Food

Heftig: Macaroni and cheese cocktails

Foto: Above Average

Foto van 'Alice Boothby'

7 JUN 2016

Een lekkere cocktail op z'n tijd is áltijd een goed idee. Maar deze variant zal niet iedereen bekoren...

Wie wel eens een cocktail besteld kan de lijst met usual suspects dromen: de Mojito, Cosmopolitan, Long Island of B52. Reden genoeg voor bartenders om soms eens flink de boel op te schudden en te experimenteren met ingrediënten.

Above Average heeft de Macaroni en cheese cocktails ontwikkeld uitgeroepen tot de zomerdrankjes van 2016. Op hun site delen ze het recept voor een Mac-Tini, Berry & Cheese Crush, Mac-Mosa, Saucy Sangria, Cucumber Lime Extra Cheesy Margarita en een Watermelon Swizzle.

Wij betwijfelen of het überhaupt een beetje lekker wegdrinkt, maar het ziet er wel geinig uit.


Champagne en franse friet is het helemaal deze maand

Champagne en Franse frietjes: het schijnt de ideale combi te zijn. / Instagram @winecancoffee

Foto van 'Daisy Heyer'

6 JAN 2019

Het nieuws is al iets ouder, maar in januari zijn wij op zoek gegaan naar manieren om onze champagnevoorraad er zo fijn mogelijk doorheen kunnen jassen. Niks #dryjanuary, maar opmaken die voorraad. En dat dure drankje is volgens de kenners het allerlekkerste om te combineren met voedsel waarvan je het waarschijnlijk nooit had verwacht: Franse frietjes.

Dat wordt tenminste verklaard door niet zomaar iemand, maar door Marie-Christine Osselin, dé vrouw achter Moët & Chandon; één van de bekendste champagnemerken ter wereld. Osselin is wijnkwaliteit- en communicatiemanager van het champagnemerk en in The Drinks Business verklaart zij dat Franse frietjes één van de best voedingsmiddelen is die je kunt combineren met een glas champagne.


Bruid ontroostbaar door bruidstaart van piepschuim

De bruid was ontroostbaar toen bleek dat haar bruidstaart van piepschuim was. / Videostill Viral Press

Foto van 'Daisy Heyer'

5 JAN 2019

De bruiloft van de Filipijnse Shine Tamayo en haar partner Jhon Chen moest een sprookjeshuwelijk worden, maar liep uit op een compleet fiasco door het cateringbedrijf dat ze hadden ingehuurd. De cateraar is inmiddels gearresteerd.

Shine en Jhon betaalden een wedding planner en tevens cateraar zo'n 2500 euro voor al het eten en de decoratie voor hun trouwerij in Pasig op de Filipijnen op 3 december.

Geen eten


McDonald's komt met vegetarische Happy Meal

De bekende gouden bogen. / Unsplash

Foto van 'Metro'

3 JAN 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs onder ons. Vanaf donderdag kunnen je in Groot-Britannië naast de gebruikelijke kipnuggets of een hamburger, ook kiezen voor een vegetarische wrap.

De snack is naast vegetarisch, ook bijna helemaal veganistisch. Bijna alle ingrediënten zijn namelijk veganistisch en vrij van zuivel. De wrap ligt echter nog wel op dezelfde grill als waar ook de hamburgerbroodjes - waar wel melkproduct inzit - worden gebakken. De wrap bestaat uit erwten en is belegd met tomaat, rijst en een pesto van zongedroogde tomaten. Het hapje bevat in totaal 209 calorieën.

Ontwikkelen en verbeteren


Likeability of5

5x wat je moet weten over de oliebol

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

31 DEC 2018

Nog heel even en we kunnen aftellen naar een gloednieuw jaar. En dat doet het grootste gedeelte van de Nederlanders natuurlijk onder het genot van een oliebol! Nou denken heel veel mensen dat de oliebol het allerslechtste is wat je kunt eten - omdat het in een bak olie gebakken wordt natuurlijk -, maar is dat wel zo? En hebben ze ergens anders op de wereld eigenlijk ook oliebollen? Metro zocht het uit!

1. Een oliebol bevat helemaal niet zóveel calorieën

Oké, het is natuurlijk niet per se goed voor je, maar er zijn een heleboel dingen slechter voor je dan oliebollen. Een oliebol met krenten (van 75 gram) bevat 135 kcal, een krentenbol bevat 167 kcal. Wanneer je de oliebol lekker bestrooid met poedersuiker zit je al snel aan de 165 kilocalorieën. Maar eh, we verklappen ook even aan je hoeveel calorieën er in een appelflap zitten: 400 calorietjes in een exemplaar van 100 gram. Ai, doe ons dan maar 3 oliebollen!


like
user_23c46ad3e4c356a18068911cd5ec9826158a3a8f_avatar

Dit is de reden om cranberries op het menu te zetten

Cranberries zijn bijna altijd een goed idee. Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

25 DEC 2018

Het is natuurlijk wel een klein beetje een klassieker tijdens de feestdagen: cranberries op het menu. Ben je nog niet helemaal overtuigd van de vrucht? Dan lukt dat misschien met deze gezondheidsvoordelen.

Ideaal tegen een verkoudheid

Of tegen een griepje. In de winter ben je vaak gevoeliger voor een fikse verkoudheid of word je ook geveld door de griepgolf. Een hoop cranberries eten kan het leed wat verwachten. De bessen zijn een bron van vitamine C, E en K. In samenwerking met de antioxidanten in de besjes, wordt je immuunsysteem versterkt.


Afspraken over minder zout, vet en suiker in voedsel

Afspraken over onder andere pizza's. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

24 DEC 2018

Eerdere afspraken voor minder zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers in producten zetten nog niet genoeg zoden aan de dijk. Fabrikanten en supermarkten zullen daarom in 2019 nog meer werk maken van het meest populaire goede voornemen van de Nederlander

Het AD meldt dat er volgend jaar afspraken komen om pizza's, chips met smaakjes, zuiveldranken en -toetjes, Hollandse kant-en-klaarmaaltijden, vleesvervangers, groenteconserven, consumptie-ijs, jam en gehakt(ballen) en braadworst gezonder te maken.

Ook horeca


Oliebollenvlaai vanaf dit weekend in Brabant te koop

Foto: Videostill Echte Bakker Van der Steen Facebook.

Foto van 'Daisy Heyer'

6 DEC 2018

De voedselcombinaties worden steeds gekker, maar in Brabant kun je nu terecht voor een vlaai die ons met Oud en Nieuw in het zicht op zich wel aanspreekt: de oliebollenvlaai!

De bakkerij introduceerde de oliebollenvlaai van Echte bakker van der Steen uit Made donderdag bij het grote publiek via een filmpje op Facebook. De bakker verkoopt de vlaai vanaf dit weekend en volgens bakker Barry van der Steen is het volk nu al nieuwsgierig naar de vlaai.

Oliebollen, slagroom en pudding


Kwart vrouwen vindt kookkunsten van man walgelijk

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

6 DEC 2018

Een kwart van de Nederlandse vrouwen vindt het eten dat hun mannelijke partners hen voorschotelen niet te eten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1032 Nederlanders uitgevoerd voor Keukenloods.

Maar liefst 28 procent van de Nederlandse vrouwen vindt dat hun partner niet goed kan koken. Bij vrouwen boven de zestig jaar oud is dat zelfs nog veel meer: daarvan vindt 37 procent dat hun partner er niets van bakt. Daarnaast zegt een op de vijf jonge vrouwen zich weleens te schamen tegenover hun partner of gasten, voor het eten dat ze op tafel zetten.

Opvallend detail is dat de mannen in kwestie niet echt doorhebben dat hun kookkunsten niet bepaald in de smaak vallen; slechts 13 procent van de mannen schijnt zich wel eens te schamen voor wat ze anderen voorschotelen. En mannen zijn over het algemeen veel gelukkiger met de kookkunsten van hun partner. Slechts 14 procent vindt dat hun wederhelft er niets van kan.


Likeability of5

Hoe laat je je eten er zo 'lekker' mogelijk uitzien?

Hoe laat je je eten er zo 'lekker' mogelijk uitzien? / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

4 DEC 2018

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op social media. Die foto’s van perfecte avocado toast, of die stapels pannenkoeken versierd met vers fruit, afgetopt met wat maple syrup ( een beetje zoals de foto hierboven). Onlangs verscheen een filmpje waarin fotograven trucs onthullen om eten ietwat fotogenieker voor de dag te laten komen. Foodfotograaf Robert Aarts en Suzie Bol geven aanvullende tips.

Aan het AD vertellen zij dat het van belang is dat eten er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. „Dat is echt iets van de laatste tijd” aldus Robert Aarts, van Robert Aars Photography. „Als je een Allerhande, of het Jumbomagazine openslaat, merk je dat het er allemaal heel gelikt uitziet. Zo heeft de Sligro een complete foodstudio, met een team van minstens tien man, die dagelijks bezig zijn met het fotograferen van eten. Ik merk ook dat er een groeiende interesse is bij mensen thuis, om mooie plaatjes voor Facebook en Instagram te schieten.”

Een mooie basiscompositie


like
user_01142aecee6313d9c73f7287090730ef38de7de4_avatar

Olijfoliesommelier Wilma leert je de olijfoliebasics

Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

2 DEC 2018

De sommeliers die je wijnen voorschotelen, kennen we allemaal. Maar wist je dat er ook sommeliers zijn die alles weten van olijfolie? Wilma van Grinsven is de enige olijfoliesommelier in de Europa met een certificaat uit New York én haar diploma aan dé olijfolieschool in Italië. Althans, als ze komende maandag haar examen haalt.

Als Van Grinsven in 2007 in aanraking komt met olijfolie omdat ze met een aantal compagnons een bedrijf overneemt, vindt ze het vooral een eng product. ,,Ik wist wel dat ik het een mooi product vond en de flessen goed vond staan op het aanrecht. Maar is was ook een eng gebruiksproduct.” In die tijd, vertelt Van Grinsven, kwam olijfolie net op. ,,Er werd vooral nog met boter gebakken in Nederland.”

Weinig keuze in olijfolie


Dit dieet houdt rekening met je bloedgroep

Dit dieet houdt rekening met je bloedgroep

Hailey Baldwin vertelde enthousiast over haar eetgewoonten / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 DEC 2018

Paleo, veganistisch, glutenvrij, Atkins, koolhydraatvrij, detoxen met sapjes, suikervrij, keto. De afgelopen jaren hebben we heel wat diëten voorbij zien komen. Dankzij de kersverse echtgenote van Justin Bieber, is er weer een nieuw dieet onder de aandacht: het bloedgroep dieet. Aan Women’s Health vertelt Hailey Baldwin over haar eetgewoonten.

„Ik eet wel vlees, maar vooral lichter vlees als kip en kalkoen”, vertelt het model aan het vrouwenblad. „Ik heb problemen met mijn ijzerniveau dus helemaal vegetariër worden, zit er niet in. [...] Maar ik hou me aan het bloedgroepdieet. Dus het is logisch dat het een verschil maakt als je je eraan houdt.”

Hype


Likeability of5

Dipje? Deze etenswaren vrolijken je op

Bananen, zoete aardappels, allemaal eten om blij van te worden

Foto van 'Metro'

28 NOV 2018

Heb je een klein dipje? Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om jezelf op te vrolijken. Een stevige wandeling, een avondje Netflix en chill, een sportlesje of een beetje op je eten letten. Er blijken namelijk heel wat voedingsmiddelen te zijn die je humeur een boost geven.

Bij het ontbijt

Een goed ontbijt is voor velen een goed begin van de dag. Begin de dag bijvoorbeeld met havermout. Door de vele vezels in dit ontbijt, zit je tot de lunch vol en is de kans op cravings naar suikerrijke tussendoortjes een stuk kleiner. Vul je schaaltje met frambozen voor nog meer vezels én een extra lekker ontbijt. Of snij een banaan door je warme havermout, de grote hoeveelheid vitamine B6 is goed voor je cognitieve vermogen en kan PMS-symptomen veranderen.


like
user_01142aecee6313d9c73f7287090730ef38de7de4_avatar

Frietzaak introduceert kroket met chocoladevulling

De speculaaskroket in 2014 bedacht door de Febo. / ANP

Foto van 'metronieuws'

23 NOV 2018

De kroket is naast de frikandel waarschijnlijk de meest traditionele snack uit de frituur. We lusten hem graag op een broodje, bij een enorme hoeveelheid friet, of gewoon zo uit de hand. Tegenwoordig wordt er echter naar hartelust geëxperimenteerd met de vullingen van de kroket. De dames van de Frietboutique komen nu zelfs met een kroket met chocola.

De 'choco-kroket'

Dat Pebbles van Noorden en Sammy Berendsen graag nieuwe gerechten uitproberen bleek eerder toen zij het patatje met red velvet saus bedachten. Nu schrijven zij op Instagram: „Ja ja, de geruchten zijn waar…Chocolade in een kroket!”


Zo weet je of je écht honger hebt

Zo weet je of je écht honger hebt

Wanneer je de neiging hebt om te gaan eten, is het van belang dat je jezelf eerst een vraag stelt. Foto: Unsplash.

Foto van 'IngelisedeVries'

13 NOV 2018

Waarschijnlijk herken jij de momenten ook. Je hebt verschrikkelijk veel zin in een saucijzenbroodje, een berg chocola of een frietje. Het is vaak lastig om er dan achter te komen of je lichaam echt eten nodig heeft, of dat je gewoon lekkere trek hebt waar je niet al te vaak aan toe moet geven. Gelukkig zijn er manieren om erachter te komen of je echt honger hebt, of eet omdat je er gewoon zin in hebt.

Waarom eet ik?

Wanneer je de neiging hebt om te gaan eten, is het van belang dat je jezelf eerst een vraag stelt. Waarom wil ik eigenlijk eten? Is het bijna lunchtijd en was je ontbijt vandaag net niet genoeg? Of heb je veel ontbeten, tussendoortjes gesnaaid en heb je gewoon nog steeds zin in iets lekkers? Wanneer je jezelf die vraag elke keer stelt, leer je langzaam wanneer je lichaam eten nodig heeft en wanneer je je laat verleiden door de snoepjes in de kantoorkeuken of de advertenties en geuren op het (tank)station.


Coca-Cola: concrete stappen maken voor duurzaamheid

Coca-Cola: concrete stappen maken voor duurzaamheid

Duurzaamheidsmanager Arjanne Hoogstad, gisteren bij OPEN.

In samenwerking met Coca-Cola

13 NOV 2018

Coca-Cola wil niet alleen het bedrijf zijn van 7 miljoen drankjes per dag. Nee, groei en duurzaamheid gaan hand in hand.

Klanten, studenten, experts, journalisten en opiniemakers, allemaal zitten zij deze maand met Coca-Cola om tafel tijdens een reeks speciale ontmoetingen over duurzaamheid. Voor het tweede opeenvolgende jaar ontmoeten medewerkers van het bedrijf en de genodigden elkaar op een mooie locatie – dit jaar in Rotterdam – voor een dialoog over duurzaamheid. OPEN heten de gespreksdagen, net zo open als Coca-Cola over duurzaamheid wil zijn. Maandagmiddag startte de ontmoetingscampagne. Op 23 november gaan de OPEN-deuren weer dicht, maar de gesprekken worden in kleinere sessies voortgezet.

Ambities tot 2025


Wat is het Pioppi-dieet?

Drink maximaal één glas wijn per dag. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

7 NOV 2018

Misschien heb je weleens gehoord van de Italiaanse dorpjes waar de inwoners wel honderd jaar oud worden. Een van die dorpjes is het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, waar de mensen gemiddeld 10 jaar ouder worden, zonder last te hebben van chronische ziektes, diabetes 2 en ernstig overgewicht. Dit is niet onopgemerkt gebleven, en het verhaal gaat dat dit weleens te maken zou kunnen hebben met hetgeen de Italianen in hun mond stoppen. Cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill stelden het Pioppi-dieet samen en schreven er een boek over.

Wat is het?

Het dieet bestaat voornamelijk uit vezelrijke groenten, fruit, noten, olijfolie, aangevuld met eieren, vette vis en vlees. Verder wordt aangeraden dagelijks volle zuivelproducten, kokosolie en donkere chocola te eten. Belangrijk is hoofdzakelijk vers en puur eten te eten. Suikers, zetmeel, en geraffineerde koolhydraten te vermijden.  En daarnaast te proberen meer gezonde vetten te eten - zoals bijvoorbeeld olijfolie - en maximaal één glas wijn per dag te drinken.


Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Een ontbijtje / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

6 NOV 2018

Is het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag? Wellicht ken je het gezegde: 'Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar'. Doe je dit niet, dan zul je zogezegd met je grijpgrage handen in zakken chips en pakken koek graaien. Maar klopt deze stelling eigenlijk wel?

Over het ontbijt wordt veel gezegd en geschreven. Typ je in een zoekmachine ‘ontbijt’ in dan levert dat je meteen tientallen resultaten op, waarvan de meeste onderzoeken inderdaad laten zien dat het ontbijt belangrijk is voor je gezondheid. Daar staat tegenover dat er net zoveel onderzoeken te vinden zijn waaruit juist het tegendeel blijkt.

De voordelen van ontbijten


Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Kijk voor dit recept en meer inspiratie op doemaarlekkerduurzaam.nl.

In samenwerking met DOE MAAR LEKKER DUURZAAM

1 NOV 2018

Doe maar lekker duurzaam! Afgelopen jaar gaf bijna de helft van de mensen aan op duurzaamheid te letten bij het kopen van producten. Maar even eerlijk: wat houdt duurzamer eten nu eigenlijk precies in?

Het initiatief DOE MAAR LEKKER DUURZAAM van de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn streeft ernaar dat mensen vaker bewust kiezen voor een duurzamere maaltijd. Daarbij heeft het voor mens, dier en milieu een hoop voordelen én biedt het mogelijkheden voor elke portemonnee. Als je bij het boodschappen doen kiest voor duurzamere producten, help je daarmee de wereld en draag je dus bij aan het behoud van onze planeet. Natuurlijk gaat dat in kleine stapjes: te beginnen met het aankaarten van misverstanden. We legden er vijf voor aan Anniek Mauser, directeur duurzaamheid bij Unilever.

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Anniek Mauser. / Peter Bak


Ben & Jerry's komt met anti-Trump-ijs

Donald Trump. / AFP

Foto van 'metronieuws'

31 OKT 2018

IJsmerk Ben & Jerry’s komt met een nieuwe ijssmaak: PeCan Resist. Onmiddellijk gaven ze toe dat het niet om zomaar een smaak ging, maar dat het anti-Trump-ijs is. Volgens merkexpert Paul Stamsnijder gaat het om een controversiële politieke uiting die erg bij het merk past.

PeCanResist, oftewel, We Can Resist (wij kunnen weerstand bieden), heeft als doel vier uitgesproken Trump-kritische organisaties te steunen. Namelijk het anti-racisme-initiatief Color of Change, Honor the Earth, een organisatie dat pleit voor duurzaamheid, Women’s March, zij zetten zich in voor de positie van vrouwen in de politiek, en tot slot de Nota, een platform dat zich inzet voor progressieve idealen aan de Mexicaanse grens.