Food

11 x De fijnste vegan hotspots door het land

11 x De fijnste vegan hotspots door het land

Foto: Rawsome, Anat, Oproer

Foto van 'Ingelise de Vries'

4 APR 2016

Een beetje foodie ontkomt er niet aan: veganistisch eten is hip! Maar waar kun je nou het lekkerst uit eten als je een avondje plantaardig wilt dineren of lekker wil lunchen? Metro Lifestyle zocht heel Nederland af en voorziet je de elf tofste veganistische hotspots!

De Herbivoor in Groningen

Wanneer je op het Gedempte Zuiderdiep in Groningen loopt, kom je vanzelf langs een schattig uitziend eettentje. De met hout bedekte gevel is van De Herbivoor. Binnen tref je niet alleen een uitgebreide menukaart vol plantaardig eten aan, het personeel is ook nog eens erg vriendelijk en helpt je graag met een keuze. Kun je geen keuze maken? Ze stellen ook op aanvraag gerechten samen.
De Herbivoor, Gedempte Zuiderdiep 59, Groningen

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Veggies on Fire in Den Haag

Dat veganistisch eten niet saai hoeft te zijn, bewijst ook Veggies on Fire. Alles in het restaurant is veganistisch, zelfs de drankjes. Leuke bijkomstigheid is dat de meeste ingrediënten lokaal worden verbouwd en ze doen uiteraard hun best biologisch te zijn. Tip is de Chipotle Burger met gerookte Mexicaanse pepers, deze pepers importeert het restaurant zelf uit het Zuid-Amerikaanse land!
Veggies on Fire, Beeklaan 382, Den Haag

Dophert in Amsterdam

Voor de meeste veganisten in en rondom Amsterdam is Dophert inmiddels een begrip. Het schattige restaurantje in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt is hét adres om lekker te lunchen. Maar er is meer: deze vegan hotspot maakt ook fan-tas-ti-sche veganistische taarten. Ideaal als je wel graag taart eet maar geen zuivel kunt of wilt eten. Keukenprinsen en prinsessen kunnen ook zelf aan de slag; Dophert verzorgt ook regelmatig leuke workshops.
Dophert, Spaarndammerstraat 49, Amsterdam

Gare Du Nord in Rotterdam

Het is waarschijnlijk de meest bijzondere locatie van dit lijstje: Gare Du Nord is gevestigd in een oude treincoupé. En dan ook nog eens in de creatieve buurt ZoHo. Gare Du Nord vindt het vooral belangrijk dat je zowel in smaak als de prijs geen verschil proeft en ziet met een gewoon restaurant. Ze serveren een groot menu, maar altijd met een Parijs' tintje. Mocht je willen weten waar de groenten vandaan komen, dan hoef je alleen maar naar buiten te kijken. Een aantal groenten zijn namelijk afkomstig uit de eigen tuin van Gare Du Nord, die recht voor het restaurant ligt.
Gare Du Nord, Anthoniestraat 2, Rotterdam

Anat in Groningen

Jup, nog een keer Groningen, we konden écht niet kiezen. Anat zit op een toplocatie aan het Noorderplantsoen en ziet er van binnen ook nog eens onwijs leuk uit. Keuze is tussen zoet en hartig, zowel grote als kleine porties. Keuzes, daar houden we hier op de redactie van. Het menu wisselt bijna dagelijks, het gaat dus niet vervelen om bij Anat te eten. Voor wie een beetje op de lijn wil letten, kun je bij Anat ook heel erg goed suikervrij eten.
Anat, Verlengde Grachtstraat , Groningen

Oproer Brouwerij in Utrecht

Bier wordt vaak geassocieerd met vlees, maar dat is helemaal niet nodig. Oproer Brouwerij in Utrecht bewijst dat het ook heel erg goed samengaat met veganistische gerechten. De brouwerij is net open en pas de tweede veganistische brouwerij ter wereld. Mocht je het idee hebben dat veganistisch eten voor mensen met geitenwollensokken is, dan is dat vooroordeel nu officieel van tafel.
Oproer Brouwerij, CAB-Rondom 90A, Utrecht

Hap in Den Bosch

Een dagje in Den Bosch? Dan is een kop koffie of thee met een heerlijke cupcake bij Hap eigenlijk wel een verplicht nummertje. Meer trek? Dan kun je er ook heerlijk lunchen. De bewoners van Den Bosch boffen nog harder: naast een afhaalservice kun je de heerlijke producten van HAP ook in de winkel aanschaffen. Uiteraard doen ze ook aan lokale producten, zo weet je zeker dat je naast gezond ook zonder schuldgevoel je bammetje op kunt knabbelen.
Hap, Kruisstraat 24, Den Bosch

Novia Verde in Nijmegen

Of je nou brood wil halen of lekker uitgebreid wil lunchen, het kan allemaal bij Novia Verde. En niet alleen wat ze serveren is duurzaam: de inrichting bestaat uit tweedehands meubels of is gemaakt van gerecycled materiaal. Zoveel mogelijk (her)gebruiken, dat vindt Novia Verde belangrijk. Wie even snel lekker wil ontbijten, kan ook terecht bij deze veganistische hotspot.
Novia Verde, Lange Hezelstraat 78, Nijmegen

Rawsome in Arnhem

Wie nog een stapje verder wil gaan dan veganistisch eten, kan kiezen voor rauw voedsel. Bij Rawsome in Arnhem snappen ze heel erg goed hoe je dat goddelijk kan serveren. Al het eten wordt bereid onder een temperatuur van 42 graden, ze gebruiken geen geraffineerde suikers en je eet glutenvrij. Klinkt heftig? Wacht maar tot je het menu ziet, dan loopt het water je in de mond.
Rawsome, Brouwersplein 7, Arnhem

Daantje in Dordrecht

Het enige veganistische restaurant in Dordrecht is Daantje Food & Drinks. Sinds kort kun je er niet alleen maar lunchen, maar ook 's avonds eten. In het weekend kun je drie gangen 'wat de pot schaft' eten. Wie van ver komt, kan ook blijven slapen: naast een restaurant is Daantje tegenwoordig ook een Bed & Breakfast. Als het goed is komt er ook nog een borrelkaart. Nog even en we kunnen in Dordrecht 24/7 genieten van veganistisch eten.
Daantje, Nieuwstraat 25, Dordrecht

Bij De Jongens Op 't Zand in Sleeuwijk

Een heel lief huiskamerrestaurant met twee van de beste gastheren die je maar kunt bedenken, en dan ook nog eens veganistisch? Je kunt terecht bij Bij De Jongens Op 't Zand. Naast gewoon lekker eten, verzorgen de Jongens Op 't Zand ook nog eens hele leuke evenementen. Zoals elke zaterdagavond een Eat-A-Long. Wat je eet is een verrassing, maar je zit altijd aan een lange tafel met andere gasten te genieten van wat ze die avond voor je bereiden.
Bij De Jongens Op 't Zand, 't Zand 30, Sleeuwijk


Views

3

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Pizza met buffelmozzarella en gele tomaatjes

Recept: Pizza met buffelmozzarella en gele tomaatjes

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Pizza met buffelmozzarella en gele tomaatjes

Los 16 gram verkruimeld biergist op in 250 milliliter warm water. Voeg 1 theelepel suiker en 4 eetlepels olijfolie toe, roer goed met een houten lepel en laat het mengsel een paar minuten rusten. Schep intussen een berg 500 gram gezeefde bloem type ‘00’ op een werkblad en maak een gat in het midden. Doe hier het gistmengsel in en voeg 2 theelepels zout toe. Kneed de ingrediënten eerst met een vork en vervolgens met je handen tot een gladde, elastische bal.

Verdeel het deeg in 4 delen, bestrooi ze met bloem en laat ze onder een doek rijzen totdat het volume verdubbelt (ongeveer 2 uur). Verdeel het deeg over 4 goed ingevette bakplaten met een diameter van 22 cm.

Verdeel 200 gram tomatensaus over de pizzabodems, beleg ze met 300 gram in stukjes gescheurde buffelmozzarella en 250 gram gehalveerde gele tomaatjes (al op smaak gebracht met olijfolie en zout). Strooi er wat gedroogde oregano overheen en besprenkel met een scheutje olijfolie. Bak ze ongeveer 15 minuten in een oven op 200 °C.

Haal de pizza’s uit de oven en decoreer ze met een paar blaadjes basilicum. Serveer de heerlijk geurende pizza’s direct.

Uit: Eten met Franciscus

LEES OOK


Views

14

Met deze drie sandwiches steel je de paasbrunch-show

Lekker stapelen en je hebt een enorme sandwich! Beeld: Oil & Vinegar

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Nog even en het is weer Pasen! Wellicht heb je Eerste of Tweede Paasdag grootse plannen als het gaat om brunchen met je familie of vrienden. Geen held in de keuken? Of ben je een keer inspiratieloos? Wij lieten ons inspireren door Oil & Vinegar, die drie heerlijke sandwichrecepten op een rij heeft gezet. Ook ideaal als gewone lunch. Of avondeten.

De traditionele sandwich

We kennen 'm allemaal we: kip, bacon, ei en groenten. Maar wat als je 'm nou net even wat anders maakt dan normaal? Een bijzondere kruidenmix, je favoriete saus of en wat pijnboompitjes et voilà, je verrast je gasten!

De traditionele sandwich. Beeld: Oil & Vinegar

Dit heb je nodig

 • 300 g kipfilet
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels smokey herb & spice mix of een andere favoriete kruidenmix
 • 4 dik gesneden plakken bacon
 • 1 grote tomaat
 • ¼ komkommer
 • 1 hardgekookt ei
 • 3 dik gesneden plakken witbrood
 • 50 g slamix
 • 2 el geroosterde pijnboompitjes
 • 3 el club sandwich sauce
 • peper en zout

Hoe maak je 'm?

Marineer je kipfilet op tijd met drie eetlepels olijfolie, wat zout en je favoriete kruidenmix. Tijdbesparende tip: je kunt de kip ook al de avond van tevoren in de marinade zetten. Dek de kip af en laat 'm een nachtje in de koelkast staan. Verwarm de volgende ochtend je oven voor op 160 graden en laat de kip 25 minuten garen. Bak het ontbijtspek de laatste 15 minuten mee in een ovenschaal met bakpapier. Keer ze halverwege even om. Gaar? Laat ze goed afkoelen en snij ondertussen de groenten.

Het ei kun je in de tussentijd ook koken en pellen. Rooster het brood in een pan met een klein beetje olie en laat ook iets afkoelen. Vanaf hier is het vooral een kwestie van stapelen met alle ingrediënten en een satéprikker erin zetten zodat je broodjes mooi overeind blijven staan.

De zalmsandwich

De een moet er in de ochtend niet aan denken, de ander is gék op een broodje zalm in de ochtend. Vooral als ie een beetje extra speciaal belegd is kun je er sommige gasten erg gelukkig mee maken. Overigens geldt ook voor deze sandwich: doet het erg goed als lunch.

De zalmsandwich. Beeld: Oil & Vinegar

Ingrediënten

 • Een halve rode ui (in hele dunne ringen)
 • 4 eetlepel frambozenazijn
 • Een halve avocado
 • 1 eetlepel olio di oliva peperoncino
 • Een kwart limoen
 • 1 hardgekookt ei
 • Een vierde van een komkommer
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 dik gesneden plakken witbrood
 • 50 g veldsla
 • 3 plakken gerookte zalm
 • 3 eetlepel van je favoriete saus
 • peper en zout

Bereidingswijze

Laat de ui een kwartiertje marineren in frambozenazijn en prak ondertussen het vruchtvlees van de avocado samen met de Olio di Oliva Peperocino en het sap van de limoen. Breng op smaak met peper en zout. Snij daarna de komkommer en het ei in schijfjes en rooster het brood.

En dan is het wederom de kunst van het stapelen: begin met een sneetje brood, veldsla en komkommer en werk al je ingrediënten af. Vergeet niet halverwege nog een snee met avocadopuree besmeerd brood te gebruiken. Eetsmakelijk!

Vegetarische Club Sandwich

Niet geheel onbelangrijk: vergeet ook je vegetarisch etende gasten niet. Gelukkig kan de club sandwich ook heel goed zonder vlees. Deze groentenbom in sandwich-vermomming kan niemand weerstaan.

De vegetarische sandwich. Beeld: Oil & Vinegar

Ingrediënten

 • ¼ kleine bloemkool
 • 2 eetlepels citroen olijfolie
 • 1 grote tomaat
 • ¼ komkommer
 • 2 eetlepels geroosterde hazelnoten
 • 3 dikgesneden plakken witbrood
 • 6 pomodori aromatizzati
 • 50 g rucola
 • 2 plakken oude kaas
 • 3 eetlepels club sandwich sauce
 • peper en zout

Bereidingswijze

Snij de bloemkool in plakken en besprenkel met de olijfolie. Bak de plakken een kwartier lang op 180 graden in een ovenschaal in de oven. Snij de tomaat en komkommer in plakjes en hak de hazelnoot grof. Vergeet ook dit keer niet de sneetjes brood te roosteren en iets te laten afkoelen voor je aan het stapelfestijn begint.

Is de bloemkool afgekoeld? Mooi! Dan kun je wederom zorgen voor een mooie stapel. Begin met de rucola en de saus en leg daar de tweede snee bovenop. Stapel nu de tomatenschijfjes, pomodori en bloemkool. Stapel nu de rest en hou bij elkaar met een satéprikker. Jouw brunch kan niet meer stuk!


Views

20

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Paardenbloemelixer

Recept: Paardenbloemelixer

Foto van 'metronieuws'

22 MAA 2018

Een paardenbloemelixer

Als je een liefde voor paardenbloemen ontwikkelt en je je verdiept in deze gouden schone, zul je vast en zeker ook recepten voor paardenbloemhoning tegenkomen. Dat is een lekkere en heilzame siroop. Zodra paardenbloemen in de lente opspringen, stormen fans eropaf om er deze zeer gewaardeerde lekkernij van te brouwen met water en suiker. Door deze recepten heb ik me laten inspireren tot onderstaand recept; een nieuwerwetse versie van paardenbloemhoning, zonder geraffineerde suiker, maar met de heerlijk bloemrijk smakende rijststroop. Het elixer zal wat bitter en een beetje zuur smaken, en dat is ook de bedoeling. De bitterstoffen zijn enorm medicinaal en het zuurtje is in plaats van de suiker, die ervoor zorgt dat het elixer wat langer houdbaar is.

Neem in de lente 1 eetlepel per dag van dit elixer of leng aan met wat koud water voor een limonade of mocktail, die je garneert met een takje verse munt.

Elixer - voor ongeveer 500 ml

 • 2-3 handen vol paardenbloemen (alleen de bloemen; ca. 75 gram)
 • 500 milliliter water
 • 100-120 milliliter rijststroop
 • 3 eetlepels citroensap
 • 30 milliliter appelazijn

Oogst de gele geopende bloemen (met kroontje) van de paardenbloem voor het middaguur en nadat de ochtenddauw is verdampt, maar de plant nog niet is verslapt door de hitte van de zon of is uitgebloeid. Verspreid je oogst over meerdere planten. Doe de bloemen in een vergiet, schud ze uit en check of er geen zand of beestjes meer in zitten (de diertjes die je wel vindt, zet je terug in de tuin). Laat even liggen zodat eventuele nog aanwezige bewonertjes er zelf uit kunnen kruipen. Spoel ze daarna voorzichtig af.

Doe het water met de bloemen in een pan en zorg ervoor dat ze onderstaan. Breng het op laag vuur tot bijna aan de kook en laat zo’n 3 minuten trekken; het water mag niet gaan koken. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een nacht staan met het deksel op de pan of in een afgedekte glazen kom.

Giet het paardenbloemwater de volgende ochtend, middag of avond (hoe langer het staat, hoe beter) door een zeef in een kom. Druk de bloemkoppen goed uit; wat achterblijft in de zeef kan bij het gft. Roer 100 ml rijststroop, het citroensap en de appelazijn door het paardenbloemwater. Proef en vul eventueel aan met nog een beetje rijststroop als je het wat zoeter wilt. Maak vervolgens een fles en dop goed schoon met kokend water. Giet hier het elixer in en bewaar het in de koelkast. Het elixer is ongeveer 1 maand houdbaar indien zorgvuldig afgesloten (eventueel vacuüm getrokken) en koel bewaard. Goed schudden voor gebruik.

TIP: 
Voeg extra rijststroop toe aan het recept om een meer zoete, stroopachtige substantie te creëren die heerlijk is over vegan wafels of pannenkoeken.

Uit: The Plant Pharmacy.


Views

11

Recept: Langzaam gegaarde kalfsschenkel

Recept: Langzaam gegaarde kalfsschenkel

Foto van 'metronieuws'

21 MAA 2018

Langzaam gegaarde kalfsschenkel met barolo en salie

Voor 6–8 personen

 • 2 kalfsschenkels, à 1,5 kilogram, overtollig vet weggesneden
 • extra vergine olijfolie
 • een bosje verse salieblaadjes
 • 4 laurierblaadjes
 • 4 teentjes knoflook, gepeld
 • 1 fles barolo
 • 250 gram gepelde tomaten uit blik, uitgelekt

Hoe langer dit gerecht in de oven staat, hoe lekkerder – in het River Cafe serveren we het vaak alleen maar met bruschetta.

 • Verhit de oven tot 200 °C.
 • Verhit een oven- of vuurvaste braadpan (die een deksel heeft) op hoog vuur. Bestrooi intussen de kalfsschenkels royaal met zeezout en zwarte peper. Doe voorzichtig 5 eetlepels extra vergine olijfolie en de schenkels in de pan en bak ze rondom bruin; draai de schenkels daartoe om de paar minuten om.
 • Voeg de salieblaadjes, laurierblaadjes en knoflook toe. Laat ze een paar minuten sissen en schenk de wijn erbij. Leg de schenkels nu met het bot omlaag in de pan. Voeg de tomaten toe, die je eerst een klein beetje hebt platgedrukt. Leg er een vel bakpapier over en leg het deksel erop. Zet de pan in de oven.
 • Draai de schenkels na 1 uur om en verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
 • Leg het deksel weer op de pan en zet hem nog 2 uur in de oven. Bedruip de schenkels een paar keer met het braadvocht om het vlees vochtig te houden. De kalfsschenkels zijn klaar als het vlees bijna van het bot valt. Serveer ze met het merg uit het bot en een beetje van het braadvocht.

Uit: River Cafe 30


Views

25

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Zo wordt je chocola niet wit als het blijft liggen

Je chocola moet ook een lust voor het oog zijn natuurlijk

Foto van 'Ingelise de Vries'

21 MAA 2018

Eerlijk is eerlijk, als je chocolade in huis haalt is de kans klein dat het echt heel lang blijft liggen. Maar mocht je nou toch een reep zijn vergeten, dan is het je misschien opgevallen dat een reep donkere chocolade na verloop van tijd wit uit gaat slaan. En er is dus een manier om dat te voorkomen - naast ‘m in één keer opsmikkelen natuurlijk.

Gewoon te eten

Maar als eerst: maak je geen zorgen. De wit uitgeslagen reep kun je nog gewoon opeten. De witte waas, het lijkt een beetje poederachtig, is namelijk het vet dat in de reep zit. Wanneer de chocola op de verkeerde temperatuur wordt bewaard, komt het vet naar de oppervlakte van je snack toe. Dat veroorzaakt de witte laag op je reep.

Kleine barstjes

In het Britse tv-programma Food Unwrapped op Channel 4 onderzochten de makers hoe het zit. Wetenschappers weten namelijk pas sinds kort waar het vet vandaan komt. Wanneer chocola niet op de juiste temperatuur wordt bewaard, ontstaan er hele kleine barstjes in de reep. Door die barstjes kan het vet naar boven kruipen.

Zo blijft 'ie lekker

Wil je dat je chocoladereep niet alleen lekker smaakt, maar ook een lust voor het oog is? Zorg dan dat je ‘m bewaart in een ruimte waar het tussen de 14 en 18 graden is. Dan blijft ‘t een mooi glimmende reep. Lukt dat niet, dan hoef je de reep niet weg te gooien. Ook met witte waas is de chocola nog gewoon eetbaar. Dat weet niet iedereen: de chocolade-industrie ontvangt miljarden klachten per jaar over repen die niet meer goed zouden zijn. Chocolatiers werken nog steeds aan een manier om de vetlaag te voorkomen te ontstaan. De tip die voor nu in het programma wordt gegeven: eet je chocola gewoon maar zo snel mogelijk op.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Recept: Risotto op z'n Piemontees

Recept: Risotto op z'n Piemontees

Foto van 'metronieuws'

20 MAA 2018

Risotto op z’n Piemontees

Breng eerst ongeveer 1 liter zelfgemaakte groentebouillon aan de kook. Schil ondertussen 1 ui en hak hem fijn. Smoor hem in een klontje boter (ongeveer 20 gram) in een pan. Voeg hier 250 gram risottorijst, liefst Carnaroli, aan toe en laat die ongeveer 2 minuten karamelliseren. Roer de rijst af en toe met een houten lepel om, zodat hij gelijkmatig bakt zonder aan te branden. Meng de rijst met een half glas droge witte wijn en laat de alcohol verdampen.

Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je de risotto voorzichtig blijft roeren. Doe er telkens een scheutje bouillon bij zodra de rijst droog komt te staan. De rijst moet altijd in een laagje bouillon blijven staan.

Na ongeveer een kwartiertje kun je de rijst proeven, dan moet hij precies gaar zijn. De korrels moeten vrij zacht zijn en niet te droog. Neem de pan van het vuur en breng de rijst op smaak met 4 eetlepels geraspte grana padano en een klontje boter. Goed doorroeren. Laat de risotto een paar minuten rusten en serveer terwijl hij nog goed warm is.

Uit: Eten met Franciscus.


Views

48