je valt af, en andersom. De truc is om al die moderne koolhydraten waarmee je lichaam niet goed uit de voeten kan steeds minder te eten. Schakel intussen over op gezonde vetten zoals zalm, avocado, vlees, volle zuivel, noten en gezonde, langzame koolhydraten, zoals uit groente.

We leven in overvloed, maar komen tekort
Vroeger hadden we minder, maar aten we gezonder. Alles wat gezond is, filteren we uit onze voeding. Het wordt er mooi wit van - wit meel, wit zout, witte suiker - en je kunt het makkelijk verpakken en vervoeren, maar gezond is het niet. Dat we desalniettemin ouder worden is mede omdat we de infectieziekten onder de knie hebben gekregen, maar we worden vaak niet gezond oud. Terwijl dat wel kan. Bijvoorbeeld door te beseffen dat in deze moderne tijden met smartphones en snelle vliegtuigen we nog een heel ouderwets lichaam hebben. Kijk er maar eens van een afstandje naar. Dan zie je dat we tijdens de laatste millimeters van de menselijke timeline ineens heel anders zijn gaan eten: nee, vroeger waren er geen M&M’s, pasta, cola en magere melk. We eten drastisch anders en zijn verbaasd dat we massaal dik en ziek worden.

De ene calorie is de andere niet
Frisdrankmerken sponsoren sportevenementen en zeggen dat cola drinken prima is, als je maar sport. Terwijl iedereen weet dat een colacalorie toch echt iets anders voor je lichaam doet dan een broccolicalorie. Allebei leveren ze evenveel energie, namelijk één calorie, alleen is cola een belasting voor je lichaam en wordt je lijf enthousiast van broccoli, of iets anders wat gezond is. De ene calorie bouwt op, de andere calorie breekt af. Als je gezond eet, inclusief gezonde vetten, dan krijg je gezonde calorieën binnen. En waarom zou je die nog tellen? Ik tel ze niet: ze zijn gezond en ik eet zoveel als m’n lichaam wil. Met gezonde calorieën krijgt je lijf de energie, vitaminen en mineralen die het nodig heeft.

Hoe mensAardig is plantaardig?
Klinkt goed, plantaardig. Maar hoe mensAardig is het? Bij plantaardige olie heb je het al snel over te veel omega 6. Terwijl onze lichaam zoekt naar een balans met omega 3, bekend uit de vette vis, overvoeren wij het vaak met omega 6. Had de oude jager-verzamelaar nog een balans van 1 op 1, in het Westen zijn 15-1 of 25-1 of zelfs nog hoger niet ongewoon. Als de balans zoek is, kunnen er problemen ontstaan. Je kunt zelf aan je balans werken door roomboter in plaats van margarine te smeren, zonnebloemolie zoals in patat en chips te vermijden, olijfolie alleen koud te gebruiken en door te bakken in kokosolie, want dat kan goed tegen de hitte en je proeft de kokos nauwelijks. En ook goed voor de balans: meer omega 3, zoals in vette vis en (rauwe) melk en vlees van grasgevoerde koeien.

BEKIJK OOK


Views

100+

In Amerika kun je een augurkenslushie krijgen

Augurkensap schijnt hét middel te zijn tegen een kater. / Pixabay

Foto van 'I. de Vries'

GISTEREN

De laatste dag van de lente is alweer bijna aan zijn eind en dat betekent - hopelijk - nog meer zon en warmte! En dus nog meer manieren om te zoeken naar verkoeling. Eén van onze favoriete manieren om dat te doen is toch wel met ijs.

Lekker afkoelen

We lopen dan ook graag met een slushie aan onze lippen (uiteraard wél met een duurzaam rietje natuurlijk). Of het nou cola of aardbei is, dit ijskoude suikerbommetje kan ons op z’n tijd wel bekoren. In Amerika zijn ze er ook gek op, en besloten ze een nieuwe smaak toe te voegen. Bij de Sonic Drive-In kun je een slusspuppie in augurkensmaak krijgen.


Views

400+

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

18 JUN 2018

Maandag is je collega jarig en daarom is er appeltaart. Met een klein beetje tegenzin, neem je toch maar ‘een klein stukje’. Dinsdag stond je net iets te laat op en rond 12.00 uur ben je in de kantine te vinden voor de lunch: toch een broodje kroket. Woensdag staan er wat gevulde koeken op tafel omdat het je collega haar laatste dag is. Donderdag eet je gelukkig wel redelijk gezond maar vrijdag bij de borrel zijn de calorieën zo weer aangevuld.

En je had je nog zo voorgenomen om gezond te doen.

Gratis uitgedeeld eten en drinken


Views

1k+

Uitdaging: ruilde Metro 49 items op Pinkpop?video icon
00:00

In samenwerking met ASUS

VANDAAG, 06:00

Uitdaging: ruilde Metro 49 items op Pinkpop?

Ga met een item naar Pinkpop en ruil deze – wegens 49 festivaledities – liefst 49 keer! Metro’s verslaggever Nathan de Vries ging deze uitdaging zaterdag in het zonovergoten Landgraaf aan.

Metro en ASUS, dat onder meer laptops en smartphones produceert, riepen lezers op een uitdaging voor Nathah op Pinkpop te verzinnen. Dit om Nathan met de nieuwste ZenFone 5 het festivalterrein op te sturen.

Selfiewedstrijd

Behalve 49 items ruilen moest hij ook nog eens 49 festivalselfies scoren. Dit als aftrap van een festivalselfie-wedstrijd, ook van ASUS en Metro. Wie deze zomer een selfie op een festival schiet, maakt kans om de ZenFone 5 die Nathan in zijn handen heeft te winnen. Wil je meedoen? Post je foto dan op social media, sowieso op Instagram, met de hashtags #festivalselfie en #ZenFone.

Lukt het Nathan?

Lukt het Nathan om 49 items te ruilen op één dag Pinkpop? Dat zie je in de video. Dat hij de ene selfie na de andere met de ZenFone 5 maakt, zoveel is in elk geval wel duidelijk. De smartphone die net uit is, heeft overigens twee unieke eigenschappen die Nathan op het festival goed van pas kwamen. De ZenFone 5 gaat slim met zijn accu om en heeft daarom een lange batterylife. Bovendien heeft hij niet één maar twee verschillende camera’s, die voor jou denken en het mooi fotograferen heel eenvoudig maken.


Views

500+

Eten we gezonder door social media?

Volgens de chef kunnen we Instagram goed gebruiken om inspiratie op te doen voor gezonde maaltijden. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 JUN 2018

Dat social media invloed heeft op ons leven is niet nieuw, maar volgens de vegan top chef Gaz Oaklay eten we ook een stuk gezonder door social media.

Social media wordt vaak weg gezet als iets dat slecht is voor je gezondheid. De bewerkte foto's op Instagram schotelen ons vaak een onrealistisch beeld voor. Deze foto's weerspiegelen niet altijd de realiteit en daarom moet je er ook niet teveel door laten beïnvloeden.

Een vegan chef claimt juist dat social media een positieve invloed heeft op je gezondheid. Volgens de Britse Gaz Oakley heeft Instagram ook een positief effect op onze gezondheid.


Views

1k+

De elektronicazaak als dagelijks uitje
Likeability of 6

De elektronicazaak als dagelijks uitje

Jack Reijffers.

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

1k+

Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend

Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend

Is volkoren wel echt volkoren? Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

14 JUN 2018

'Ambachtelijk brood' of verpakkingen met plaatjes met veel fruit erop: het zet consumenten op het verkeerde been. De Europese consumentenkoepel BEUC wil daarom dat er regels komen. De informatie op verpakkingen verbloemt veel over de feitelijke kwaliteit of inhoud van de voeding of drank.

BEUC heeft onderzoek van consumentenorganisaties in tien EU-landen geanalyseerd en gebundeld. „Het is opvallend dat bijvoorbeeld een 'ananas- en kokosnootsapje' in werkelijkheid nog niet voor een derde uit dit fruit bestaat”, aldus BEUC-directeur Monique Goyens. Er wordt ook gretig gebruik gemaakt van concentraten, smaakmakers of puree in koekjes of yoghurt die volgens de verpakking boordevol gezond fruit zitten.

Eerlijke informatie


Views

2k+

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress?
Likeability of 5

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress?

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

13 JUN 2018

Momenten waarop de stress compleet toeslaat, herkennen we allemaal. Iedereen gaat hier echter anders mee om: sommige mensen krijgen geen hap door hun keel terwijl andere mensen juist alle keukenkastjes opentrekken. Chips, pizza's en toastjes met brie gaan zonder pardon 't mondje in. Hoe kan dit?

Patat, patat, patat!

Heb je tijdens een stressmoment ontzettend veel zin in zout eten? Helemaal niet raar. Doordat je lichaam bij het eten van zout een kick krijgt, kan het zijn dat je een enorme trek hebt in bijvoorbeeld pizza’s of patat. Deze vorm van comfortfood doet je daarbij denken aan je kindertijd, waardoor het op dat moment veel troost kan bieden.


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Lege bak gespot en mis jij Metro? App het ons!

Balen! Geen Metro om mee te pakken. Even appen. ©ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De bakken op de stations worden iedere werkdag in alle vroegte gevuld met de leukste krant van Nederland. Hier gaat een gigantische logistieke operatie achter schuil die uniek is in Nederland. Elk station krijgt een bepaalde hoeveel kranten. Maar hoe bepaal je eigenlijk op welk station hoeveel Metro’s komen? Dat is soms best lastig in te schatten. Op sommige stations gaat het wel heel erg hard. Dan is het nog maar half acht en dan zijn de bakken leeg. Niet leuk.

Omdat miljoenen paar ogen meer zien dan wij, vraagt Metro om jouw hulp. Samen zorgen we ervoor iedereen een dé krant voor onderweg kan meepakken. Baal jij ervan dat er op jouw station ’s ochtends geen Metro beschikbaar is? Laat het ons weten! Hoe? Door een appje te sturen met de foto van de groene bak en de naam van het station naar 06-83521671.

Met jouw hulp gaan we de krant nog beter verdelen over de stations. Zo zal niemand meer ongewenst zonder Metro zitten in de ochtendspits.


Views

700+

Een wijn van €600 proeven en volop kleine feestjes

Hef het glas op 8, 9 en 10 en 15, 16 en 17 juni in het Amsterdamse Bos. / Bacchus Wijnfestival Facebook

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2018

Wijn is fijn: dat vond ook de organisator van het Bacchus Wijnfestival dat dit weekend voor de vijfde keer plaatsvindt in het Amsterdamse Bos. Organisator Gerard Zwijnenberg houdt zich normaal bezig met de organisatie van Sensation. ,,Maar hier wordt met net zoveel passie aan gewerkt!”

Ook voor klein

Eenieder die een liefde heeft voor een goed glas wijn, is dit weekend welkom bij Bacchus. “Al verwachten we niet veel bezoekers van onder de 18, tenzij ze enorm fan zijn van Rob Black, aka GirlsLoveDj’s, die staat bij ons achter de draaitafels”, vertelt Zwijnenberg. ,,Echt kleine kinderen hebben we dan wel weer iets te geks voor: een speciale hoek met allerlei gekke feestjes en speciale activiteiten zodat ze zich een paar uur kunnen vermaken. En de ouders – op een paar meter afstand en met een goed glas wijn – eveneens.”


Views

2k+

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

4 JUN 2018

Kaas op brood, op je pizza, tussen je tosti, uit het vuistje: we kunnen wel veronderstellen dat kaas onmisbaar is. En is er ook maar iets lekkerder? Dacht het niet. De Britten vieren maandag de ‘Nationale Dag van de Kaas’ en gelukkig zijn wij Hollanders daar ook niet vies van. Een prima excuus voor een lekker kaasplankje, maar wat heb je daar eigenlijk allemaal voor nodig?

De verschillende soorten kaas

Bij het maken van een kaasplankje moet je bij een dessert uitgaan van 100-125 gram kaas per persoon en bij de borrel kun je uitgaan van 175 - 200 gram per persoon. Kies vervolgens kazen die qua smaak, structuur én vorm verschillen. Als je ongeveer drie tot vijf verschillende soorten kaas gebruikt, zit je helemaal prima.


Views

2k+

Plastic Attack: een aanval op supermarkten
Likeability of 5

Plastic Attack: een aanval op supermarkten

Veel eten is in de supermarkt verpakt in plastic. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

2 JUN 2018

Is het je wel eens opgevallen hoeveel plastic verpakkingen er in de supermarkt te vinden zijn? Er zit plastic om paprika's, tomaten, vlees, wc-rollen, snoep, pasta en ga zo maar door. Daarom zijn er over de hele wereld vandaag Plastic Attacks georganiseerd, waarbij actievoerders hun inkopen uitpakken aan de kassa en het plastic afval achterlaten in de supermarkt. Het doel? Winkels laten nadenken over alternatieven.

Twintig landen


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

4k+

Anne, Erik en Floor willen Nederland leren koken

Anne, Erik en Floor

Foto van 'I. de Vries'

1 JUN 2018

Staat je Instagram-account vol met #foodporn maar willen de volgers niet echt komen en de foto’s ook éigenlijk niet echt lukken? Vrees niet langer. Er is namelijk een crowdfundingsactie gestart om amateurfoodies de kans te geven een professional te worden.

Waar Nederland Eet begon ooit als een platform waar restaurants in Amsterdam werden gerecenseerd. Maar de ambities van Floor Eizema, Anne Stokvis en Erik Vermeulen liggen inmiddels een stuk verder. Ze willen Nederland leren koken. Dus, dachten ze, we verzamelen topchefs, culinaire journalisten en sommeliers bij elkaar om Nederland te leren koken.

Eetclub


Views

3k

'Vlees vermijden is het best voor een beter milieu'
Likeability of 5

'Vlees vermijden is het best voor een beter milieu'

Vlees en zuivel zijn de grote boosdoeners volgens nieuwe studie Foto: Francesco Paggiaro

Foto van 'Sofie Smulders'

31 MEI 2018

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Dan moet je geen vlees en zuivel meer eten. Echt niet. Volgens een nieuw onderzoek is het vermijden van deze producten verreweg de beste manier om milieu-impact op de planeet te verminderen.

De studie, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Zürich richt zich op de algehele schade die landbouw op onze planeet aanricht en is de meest uitgebreide analyse op dit gebied tot nu toe. De onderzoekers verzamelden data van 40,000 boerderijen in 119 landen en bekeken alle aspecten die het produceren van 40 voedselwaren met zich meebrengt.

Landbouwgrond


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

6k+

Fruitsap bij ontbijt vergroot kans op overgewicht

Eet in 't vervolg de hele sinaasappel op!

Foto van 'Ingelise de Vries'

29 MEI 2018

Er was ooit een tijd dat de meeste van ons nog geen koffie bij het ontbijt dronken. Wat dronk je dan wel? Een glas melk óf een heerlijk fruitdrankje. Want hoe start je als kind de dag beter dan met een gezonde fruitdrank?

Je start de dag er misschien goed mee, je gezonde leven begint er iets minder goed door. Wetenschappers zijn erachter dat het bij 50 procent van de kinderen die fruitsap drinkt, zorgt voor overgewicht op latere leeftijd.

Kans op obesitas


Views

4k+

Borrelen op het terras: zo (on)gezond is het

Borrelen op het terras: zo (on)gezond is het

Een wijntje en een bitterballetje op zijn tijd kan geen kwaad. Of wel? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

27 MEI 2018

Huisje boompje beestje maakt plaats voor drankje, nootje, feestje. Met deze temperaturen duiken we massaal het terras op. Maar wat doen al deze biertjes, wijntjes, bitterballen en nacho’s met onze gezondheid?

Het is 16.00 uur en je bent wel toe aan een borrel. Je hebt met vrienden afgesproken in de stad en bestelt een witbiertje of wijntje. Heerlijk! Dan krijg je honger. Je bestelt wat nootjes ‘want straks ga je nog avondeten’ en uiteindelijk besluit je om nog even te blijven hangen. Je seint naar de ober voor nog een drankje, wat nacho’s en ‘ach, ook maar een portie kaasstengels’. Goed voor je humeur, maar minder goed voor de zwembandjes.

Hoe voorkom je deze cravings?


Views

4k+

Foto: Unsplash

Rotterdam krijgt officieel een kipfestival

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Het moet de droom van elke kipliefhebber zijn: een evenement waar je in alle soorten en maten je lievelingsgerecht kan eten. In augustus kan je hiervoor terecht in Rotterdam, waar een heus kipfestival wordt gehouden.

Vijftig soorten kip

Van 24 tot en met 26 augustus kunnen liefhebbers in Het Park bij de Euromast naar hartenlust vijftig (!) verschillende soorten kip proeven. Denk aan lemon grass chicken, Indonesische saté, chicken waffles… Alle wereldkeukens zijn vertegenwoordigd, waardoor geen stukje kip hetzelfde proeft.


Views

6k+

Het Milkshake Festival. Foto: ANP

Op Milkshake Festival kun je geen vlees meer scoren

Het Milkshake Festival. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Duurzaamheid wordt meer en meer een hot topic, ook in de evenementenindustrie: zo kan je dit jaar bij het Amsterdamse Milkshake Festival officieel geen vlees meer krijgen. Volgens de organisator van het evenement, Marieke Samallo, zou ‘het feestje niet nóg toffer worden door 20.000 hamburgers te verstrekken.’

Pin-only en biologisch bestek

Milkshake Festival vindt 28 en 29 juli plaats in het Westerpark. Het feit dat je geen vleesproducten meer kan scoren is niet de enige duurzaamheidsmaatregel: zo kan je op het evenement alleen maar pinnen en zijn bestek, borden en servetten biologisch afbreekbaar. Wanneer er geen munten in omloop zijn, is de plastic productie namelijk een flink stuk lager. Daarnaast wordt er gewerkt met hardcups, die je gedurende het festival kan gebruiken en aan het einde weer kan inleveren. Het statiegeld krijg je gewoon terug.


Views

10k+

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Werk je iedere morgen een boterham met pindakaas en hagelslag naar binnen? Hartstikke lekker natuurlijk, maar wat minder gezond. Om je dag gezond te beginnen zijn groenten dé oplossing. Omdat wij snappen dat je geen zin hebt om je dag te beginnen met een rauwe wortel, hebben wij vier tips om op een lekkere manier meer groenten te eten bij je ontbijt.

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Giphy

1. Maak een groenteomelet


Views

3k+

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Foto: Pexels / Bruce Mars

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Waar worden we gelukkig van en wat maakt ons ongelukkig? Onderzoekers van Oxford Economics en het National Centre for Social Research vroegen het achtduizend Britten in opdracht van winkelketen Sainsbury's en dat leverde tenminste een opvallend resultaat op: mensen die alleen eten zijn ongelukkiger.

Mensen die bijna altijd in hun uppie aan de eettafel zitten, scoren 7.9 punten lager op het gemiddelde ‘geluksniveau’ dat in het Verenigd Koninkrijk gemeten werd. En het werkt ook de andere kant op: de mensen die vrijwel elke avond met iemand anders eten, noemden dat als een van hun belangrijkste geluksfactoren.

Sociaal contact


Views

3k+