7 Foodtrends van 2016

4 januari 2016 om 11:59Pim Spoor
7 Foodtrends van 2016
Foto: Instagram @thereshecooks

Elk jaar weer dat ‘nieuwe’ voornemen: je gaat gezonder eten dit jaar. Maar past dat wel bij de nieuwe foodtrends van 2016? En volg je standaard de trends of ben je baas in eigen keuken?

Een nieuw jaar betekent nieuwe trends. En net zoals in de mode- en beautyindustrie is de foodwereld erg veranderlijk. Metro Lifestyle maakte een overzicht van de foodtrends van 2016.

Van de straat

 

De foodtrucks zijn eigenlijk geen trend meer. Maar we zien de mobiele eettenten vaak tijdens festivals. Vanaf dit jaar zien we ze het hele jaar door, aangezien er in de hoofdstad al vergunningen worden gegeven voor blijvende foodtrucks op straat.

Pittig lekker

Dé smaak van het jaar is pittig. Veel invloeden uit Mexico, maar ook Zuidoost-Azië zorgen voor een spicy 2016.

Vega vs. Vlees

 

Sorry vlees, maar de groenten winnen het dit jaar. Maar de carnivoren onder ons hoeven niet bang te zijn, vlees wordt niet verbannen. Groenten nemen wel het grote podium en zullen het uitgangspunt voor vele gerechten zijn.

Fermentatie

Klinkt nogal biochemisch en dat is het ook. Fermentatie is het proces waarbij door middel van bacteriën biologische stoffen worden omgezet. Het wordt al gedaan tijdens het productieproces van brood (gisten), yoghurt en zuurkool. Nu zien we het vaker. Gezonde bacteriën breken suikers en bepaalde koolhydraten af, zodat de smaak van eten beter uitkomt.

Slow food

 

De tegenhanger van het welbekende fastfood. Steeds meer gezonde restaurants bezorgen aan huis, waardoor je dus uit eten gaat zonder het huis te verlaten. Hierdoor kan je alsnog van een lekkere en gezonde maaltijd genieten als je geen zin hebt om te koken.

Lokale globaliteit

Aardappelen met groenten en vlees eten we al jaren niet meer. We hebben toegang tot allerlei wereldse gerechten en experimenteren zelf met buitenlandse ingrediënten. Toch willen we dat de producten vers en het liefst ook lokaal zijn. Nu kan dat en het is een ontwikkeling die groeit in het nieuwe jaar. Zo zijn er bijvoorbeeld nu al Nederlandse boeren die quinoa verbouwen.

Hybride

 

Geen elektrische auto’s, maar gekruist voedsel. Zo hebben we ondertussen de pineberry (ananas-aardbei), Kalettes (boerenkoolspruitjes) en Broccokool (broccoli en bloemkool).