Eten uit een kom: comfort food voor op de bank

13 oktober 2016 om 09:09Alice Boothby
Eten uit een kom: comfort food voor op de bank
Foto: Denise Kortlever

De sushibowl, de pokébowl, de burritobowl. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je eet het tegenwoordig uit een kom. Het afgelopen jaar prijken komgerechten steeds vaker op de kaart. En dat is volgens Denise Kortlever helemaal niet zo gek.

Zij bracht onlangs het kookboek All-day bowls uit, een boek met - hou je vast - 63 recepten die je zó kunt oplepelen. Tijdens haar reizen zag ze anderhalf jaar geleden vooral in steden als New York en Londen steeds vaker komgerechten opduiken. Van smoothiebowls in hippe ontbijtzaken tot rijkgevulde saladebowls en sushibowls, een versimpelde versie van sushi waarbij er niet meer gerold hoeft te worden. En wat blijkt? Men staat in wereldsteden maar wat graag voor bowls in de rij.

Meer dan een ontbijttrend
Denise: „Tijdens de research van mijn eerste kookboek (All-day breakfast, red.), begon in de bowltrend op te merken. In eerste instantie dacht ik dat het echt specifiek een ontbijttrend was met smoothiebowls, acaibowls en yoghurtbowls. Dat bleek niet zo te zijn: je kunt in principe doortrekken naar de hele dag en het is inmiddels ontpopt tot een populaire foodtrend. Je kunt er eigenlijk niet meer omheen.”

Het zijn vooral de gezonde bowls, die bekendheid hebben verworven door ogenschijnlijk mooie foto’s op Instagram. Zoals de blissbowl. Die volgens Denise ook wel bekend staat als de hippy bowl, de goodness bowl, de yoga bowl, earth bowl, rainbow bowl, buddha bowls, sunshine bowl, dragon bowl, power bowl, grain bowl of macro bowl - en dan hebben we nog niet alle benamingen gehad. Het zijn veel woorden voor een bowl met verschillende ‘vakjes’ met mooie gekleurde (en vooral dus gezonde) ingrediënten.

Bowls voor beginners

Acaibowl
Een bevroren fruitsmoothie met de textuur van softijs, gemaakt met acaipoeder of bevroren acaibessen. Deze bes schijnt bomvol antioxidanten te zitten.

Burritobowl
De gezondere versie van een Mexicaanse burrito: zonder de wrap, maar in een kom mét extra salade.

Smoothiebowl
Zoals de naam doet vermoeden: een smoothie geserveerd in een kom. Vaak gegarneerd met stukjes fruit.

Sushibowl
Zelf sushi maken is best een bewerkelijk klus en een sushibowl springt daar handig op in: hierbij mix je alle sushi-ingrediënten in een kom.

Pokébowl
Een traditioneel gerecht uit Hawaii. Deze bowl verovert langzaamaan Nederland: het is een kom gevuld met in sesamolie en sojasaus gemarineerde rauwe tonijntartaar met rijst en groente.

Niet alleen voor fitgirls 
Is deze trend dan vooral interessant voor fitgirls? Dat zeker niet. „Naast dat het er mooi uitziet, staat eten uit een kom ook voor onvervalst comfort food: ongedwongen en ontspannen eten. Gerechten die je bij wijze van spreken lekker op de bank kunt eten en waarbij je alleen een lepel of een vork nodig hebt.” Dat was voor Denise dan ook het criterium voor haar receptuur: al haar gerechten kun je óf met een vork, óf met een lepel eten. Zoals Caponata met buffelmozzarella, een auberginecurry en een zoete tomaten-kikkerwerwtenstoof.

Volgens Denise is er één specifieke bowl die na de pokébowl zeker weten de harten van menig Nederlander gaat veroveren: de burritobowl „Burrito’s zijn hartstikke populair en uit een kom eet het weer net wat makkelijker. Het is een lichtere versie van een bestaand gerecht: de normale burrito heeft als basis een bloemtortillia, de burritobowl is op basis van een salade.” Grappig maar waar: de in Amerika beroemde Mexicaanse fastfoodketen Chipotle verkoopt inmiddels meer burritobowls dan burrito’s zelf.

To bowl of not to bowl? Hoe het ook zij: het principe van bowls is helemaal niet zo nieuw: het Koreaanse rijstgerecht bimibap, ook zo’n bowl, ontstond in de negentiende eeuw. Maar makkelijk is het wel.

Broccolicouscous met ceviche van zalm
Uit haar boek mogen we het recept van de broccolicouscous met ceviche van zalm. Denise: „Je ziet steeds vaker dat fijngemalen rauwe bloemkool als vervanger van couscous wordt gebruikt. Je proeft namelijk bijna geen verschil en komt zo makkelijk aan je groentetaks. Nu ben ik niet zo’n fan van rauwe bloemkool en besloot ik een versie met broccoli te verzinnen. Ontzettend lekker, binnen een kwartier klaar en bijzonder licht verteerbaar.

Dat je van bloemkool een soort couscous kunt maken, wist je misschien al. Maar stiekem vind ik couscous van fijngemalen broccoli nog vele malen lekkerder. Je moet de groente vooral stevig op smaak brengen met citroensap, olijfolie en peper en zout. En vergeet ook de verse kruiden niet: hoe meer, hoe beter. Hier gebruik ik peterselie, maar basilicum, munt of dille doen het ook heel goed.

Ik serveer de broccolicouscous hier met frisse ceviche van zalm, die je snel ‘gaart’ in citrussap. Er komt geen fornuis aan te pas en lékker dat het is!

voor 4 personen (15 minuten)
2 verse zalmfilets
sap van 1½ limoen
2 stronken broccoli (ca. 450 g per stuk)
1 bos peterselie, fijngehakt
rasp + sap van 2 citroenen
3 el olijfolie
4 el pistachenoten, grofgehakt
1 avocado, in plakjes
extra: keukenmachine

Snijd de zalm in dunne plakjes en leg die in een diep bord. Bestrooi met wat zout en knijp er vervolgens de limoenen boven uit. Laat de zalm 10 tot 30 minuten garen in het citrussap. Het visvlees zal iets lichter van kleur worden.

Vermaal intussen de broccoli kort in een keukenmachine, tot je fijne korrels met de structuur van couscous hebt. Doe de broccoli in een grote kom en meng er de peterselie, citroensap en -rasp, olijfolie en pistachenoten door. Breng op smaak met flink peper en zout.

Verdeel de broccolicouscous over 4 kommen en leg er de plakken zalm en avocado op.