Dé nieuwe foodtrend: de klimatariër

5 januari 2016 om 12:44Alice Boothby
Dé nieuwe foodtrend: de klimatariër
Foto: Colourbox

Ben je dol op vlees en heb je groene idealen? Dan ben je volgens The New York Times een klimatariër. De krant heeft de term 'climatarian' uitgeroepen tot één van de meest interessante voedselgerelateerde woorden die we in 2015 gebruikten en dit jaar steeds meer zullen gebruiken.

Het is algemeen bekend dat de productie van vlees niet bepaald milieuvriendelijk is. Zo is er 15.000 liter water nodig voor de productie van slechts één kilo rundvlees, 6000 liter voor een kilo varkensvlees en 4300 liter voor een kilo kip. Een klimatariër heeft als hoofddoel de aarde zo min mogelijk te belasten zonder vegetariër te worden. Daarom zal deze bewuste vleeseter eerder kiezen voor een stukje kip dan voor biefstuk.

Ook wat CO2-uitstoot betreft kiest de klimatariër bewust: er komt bij kip veel minder schadelijke uitstoot vrij dan bij rund of lam.

Naast bewust kiezen tussen typen vlees trekt de klimatariër het nog een stukje verder. Bijvoorbeeld door te kiezen van producten uit eigen streek (zo bespaar je op uitstoot door transport) én het eten van kop tot staart. Want laten we wel zijn: het produceren van vlees kost heel wat energie en het weggooien daarvan misschien nog wel veel meer. Dus kom maar op met die kippenlevertjes!