Food

Eten uit een kom: comfort food voor op de bank

Foto: Denise Kortlever

Foto van 'Alice Boothby'

13 OKT 2016

De sushibowl, de pokébowl, de burritobowl. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je eet het tegenwoordig uit een kom. Het afgelopen jaar prijken komgerechten steeds vaker op de kaart. En dat is volgens Denise Kortlever helemaal niet zo gek.

Zij bracht onlangs het kookboek All-day bowls uit, een boek met - hou je vast - 63 recepten die je zó kunt oplepelen. Tijdens haar reizen zag ze anderhalf jaar geleden vooral in steden als New York en Londen steeds vaker komgerechten opduiken. Van smoothiebowls in hippe ontbijtzaken tot rijkgevulde saladebowls en sushibowls, een versimpelde versie van sushi waarbij er niet meer gerold hoeft te worden. En wat blijkt? Men staat in wereldsteden maar wat graag voor bowls in de rij.

Meer dan een ontbijttrend
Denise: „Tijdens de research van mijn eerste kookboek (All-day breakfast, red.), begon in de bowltrend op te merken. In eerste instantie dacht ik dat het echt specifiek een ontbijttrend was met smoothiebowls, acaibowls en yoghurtbowls. Dat bleek niet zo te zijn: je kunt in principe doortrekken naar de hele dag en het is inmiddels ontpopt tot een populaire foodtrend. Je kunt er eigenlijk niet meer omheen.”

Het zijn vooral de gezonde bowls, die bekendheid hebben verworven door ogenschijnlijk mooie foto’s op Instagram. Zoals de blissbowl. Die volgens Denise ook wel bekend staat als de hippy bowl, de goodness bowl, de yoga bowl, earth bowl, rainbow bowl, buddha bowls, sunshine bowl, dragon bowl, power bowl, grain bowl of macro bowl - en dan hebben we nog niet alle benamingen gehad. Het zijn veel woorden voor een bowl met verschillende ‘vakjes’ met mooie gekleurde (en vooral dus gezonde) ingrediënten.

Bowls voor beginners

Acaibowl
Een bevroren fruitsmoothie met de textuur van softijs, gemaakt met acaipoeder of bevroren acaibessen. Deze bes schijnt bomvol antioxidanten te zitten.

Burritobowl
De gezondere versie van een Mexicaanse burrito: zonder de wrap, maar in een kom mét extra salade.

Smoothiebowl
Zoals de naam doet vermoeden: een smoothie geserveerd in een kom. Vaak gegarneerd met stukjes fruit.

Sushibowl
Zelf sushi maken is best een bewerkelijk klus en een sushibowl springt daar handig op in: hierbij mix je alle sushi-ingrediënten in een kom.

Pokébowl
Een traditioneel gerecht uit Hawaii. Deze bowl verovert langzaamaan Nederland: het is een kom gevuld met in sesamolie en sojasaus gemarineerde rauwe tonijntartaar met rijst en groente.

Niet alleen voor fitgirls 
Is deze trend dan vooral interessant voor fitgirls? Dat zeker niet. „Naast dat het er mooi uitziet, staat eten uit een kom ook voor onvervalst comfort food: ongedwongen en ontspannen eten. Gerechten die je bij wijze van spreken lekker op de bank kunt eten en waarbij je alleen een lepel of een vork nodig hebt.” Dat was voor Denise dan ook het criterium voor haar receptuur: al haar gerechten kun je óf met een vork, óf met een lepel eten. Zoals Caponata met buffelmozzarella, een auberginecurry en een zoete tomaten-kikkerwerwtenstoof.

Volgens Denise is er één specifieke bowl die na de pokébowl zeker weten de harten van menig Nederlander gaat veroveren: de burritobowl „Burrito’s zijn hartstikke populair en uit een kom eet het weer net wat makkelijker. Het is een lichtere versie van een bestaand gerecht: de normale burrito heeft als basis een bloemtortillia, de burritobowl is op basis van een salade.” Grappig maar waar: de in Amerika beroemde Mexicaanse fastfoodketen Chipotle verkoopt inmiddels meer burritobowls dan burrito’s zelf.

To bowl of not to bowl? Hoe het ook zij: het principe van bowls is helemaal niet zo nieuw: het Koreaanse rijstgerecht bimibap, ook zo’n bowl, ontstond in de negentiende eeuw. Maar makkelijk is het wel.

Broccolicouscous met ceviche van zalm
Uit haar boek mogen we het recept van de broccolicouscous met ceviche van zalm. Denise: „Je ziet steeds vaker dat fijngemalen rauwe bloemkool als vervanger van couscous wordt gebruikt. Je proeft namelijk bijna geen verschil en komt zo makkelijk aan je groentetaks. Nu ben ik niet zo’n fan van rauwe bloemkool en besloot ik een versie met broccoli te verzinnen. Ontzettend lekker, binnen een kwartier klaar en bijzonder licht verteerbaar.

Dat je van bloemkool een soort couscous kunt maken, wist je misschien al. Maar stiekem vind ik couscous van fijngemalen broccoli nog vele malen lekkerder. Je moet de groente vooral stevig op smaak brengen met citroensap, olijfolie en peper en zout. En vergeet ook de verse kruiden niet: hoe meer, hoe beter. Hier gebruik ik peterselie, maar basilicum, munt of dille doen het ook heel goed.

Ik serveer de broccolicouscous hier met frisse ceviche van zalm, die je snel ‘gaart’ in citrussap. Er komt geen fornuis aan te pas en lékker dat het is!

voor 4 personen (15 minuten)
2 verse zalmfilets
sap van 1½ limoen
2 stronken broccoli (ca. 450 g per stuk)
1 bos peterselie, fijngehakt
rasp + sap van 2 citroenen
3 el olijfolie
4 el pistachenoten, grofgehakt
1 avocado, in plakjes
extra: keukenmachine

Snijd de zalm in dunne plakjes en leg die in een diep bord. Bestrooi met wat zout en knijp er vervolgens de limoenen boven uit. Laat de zalm 10 tot 30 minuten garen in het citrussap. Het visvlees zal iets lichter van kleur worden.

Vermaal intussen de broccoli kort in een keukenmachine, tot je fijne korrels met de structuur van couscous hebt. Doe de broccoli in een grote kom en meng er de peterselie, citroensap en -rasp, olijfolie en pistachenoten door. Breng op smaak met flink peper en zout.

Verdeel de broccolicouscous over 4 kommen en leg er de plakken zalm en avocado op.


Views

200+

Starbucks komt met proteïnedrankjes

Hier nog een foto van een frappuccino, straks een foto van je proteïnedrankje bij Starbucks. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

3 UUR

Proteïne is hip en dat hebben ze bij Starbucks ook door. De koffieketen heeft namelijk twee gloednieuwe drankjes geïntroduceerd, boordevol proteïne. Voor de mensen die niet graag ontbijten met vast voedsel.

Het gaat hier wel om koude drankjes met twee smaken: almond en cacao. De drankjes zijn gemaakt met melk en plant-proteïne, een bananen/dadel fruitmix voor de zoetheid en amandelmelk en amandelboter of kokosmelk en cacaopoeder.

veel suiker


Views

100+

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Merk je dat je steeds vaker last hebt van droge ogen? Geen zorgen, er is een altijd heerlijke oplossing: bestel wat vaker sushi.

Omega-3

Volgens onderzoekers van de Hokkaido Universiteit in Japan helpt het om chiazaden en vette vis te eten, schrijft het AD. De hoofdingrediënten van je lievelingseten! Het omega-3, wat veel aanwezig is bij vis, is namelijk goed voor de conditie van je ogen.


Views

2k+

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor je borrelnoten

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor borrelnoten

Biertje en borrelnoten in je jackie.

In samenwerking met Dommelsch

GISTEREN

Een jas die iedereen zelf had willen bedenken, maar Dommelsch deed het: het Pilsjasje. Dit spijkerjack mét koelvak, bieropener en vakje voor bijvoorbeeld de borrelnootjes is in het leven geroepen om de bierliefhebber overal (en onderweg) van alle gemakken te voorzien.

Zo’n Pilsjas - ‘dit kekke jackie’ zouden ze in De Wereld Draait Door zeggen - zou wel het perfecte kledingstuk moeten zijn voor bijvoorbeeld een bvo’tje op de camping. Of is reuzehandig als je het komend weekend op festivals als Lowlands, Dutchvalley of het Vlaamse Pukkelpop staat.

Run op het jasje


Views

1k+

Vegan Food Festival: ‘Veel meer dan een bakje sla’

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 AUG 2018

Het is zomer en dat betekent dat je elk weekend wel ergens terecht kunt voor een foodfestival. Of je nou de lekkerste snacks wil proberen of wijn wil proeven, het bestaat. Nieuw op het programma dit jaar is het Vegan Food Festival in de Westergasfabriek komend weekend. ,,We dachten: het hele veganisme moet toch hipper kunnen?”

Mik van Toorenburg van 25th Hour Agency zit met zijn bedrijf achter het festival. ,,We werken veel in het nachtleven, als je na het stappen wil eten komt het toch vaak op een broodje döner of McDonald’s neer”, vertelt de ondernemer aan Metro. Zelf is hij geen veganist, maar door mensen om hem heen die dat wel zijn, is hij geïnteresseerd in de levensstijl. ,,Als we met ze uit eten gaan, blijkt dat er vaak weinig voor ze op de kaart staat. Dat zou toch anders moeten kunnen? Hoe leuk zou het zijn als we onze evenementen achtergrond met onze passie voor eten kunnen combineren?”

Niet alleen voor vegans


Views

2k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

900+

Deze 14-jarige maakt fantastische taarten

Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

8 AUG 2018

Gamen, skaten of muziek maken: het zijn hobby’s waar je niet vreemd van opkijkt bij een 14-jarige jongen. Maar sommige jongens vallen iets meer op met hun hobby, omdat niet elk leeftijdsgenootje dezelfde heeft. En als je dan ook nog eens blijkt uit te blinken, val je helemaal op.

Lust voor het oog

Zo ook de 14-jarige Ryan Wilson uit San Francisco. De jongeman bakt taarten waar de gemiddelde hobbyist flink van opkijkt. De pattisier in een dop maakt de mooiste creaties waarvan bijna iedereen wel een variant van op zijn verjaardagspartijtje wil serveren. Of gewoon neer wil zetten om naar te kijken, want de taarten zijn een lust voor het oog.


Views

2k+

Dit kun je eten en drinken om af te koelen

Dit kun je eten en drinken om af te koelen

Spoiler: het zijn geen ijsjes. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

1 AUG 2018

Met het warme weer is het soms lastig de verkoeling op te zoeken. Gelukkig hoef je niet alleen maar naar die fles water te grijpen of de zee in te springen om de hitte te ontwijken, ook voedsel kan voor een flink portie verkoeling zorgen.

Spoiler: ijsjes werken niet, daar krijg je het op den duur juist warmer van.

Hoe kan dit?


Views

3k+

Camera videoGeef je mening en win een Huawei P20!

Foto van 'Metro'

10 AUG 2018

Jij ♥ Metro? Wij zijn heel erg benieuwd wat jullie eigenlijk van ons vinden! En omdat we geloven dat beelden meer zeggen dan 1000 geschreven woorden, zouden we het te gek vinden als jullie een filmpje willen maken, waarvan wij dan een grote ‘dit is Metro volgens jullie’-compilatie maken.

De leukste video wordt beloond met een Huawei P20(!) smartphone, om straks nog meer mooie video’s mee te maken. Metro’s Denise en Iris gingen je al voor->


Views

1k+

Likeability of 5

Kaasfans opgelet: je wordt niet dik van kaas

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

31 JUL 2018

Kaas zit al jaren in een verdomhoekje. Je zou er dik van worden en het is slecht voor je cholesterol. Nu blijkt ineens dat daar niets van waar is. Volgens wetenschappers zou het je zelfs kunnen helpen met afvallen.

Uit een Iers onderzoek blijkt dat eerdere vooroordelen onterecht zijn. Mensen die vaak kaas eten hebben geen hogere cholesterol en zijn ook niet dikker dan mensen die normale porties kaas eten. In tegendeel, ze zouden juist een lagere BMI hebben.

Zuivel


love
user_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

3k+

Wat is het beste tijdstip om te lunchen?

Wat is het beste tijdstip om te lunchen?

Het liefst lunch je het de hele dag door. Maar wat is nou de beste tijd om je bammetje, salade of soepje naar binnen te werken? ? Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

31 JUL 2018

Lunchen, altijd lekker en het liefst doe je het de hele dag door. Maar wat is nou de beste tijd om je bammetje, salade of soepje naar binnen te werken?

Middagdip

Je hebt de hele ochtend al gewerkt en bent wel toe aan wat energie. Voor je het weet, eet je tijdens de lunch drie boterhammen en 'ook nog even een tosti'. Vervolgens kak je rond 14.00 uur helemaal in en heb je last van de welbekende middagdip. Voedingsdeskunige Daryl Gioffre zegt dat een middagdip te maken heeft met het tijdstip waarop je luncht en wát je precies luncht, schrijft HLN.


Views

2k+

Voor de Gay Pride: van roze frietsaus tot sushimenus

Foto van 'Metro'

28 JUL 2018

Vanaf vandaag is het eindelijk weer feest in Amsterdam: de Pride Week begint weer! Zaterdag wordt er afgetrapt met de Pride Walk en PridePark en er wordt natuurlijk geëindigd met de inmiddels legendarische Canal Parade. Voor ondernemingen in Amsterdam natuurlijk dé tijd voor een leuke promotiestunt. We zochten de leukste voor je op.

Roze frietsaus


Views

2k+

In Schotland verkopen ze mayonaise-ijs

Foto van 'Metro'

27 JUL 2018

De grootste droogte van deze eeuw is op dit moment gaande. Een hittegolf teistert het land, op sommige plekken tikt de thermometer de 40 graden aan. En hoe blijft je dan het beste op temperatuur? Precies, met een ijsje. Koud, verfrissend en… Met mayonaise-smaak?

Geen vanille

Velen van ons zijn gek op de witte saus bij een frietje, in een broodje of om je XXL-frikandel mee te bevochtigen. In een zoet gerecht is het echter een minder bekend fenomeen. Tot nu. Een ijswinkel in Schotland heeft namelijk ijs ontwikkeld met mayonaisesmaak.


Views

4k+

Je kunt nu eigenlijk je eigen gin maken

Je kunt nu eindelijk je eigen gin maken

Je kunt nu eigenlijk je eigen gin maken. Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Ingelise de Vries'

24 JUL 2018

De gin-tonic is tegenwoordig niet meer weg te denken als je aan de bar een drankje bestelt. Hoog tijd om het drankje op een hoger niveau te tillen, denken heel wat gin-initiatiefnemers. Waaronder Chilkia van Maasdijk, die een pakket ontwikkelde waarmee je je eigen gin kunt maken.

Geen zorgen, je hoeft geen hele installatie in je huis te bouwen of een vergunning te hebben om alcohol te destilleren. „Het houdt in dat je kruiden laat intrekken in de gin, net als bij thee”, vertelt Van Maasdijk. „Dus het wordt niet als een echte GIN gedistilleerd, maar dan zou je het thuis zelf ook niet kunnen doen.”


Views

4k+

McDonald's retro kledingstukken al gezien?

McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet! Foto: McDonald's

Foto van 'Lisa Vermeij'

19 JUL 2018

Ben je klaar voor wat fastfoodfashion?  McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet!

Foto: McDonald's

Eerder kwam snackbar en concurrent FEBO natuurlijk al met een kledinglijn. En nu volgt ook de Amerikaanse fastfoodketen met een (helaas) tijdelijke collectie van McDonald’s. Vol met heuptasjes, spijkerjacks, t-shirts, sweaters en sokken in McDonald’s design.


Views

4k+

Deze foodtrucks moet je proberen op festival Trek

Foto van 'Metro'

15 JUL 2018

Het houd maar niet op met het heerlijk mooie weer. Ook op de burelen van Metro worden we daar erg blij van. Samen met de Snackspert gingen we langs bij festival TREK in het Amstelpark in Amsterdam, waar je naast een heleboel foodtrucks, theater, live muziek én een goede wijnbar, vandaag ook een groot scherm met de WK-finale vindt.

Food Theater

Aziatische borrelplank van Food Theater


Views

3k+

Met deze borrelplankjes steel jij de show deze zomer

Foto van 'Metro'

11 JUL 2018

Het is even een paar dagen wat minder heet, maar komend weekend mogen we ons weer verheugen op tropische temperaturen. En wat is er nou fijner in een warm weekend dan samen met je vrienden of familie aan de borrel? Precies. Schuif de stoelen en tafels maar weer naar buiten of zet de picknickmand klaar voor in het park, met deze borrelplankjes steel jij namelijk de show.

En dan maakt het helemaal niet uit of je na het werken nog even snel langs de supermarkt fietst voor een snelle vrijmiboplank of dat je de tijd hebt voor boodschappen en kokkerellen. Leonie van Gewoon wat een studentje 's avonds eet bedacht er eentje voor de mensen zonder tijd en Sabine van Oh My Foodness maakte er eentje voor de bourgondiërs.

Supersnelle zomerse borrelplank 2.0


Views

3k+

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

5 JUL 2018

Er staan meer dan duizend vacatures open in de horeca. Het personeelstekort was nog nooit zo groot: begin 2018 had één op de vijf restaurants hier last van. Drie jaar geleden ging dit nog om vier procent. „Dat heeft twee redenen”, vertelt sectorbestuurder FNV Horeca Edwin Vlek aan Metro. „Ten eerste komen er ontzettend veel horecabedrijven bij, ten tweede is werken in de horeca een stuk minder aantrekkelijk geworden.”

Dit alles heeft flinke gevolgen: het personeel dat wél werkt, maakt flink wat kilometers, restaurants zijn gedwongen hun terras (deels) te sluiten of zelfs een gehele extra sluitingsdag in te voeren, omdat ze wegens onderbemanning de drukte niet meer aankunnen. Er zijn dringend meer mensen nodig, maar waar haal je hen vandaan?

„Vroeger had je slechts een paar horecazaken, maar nu heb je er zo veertig in een woonplaats met een volledige keuken”, vertelt Pieter Boone (57), eigenaar van strandpaviljoen Berkenbosch in Oostkapelle, Zeeland. Boone zit met zijn handen in het haar en weet niet waar hij zijn personeel vandaan moet halen. „Mijn personeel gaat met zijn allen tegelijk op vakantie”, vervolgt hij. „Daarbij staan sporten en verjaardagen hoger op het prioriteitenlijstje dan werken.” Gezien hij onderbemand is, is hij genoodzaakt zijn terras gedeeltelijk te sluiten deze zomer.


Views

18k+

Chocoladeliefhebbers opgelet: Lindt komt met pasta

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Elselotte Smink'

4 JUL 2018

Chocopasta van Nutella geldt voor veel mensen als de holy grail van de chocoladeproducten. Lekker smeuïg, veel smaak (en calorieën, maar dat terzijde), chocolade en hazelnoten.

Maar daar lijkt nu een geduchte concurrent bij te zijn gekomen. De Zwitserse chocolaterie Lindt (van de goudhaasjes) heeft namelijk ook een pasta gelanceerd: Lindt Hazelnut Cream.

Winkel in Liverpool


Views

4k+

Nederlanders zijn Europa's grootste terrashangfans

Een leeg terras zie je niet zo vaak meer.

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 JUN 2018

Sta je bij de kleinste zonnestraal al te popelen om het terras op te duiken? Maar lukt het je steeds vaker niet om een plekje te bemachtigen? Niet zo gek. Nederlanders zijn namelijk de grootste terrashangfans van Europa.

En ook eten doen we steeds vaker liever buiten dan binnen. IENS, waar je je restaurantreservering door kunt geven, meldt dat er steeds meer mensen een plekje op het terras reserveren. In 2017 steeg het aantal reserveringen bij restaurants met een buitenterras met twintig procent.

Romantisch diner


Views

4k+