Sophie Rietmulder
Sophie Rietmulder Gezondheid 6 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Doorbraak in Alzheimer-onderzoek? Wetenschapper plaatst kanttekeningen bij medicijn

Onderzoekers van het Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) in Canada hebben een ontdekking gedaan in de strijd tegen Alzheimer.

Een nieuw medicijn, GL-II-73, lijkt geheugenverlies te kunnen herstellen en de cognitieve achteruitgang van de ziekte te vertragen. Dit blijkt uit testen op muizen met Alzheimer-symptomen.

Communicatie tussen hersencellen

Veel Alzheimer-onderzoek richt zich op het bestrijden van een ophoping van schadelijke eiwitten in de hersenen die zenuwcellen aantasten. Maar deze aanpak heeft tot nu toe slechts beperkt succes gehad. GL-II-73 pakt het anders aan: het richt zich direct op de verbindingen tussen hersencellen en probeert deze weer te herstellen.

Het medicijn werkt via de zogenaamde GABA-receptoren in de hippocampus. Dit is het hersengebied dat een sleutelrol speelt bij geheugen en leren. Door deze receptoren te activeren, worden de beschadigde verbindingen tussen zenuwcellen hersteld en kan de communicatie in de hersenen verbeteren.

Belangrijke kanttekeningen

Muizen die Alzheimer-symptomen vertoonden, kregen een dosis GL-II-73 en presteerden daarna aanzienlijk beter in geheugentests. Bij dieren met een vroege vorm van Alzheimer verdween het geheugenverlies zelfs volledig na één behandeling. Bij muizen met een verder gevorderd ziektebeeld was een langere behandeling nodig, maar ook daar zagen de onderzoekers duidelijke verbeteringen.

Dit maakt het medicijn uniek, omdat het niet alleen de schade beperkt, maar ook geheugenverlies kan terugdraaien. Als deze effecten ook bij mensen optreden, zou GL-II-73 een revolutionaire doorbraak kunnen betekenen.

Toch zijn er belangrijke kanttekeningen. Wetenschapper Frank Wolters waarschuwt voor te veel optimisme: „Helaas is de realiteit dat de weg van muisstudie naar een klinisch werkzaam medicijn minstens 10 tot 15 jaar duurt, en dat 99 procent van de muisstudiemedicijnen uiteindelijk niet effectief is in mensen.”

Nog veel onzekerheid

Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, is er nog een lange weg te gaan. Het medicijn is tot nu toe alleen op muizen getest. Het is nog niet duidelijk of het bij mensen dezelfde effecten heeft. Klinische tests moeten uitwijzen of het medicijn veilig en effectief is bij Alzheimerpatiënten. Wanneer dit zal plaatsvinden is nog niet duidelijk, maar de ontdekking werpt in elk geval nieuw licht op mogelijke behandelmethoden voor deze ingrijpende ziekte.

Onderzoek: dit voedsel kan risico op dementie verhogen

Alzheimer behandelen met een neusspray? Binnenkort kan het misschien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties