Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 7 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Wonen op deze plek blijkt gezond (en dat is óók in Nederland)

Wonen in drukke steden of in de buurt bij vervuilers als TATA Steel, zijn niet de meest gezonde plekken om je te huisvesten. Maar volgens onderzoek blijkt déze plek juist wel goed voor de gezondheid. Zelfs een tijdelijk verblijf heeft zo z’n gezondheidsvoordelen.

Vroeger werden zieke kinderen naar de kust gestuurd, de frisse zeelucht zou hen namelijk goed doen. En het principe ‘uitwaaien’ om onszelf even op te laden, kennen we allemaal. En daar zit klaarblijkelijk dus wel iets in, want onderzoekers ontdekten dat wonen aan de kust of een tijdelijk onderkomen aan zee, zorgt voor een betere gezondheid.

Wonen of verblijven aan de kust goed voor gezondheid

Het wetenschappelijke Scientias schrijft over een onderzoek dat in het tijdschrift Communications Earth & Environment gepubliceerd werd. Daarin namen onderzoekers 15.000 mensen uit 15 Europese landen onder de loep en ook Nederland werd meegenomen.

Aan hen werd onder meer gevraagd hoe zij dachten over activiteiten aan zee en over hun gezondheid. Onderzoeker Sandra Geiger vertelt dat haar team de algehele gezondheid van de deelnemers bekeek en daarna uitzocht hoe dicht zij bij zee woonden én hoe vaak ze eventueel de kust bezochten. „Daarnaast stelden we ze nog veel meer vragen over hun activiteiten aan de kust en de mogelijkheden en risico’s die ze daarbij zagen.” En de resultaten waren duidelijk. „We ontdekten dat in alle landen gold dat mensen een betere gezondheid rapporteerden wanneer ze dicht bij de zee leefden of meer tijd bij de zee doorbrachten.”

Gezondheidsvoordelen van zee en strand

Geiger legt aan Scientias uit dat er al eerder onderzoek werd gedaan, met vergelijkbare resultaten. „Het idee dat een verblijf aan de kust samenhangt met een betere gezondheid is niet nieuw”, aldus de onderzoeker. Zij vertelt dat Britse artsen vroeger hun zieke patiënten richting de kust stuurden. Maar Geiger benadrukt dat het opvallend is dat in alle 15 landen een leven bij zee of veelvuldige bezoeken aan de kust in verband stond met een betere gezondheid.

Maar nu rijst de vraag: hoe kan dat? Volgens Geiger toont haar onderzoek die details niet aan, maar blijkt uit ouder onderzoek wel het een en ander te verklaren. „Dit omdat de lucht aan zee vaak minder vervuild is. Daarnaast moedigt een verblijf aan zee mensen aan om fysiek actiever te zijn: te watersporten, te wandelen of fietsen.” Maar er zijn meer redenen: „Ook heeft water een psychologisch herstellend effect: het verbetert de stemming en vermindert stress, in een nog grotere mate dan groene ruimtes (zoals parken) dat doen. En mensen gaan vaak met anderen naar zee. Die sociale interactie kan ook een positief effect hebben op met name de mentale gezondheid.”

En wat als je niet aan de kust woont?

Maar niet iedereen is in staat om regelmatig het strand te bezoeken, een vakantiehuis te huren of laat staan een woning in een badplaats te kopen. Voor die mensen heeft Geiger een opsteker. „Tijd doorbrengen aan een rivier of meer of andere in het binnenland gelegen wateren kan ook een herstellend effect hebben en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je fysiek actiever bent.”

En ook de geluiden van de natuur blijken ons goed te doen. „Er zijn studies die bijvoorbeeld laten zien dat natuurlijke geluiden je stemming kunnen verbeteren en positieve gevoelens kunnen doen toenemen. Zo worden bijvoorbeeld watergeluiden in het bijzonder geassocieerd met een lager stressniveau en een groter geluksgevoel.” Mocht je overigens overwegen om in meertjes of plassen te zwemmen? Houd hier dan wel rekening mee, waar Metro eerder over schreef.

Kanttekening bij het onderzoek

Zoals bij ieder onderzoek zijn er ook kanttekeningen. Het ging namelijk om een correlationeel onderzoek, waarbij de onderzoekers zelf verbanden legden. „Dus afgaand op onze studie kunnen we concluderen dat mensen die nabij de zee leven of de zee vaker bezoeken, gezonder zijn. Maar we kunnen op basis van onze studie niet concluderen dat de zee mensen gezonder maakt.”

Zweten, zweten en nog eens zweten: wat kun je doen tijdens een hittegolf?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.