Food

11 x De fijnste vegan hotspots door het land

11 x De fijnste vegan hotspots door het land

Foto: Rawsome, Anat, Oproer

Foto van 'IngelisedeVries'

4 APR 2016

Een beetje foodie ontkomt er niet aan: veganistisch eten is hip! Maar waar kun je nou het lekkerst uit eten als je een avondje plantaardig wilt dineren of lekker wil lunchen? Metro Lifestyle zocht heel Nederland af en voorziet je de elf tofste veganistische hotspots!

De Herbivoor in Groningen

Wanneer je op het Gedempte Zuiderdiep in Groningen loopt, kom je vanzelf langs een schattig uitziend eettentje. De met hout bedekte gevel is van De Herbivoor. Binnen tref je niet alleen een uitgebreide menukaart vol plantaardig eten aan, het personeel is ook nog eens erg vriendelijk en helpt je graag met een keuze. Kun je geen keuze maken? Ze stellen ook op aanvraag gerechten samen.De Herbivoor, Gedempte Zuiderdiep 59, Groningen

Veggies on Fire in Den Haag

Dat veganistisch eten niet saai hoeft te zijn, bewijst ook Veggies on Fire. Alles in het restaurant is veganistisch, zelfs de drankjes. Leuke bijkomstigheid is dat de meeste ingrediënten lokaal worden verbouwd en ze doen uiteraard hun best biologisch te zijn. Tip is de Chipotle Burger met gerookte Mexicaanse pepers, deze pepers importeert het restaurant zelf uit het Zuid-Amerikaanse land!Veggies on Fire, Beeklaan 382, Den Haag

Dophert in Amsterdam

Voor de meeste veganisten in en rondom Amsterdam is Dophert inmiddels een begrip. Het schattige restaurantje in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt is hét adres om lekker te lunchen. Maar er is meer: deze vegan hotspot maakt ook fan-tas-ti-sche veganistische taarten. Ideaal als je wel graag taart eet maar geen zuivel kunt of wilt eten. Keukenprinsen en prinsessen kunnen ook zelf aan de slag; Dophert verzorgt ook regelmatig leuke workshops.Dophert, Spaarndammerstraat 49, Amsterdam

Gare Du Nord in Rotterdam

Het is waarschijnlijk de meest bijzondere locatie van dit lijstje: Gare Du Nord is gevestigd in een oude treincoupé. En dan ook nog eens in de creatieve buurt ZoHo. Gare Du Nord vindt het vooral belangrijk dat je zowel in smaak als de prijs geen verschil proeft en ziet met een gewoon restaurant. Ze serveren een groot menu, maar altijd met een Parijs' tintje. Mocht je willen weten waar de groenten vandaan komen, dan hoef je alleen maar naar buiten te kijken. Een aantal groenten zijn namelijk afkomstig uit de eigen tuin van Gare Du Nord, die recht voor het restaurant ligt.Gare Du Nord, Anthoniestraat 2, Rotterdam

Anat in Groningen

Jup, nog een keer Groningen, we konden écht niet kiezen. Anat zit op een toplocatie aan het Noorderplantsoen en ziet er van binnen ook nog eens onwijs leuk uit. Keuze is tussen zoet en hartig, zowel grote als kleine porties. Keuzes, daar houden we hier op de redactie van. Het menu wisselt bijna dagelijks, het gaat dus niet vervelen om bij Anat te eten. Voor wie een beetje op de lijn wil letten, kun je bij Anat ook heel erg goed suikervrij eten.Anat, Verlengde Grachtstraat , Groningen

Oproer Brouwerij in Utrecht

Bier wordt vaak geassocieerd met vlees, maar dat is helemaal niet nodig. Oproer Brouwerij in Utrecht bewijst dat het ook heel erg goed samengaat met veganistische gerechten. De brouwerij is net open en pas de tweede veganistische brouwerij ter wereld. Mocht je het idee hebben dat veganistisch eten voor mensen met geitenwollensokken is, dan is dat vooroordeel nu officieel van tafel.Oproer Brouwerij, CAB-Rondom 90A, Utrecht

Hap in Den Bosch

Een dagje in Den Bosch? Dan is een kop koffie of thee met een heerlijke cupcake bij Hap eigenlijk wel een verplicht nummertje. Meer trek? Dan kun je er ook heerlijk lunchen. De bewoners van Den Bosch boffen nog harder: naast een afhaalservice kun je de heerlijke producten van HAP ook in de winkel aanschaffen. Uiteraard doen ze ook aan lokale producten, zo weet je zeker dat je naast gezond ook zonder schuldgevoel je bammetje op kunt knabbelen.Hap, Kruisstraat 24, Den Bosch

Novia Verde in Nijmegen

Of je nou brood wil halen of lekker uitgebreid wil lunchen, het kan allemaal bij Novia Verde. En niet alleen wat ze serveren is duurzaam: de inrichting bestaat uit tweedehands meubels of is gemaakt van gerecycled materiaal. Zoveel mogelijk (her)gebruiken, dat vindt Novia Verde belangrijk. Wie even snel lekker wil ontbijten, kan ook terecht bij deze veganistische hotspot.Novia Verde, Lange Hezelstraat 78, Nijmegen

Rawsome in Arnhem

Wie nog een stapje verder wil gaan dan veganistisch eten, kan kiezen voor rauw voedsel. Bij Rawsome in Arnhem snappen ze heel erg goed hoe je dat goddelijk kan serveren. Al het eten wordt bereid onder een temperatuur van 42 graden, ze gebruiken geen geraffineerde suikers en je eet glutenvrij. Klinkt heftig? Wacht maar tot je het menu ziet, dan loopt het water je in de mond.Rawsome, Brouwersplein 7, Arnhem

Daantje in Dordrecht

Het enige veganistische restaurant in Dordrecht is Daantje Food & Drinks. Sinds kort kun je er niet alleen maar lunchen, maar ook 's avonds eten. In het weekend kun je drie gangen 'wat de pot schaft' eten. Wie van ver komt, kan ook blijven slapen: naast een restaurant is Daantje tegenwoordig ook een Bed & Breakfast. Als het goed is komt er ook nog een borrelkaart. Nog even en we kunnen in Dordrecht 24/7 genieten van veganistisch eten.Daantje, Nieuwstraat 25, Dordrecht

Bij De Jongens Op 't Zand in Sleeuwijk

Een heel lief huiskamerrestaurant met twee van de beste gastheren die je maar kunt bedenken, en dan ook nog eens veganistisch? Je kunt terecht bij Bij De Jongens Op 't Zand. Naast gewoon lekker eten, verzorgen de Jongens Op 't Zand ook nog eens hele leuke evenementen. Zoals elke zaterdagavond een Eat-A-Long. Wat je eet is een verrassing, maar je zit altijd aan een lange tafel met andere gasten te genieten van wat ze die avond voor je bereiden.Bij De Jongens Op 't Zand, 't Zand 30, Sleeuwijk


Een kroketje per week zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 OKT 2019

Maak het frituurvet maar vast warm, het is vandaag nationale krokettendag! En om dat te vieren kwam vandaag het nieuws naar buiten dat een kroketje per week zo slecht nog niet is.

Deze heugelijke dag wordt door Het Parool gevierd met een interview met bedrijfsarts Jeroen Maaskant. Volgens de dokter mogen we best wat meer kroketten eten. „In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben", zegt hij in het interview. „In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies.”

Kroketten in alle vormen


Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Je hebt patatfriet in allerlei soorten en maten. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Normaliter bewaren we friet/patat hier op de redactie voor de vrijdag, maar op deze maandag maken we graag een uitzondering. De gefrituurde aardappelsnack wordt maandag namelijk precies 150 jaar in Nederland verkocht!

De kermis in Breda had de primeur in handen. Of ze 150 jaar geleden al wisten wat voor enorme hit het zou worden, is onduidelijk. In elk geval is het wel duidelijk dat gesneden piepers nog steeds razend populair zijn. Per jaar eten we zo'n 40 tot 50 porties patat per persoon.

Patat of friet?


Vjeze Fur maakte een kookboek: Ik heb geschreven zoals ik praat

Bij elk gerecht zit een foto van Freddy in een andere outfit. Beeld: Lekker Fred

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Freddy Tratlehner, bij het grote publiek beter bekend als Vjeze Fur, ken je waarschijnlijk allang niet alleen meer van De Jeugd van Tegenwoordig. De rapper én keukenprins is razend populair op Instagram met zijn kookvideo’s. Voor wie net zo goed wil kunnen koken als Freddy, is er nu zijn kookboek Lekker Fred.

„Het eerste wat ik vroeg toen ik dit aanbod kreeg, was of het niet heel veel werk is om een kookboek te maken”, vertelt Tratlehner. „Ja, zeiden ze, het is wel veel werk. Maar ik wilde het ook goed doen, bijvoorbeeld bij elk gerecht een foto in een andere outfit. Dus ik maakte het zelf ook wel veel werk. Ik vind dat als je iets doet, je het goed moet doen. Je moet wel trots zijn als het af is. Dat heb ik hier wel echt mee.”

Filmpjes op papier


KitKat Japan vervangt plastic door papieren origami-verpakking

De verpakkingen van de KitKat's in Japan wil je eigenlijk niet weggooien. / Nestlé Japan

Foto van 'Daisy Heyer'

14 SEP 2019

In de strijd om plastic afval te verminderen heeft KitKat Japan een voorzichtige, maar speelse eerste stap gezet: de verpakkingen van de chocoladerepen zijn overgegaan van plastic naar papier, inclusief instructies om origami te maken van het stuk papier als de repen op zijn. 

Nestlé, die KitKat onder zich hebben, liet op 10 september weten via Twitter dat zij al hun plastic verpakkingen die niet te recyclen zijn willen hebben vervangen in 2025, „Omdat we toewerken naar een waste-free toekomst."


Jouw klassieke Italiaanse pizza is ramp voor dieren

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

6 SEP 2019

Pizzaliefhebber? Je bent niet de enige. Maar jouw klassieke pizza met buffelmozzarella blijkt een ramp voor dieren te als hij bij het gros van de Amsterdamse pizzaria's vandaan komt. 

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse pizzeria’s. De DierenwelzijnsCheck onderzocht de diervriendelijkheid van 36 Amsterdamse pizzeria’s en maar liefst 34 van de 36 pizzeria’s heeft Italiaanse (buffel)mozzarella op de kaart staan, een zeer dieronvriendelijk product. Slechts één pizzeria gebruikt Nederlandse buffelmozzarella. Deze dieren hebben een veel beter leven dan hun Italiaanse zusjes volgens de organisatie voor dierenwelzijn. Zij menen ook dat er er een wrede werkelijkheid schuilt achter dit authentieke Italiaanse product.

Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella


Diëtist: Pizza gebalanceerder ontbijt dan cornflakes

Pizza als ontbijt? Eetsmakelijk! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

4 SEP 2019

Soms heb je van dat nieuws dat je maar al te graag wíl geloven. Zeker als je een avondje bent wezen stappen en heel graag pizza als ontbijt wil. Een Amerikaanse diëtiste claimt dat het in elk geval een stuk gebalanceerder is dan een kom vol cornflakes.

Chelsey Amer is de dame die deze claim doet. En eerlijk is eerlijk, haar argumentatie maakt het zo'n gek idee nog niet. Tegen ABC News zegt de New Yorkse: „Verrassend genoeg kan pizza een meer gebalanceerde optie zijn dan menig suikerrijke ontbijtgranen."

Verhoudingen


Burger King introduceert de FreaKINGdel

Burger King introduceert de FreaKINGdel

De FreaKINGdel bestaat uit een frikandel met mayonaise, ui en curry op een hamburgerbroodje. Foto: Gabriel Bouys / AFP

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 SEP 2019

Nederland heeft er weer een burgervariant van een authentiek Hollandse snack bij. Dinsdag introduceerde fastfoodketen Burger King de FreaKINGdel, geïnspireerd op de klassieke frikandel.

Hun snackie

Ruim twintig jaar nadat concurrent McDonalds de McKroket voorgoed op de Nederlandse markt bracht (hij was eerder kort verkrijgbaar), kunnen nu ook liefhebbers van de populairste snack van ons land hun snackie vinden bij een burgergigant.


Er worden 20.000 potten ijs weggegeven voor niets!

Eén van de ijssoorten die jij gratis op kunt pikken deze week. / Ben & Jerry's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 SEP 2019

De bloedhitte mag dan wel voorbij zijn, voor ons is het nooit te koud voor een goede bak Ben & Jerry's. Wie daar net zo over denkt heeft deze week enorm geluk: het ijsmerk geeft namelijk de hele week in totaal 20.000 potten Moo-Phoria ijs weg. Helemaal gratis!

Naar het station

De nieuwe ijssoort van het merk bevatten 50 procent minder vet dan de reguliere bakken ijs. Top, want er mogen wel wat zomerkilo's vanaf! Voor die gratis bakken hoef je dan ook bijna niets te doen, behalve een klein beetje sportiviteit tonen door op je fiets te springen of de benenwagen te nemen naar het dichtstbijzijnde station waar je de bakken gratis kunt ophalen.


Blogger start onbedoeld grootste eetclub in het land

Blogger en eetcluboprichter Leonie ter Veld in haar keuken / Beeld: Leonie ter Veld

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 AUG 2019

We zijn steeds meer te spreken over onze eigen kookkunsten en dat uit zich ook in een nieuwe trend: de eetclub. Na haar verhuizing naar Haarlem, ging ook foodblogger Leonie ter Veld op zoek naar een eetclub. Ze begon daarmee per ongeluk de grootste eetclub van Nederland.

Toen ze nog in Amsterdam woonde, had Leonie een eetclub met buurtgenoten. „De BoLo Eetclub, we woonden allemaal in de buurt Bos en Lommer”, vertelt de foodblogger. De club bestond uit allerlei mensen die ‘iets’ met eten hebben, van een culinair journaliste tot een (food)ondernemer. „We zijn bijna allemaal naar een andere stad verhuisd dus ik wilde op zoek naar een nieuwe eetclub.”

Viral oproepje


5 plekken waar je écht een gin-tonic moet drinken

Foto van gin-tonic. / Peter Fazekas, Pexels.

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2019

Het is zaterdag 8 juni 2019 internationale gin-tonic dag en dat moet gevierd worden. Hoe? Door één van de beste gin-tonic bars van Nederland te bezoeken. Welke dat zijn? Metro heeft er 11 voor je op een rijtje gezet waar je als liefhebber deze zaterdagavond echt naartoe moet. Of tijdens een van de 364 andere dagen natuurlijk!

Gin Fizz – Tilburg


Voor heel even kaassoufflés bij McDonald's

Exterieur van McDonalds Amsterdam Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro'

5 JUN 2019

Goed nieuws voor fans van de kaassoufflé. Sinds dinsdag kun je namelijk ook bij de McDonald’s terecht voor dit smeuïge kaashapje. Je moet er wel snel bij zijn, want het kaashapje is maar twee maanden verkrijgbaar.

Het gaat om mini-kaassoufflés, verkrijgbaar in een sharebox of los. In de sharebox zitten tevens chicken tenders en kipnuggets. Bestel je ze los, dan komen ze in een doosje van vier stuks.

In bijna elk filiaal


Fijne hamburgerdag! Hier eet je de beste burgers

Fijne hamburgerdag! / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 MEI 2019

Hoera, het is vandaag Hamburgerdag! De reden om de allerbeste burgers in het land te eten. Je hebt dit heerlijke gerecht tegenwoordig in alle soorten en maten en daarom deden we een rondvraag waar je nou de beste burgers kunt scoren.

Hamburgers?

Maar eerst, waar komt die hamburger nou eigenlijk vandaan? Deze gegrilde schijf vlees is inmiddels in talloze soorten te verkrijgen, maar hij vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Er heerst wel een groot misverstand rondom de burger: er wordt nogal eens aangenomen dat 'ie in de Tweede Wereldoorlog in Hamburg is ontstaan bij Amerikaanse soldaten.


Dit is het duurste kopje koffie ter wereld

Als je dit kopje koffie op de rekening hebt staan, vergaat het lachen je wel... / Pexels

Foto van 'Metro'

25 MEI 2019

De kwaliteit van koffie is vaak doorslaggevend bij het overwinnen van een zware ochtend. Dat denken ze in Californië ook, want daar leggen ze met veel plezier 75 dollar (een kleine 70 euro) neer voor een kopje zwart goud van de beste kwaliteit.

De koffiebarketen Klatch Coffee wist als één van de enige ketens de koffie, die de duurste ter wereld is, te bemachtigen. Klatch Coffeee biedt het exclusieve kopje met de Elida Natural Geisha 803-koffie aan in filialen in Zuid-Californië en San Francisco. Het getal verwijst naar de prijs die Klatch Coffee neerlegde per pond (ongeveer een halve kilogram) bonen. Het bedrijf beschrijft de koffie als een zeldzame soort arabica uit Panama, met een florale, theeachtige smaak en met noten van jasmijn en bessen.


Wijn tóch een beetje goed voor je gezondheid

A wine a day keeps de tandarts away! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

8 MEI 2019

„Ach, alcohol werkt ontsmettend!", heb je vast wel eens gehoord toen je twijfelde over dat glaasje wijn terwijl je eigenlijk veel te verkouden was voor een borrel. Hoewel de kans groot is dat jij je de volgende dag nog beroerder voelde dan voor je ging drinken, is het niet helemaal gelogen. Een glaasje wijn werkt namelijk tegen bacteriën.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat wijn toch niet helemaal ongezond is. Natuurlijk moet je nog steeds niet overmatig gaan drinken en zitten er ook genoeg nadelige effecten aan regelmatige alcoholconsumptie, maar dus ook positieve. Of je nou rood of wit opentrekt, wijn vecht tegen bacteriën waar je keelpijn én gaatjes van krijgt.

Antibacteriële werking


Culineren kun je 'C-ker' leren

Culinair uit eten gaan is echt niet alleen weggelegd voor de rich and famous, maar ook heel leuk voor de 'gewone' mens. / Foto: Restaurant C

Foto van 'Daisy Heyer'

27 MRT 2019

Uit eten gaan is hip. Waar je vroeger bij de plaatselijke friettent met zijn allen een saté met patat naar binnen knalde, is het tegenwoordig belangrijk dat het eten vers is, de plek hipper dan hip, soms (maar lang niet altijd) vegetarisch de klok slaat, er wel ten alle tijden vega(n) aanwezig is en niet onbelangrijk: dat de service ook nog prima in orde is. Maar hoewel je nu helemaal niet meer raar opkijkt als iemand drie keer per week uit eten gaat, hangt er nog wel een bepaald stigma aan culinair uit eten gaan. Dat is toch enkel voor de rich and famous en de mensen met weinig honger?

Restaurant C

Dat is precies wat ondergetekende dacht. Maar wat blijkt: ‘culineren kun je leren’, zo zei mijn vriend. Ik wilde wel eens meemaken of mijn vooroordelen juist waren en de perfecte plek om dit uit te testen bleek Restaurant C in Amsterdam. Culinair betekent eigenlijk kookkunst en als we het hebben over Restaurant C heb je het eigenlijk al over kookkunst an sich. Restaurant C Amsterdam serveert lunch en diner op basis van tussengerechten verdeeld in temperatuurzones. Klinkt allemaal enorm ingewikkeld, maar in de praktijk betekent het vooral hele lekkere gerechten die van ijskoud tot warm en weer koud geserveerd worden. Van 0 tot 200 graden en weer terug naar de -20.


Koken met Monique, de kids én HelloFresh
Likeability of5

Koken met Monique, de kids én HelloFresh

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

27 MRT 2019

Je kent het wel. Overdag werk je, ‘s middags haal je de kids op en dan kom je erachter dat de wekelijkse boodschappen maar tot woensdag reikten. Je moet dus naar de supermarkt om het avondeten te regelen. Maar wat haal je? Om deze situatie te voorkomen, besloten Monique en haar gezin twee weken lang de Familiebox uit te proberen.

Discussies? Echt niet!

„Dan sta je in de supermarkt en dan heb je eigenlijk geen idee wat je moet eten die avond. Volgens mij heeft iedereen dat weleens”, vertelt Monique. „Als gezin scheelt het ons een hoop tijd én gezeur. We hoeven niet meer na te denken of te discussiëren over het avondeten met de kinderen. Ook mijn boodschappentassen zijn een stuk lichter tegenwoordig.”


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Zelfs kippenhouder Ruud doet een weekje zonder vlees

Foto van 'Ingelise de Vries'

11 MRT 2019

Maandag begint de Nationale Week zonder Vlees. Heel Nederland wordt opgeroepen om de ossenworst en speklapjes even te laten staan en te kiezen voor de vegetarische keuken. Goed voor het milieu én je schijnt enthousiast te worden van de vleesloze gerechten.

„Elke dag vlees eten is echt allang niet meer van deze tijd”, antwoordt bedenker Isabel Boerdam op de vraag waarom ze dit initiatief heeft genomen. „En als je eenmaal een week lang vegetarisch hebt gegeten dan zie je dat het super makkelijk is. Maar veel mensen eten uit zichzelf niet zo snel vegetarisch, dus dan weet je niet wat je ermee moet. De Nationale Week Zonder Vlees laat ze het beste van de vega keuken zien.”

Bewuster eten


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Magnum, Ben & Jerry en Ola: alle ijsjes gaan vegan

Er waren al een paar vegan Ben & Jerry-varianten, maar dat worden er nu nóg meer en ook de rest van de bekende ijsjes komen in vegan-variant. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Vegan is hip: daar kun je, helemaal als randstedelijke inwoner, niet meer omheen. En eigenlijk ook niet meer als groot bedrijf, dus besloot Unilver om ál hun bekende ijsmerken, zoals Magnum, Ben & Jerry en Solero, binnenkort ook te gaan fabriceren in een vegan-variant, meldt RTLZ. 

Volgens marketingmanager van Unilver Sebastien Deneux, hebben straks alle bekende ijsmerken een veganistische variant. Zo is er vanaf maart een vegan Magnum te koop, die in plaats van melkproducten wordt opgebouwd uit eiwit van erwten.

Meer vegan in the family