Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 29 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je inkakt na het eten en hoe je dat kunt vermijden

Je kent het gevoel vast en zeker. Na een maaltijd kak je helemaal in en zou je het liefst even gaan liggen. De zogenoemde ‘after dinner dip’ of een ‘food-coma’, als je ook je ogen niet meer open kunt houden, komt dan om de hoek kijken. Maar dat moe voelen na het eten heeft wel degelijk te maken met wat je in je mond stopt.

Voedingswetenschapper Emma Davis schrijft voor BCC Science Focus dat vermoeidheid na een maaltijd een veelvoorkomend ‘probleem’ is. Ze benadrukt dat maaltijden met veel koolhydraten en suikers, zoals bijvoorbeeld aardappelen, ontbijtgranen en witbrood, ervoor kunnen zorgen dat je inkakt. „Deze voedingsmiddelen hebben een hoge glycemische index, waardoor suikers snel vrijkomen in het lichaam.”

Waarom krijgen we inkakker na eten?

Door de bloedsuiker-piek gaat je lichaam meer insuline produceren. Waarna onder meer je spier- en vetcellen die suikers opnemen. „Dit kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel crasht, wat leidt tot weinig energie.”

Wanneer je eet, activeert je lichaam het parasympathische zenuwstelsel, oftewel de ‘rust en verteer’-modus. Deze modus staat tegenover de ‘vecht- of vlucht’-modus van het sympathische zenuwstelsel. „De mate waarin de rust- en verteringsmodus slaperigheid veroorzaakt, hangt af van hoeveel voedsel je in één keer eet. Meer eten vraagt ​​om meer rust.”

Wat helpt tegen de ‘after diner dip’?

Maar ook het aminozuur tryptofaan speelt een rol bij vermoeidheid na het eten. Deze stof zit onder meer in producten op basis van eiwitten. Waaronder eieren, vis en vlees. Insuline zorgt ervoor dat andere aminozuren worden opgenomen in de spieren, maar dat gebeurt niet bij tryptofaan. De stof ‘transporteert’ daardoor richting het brein en maakt daar stofjes als serotonine en melatonine vrij, Die beiden voor slaperigheid en ontspanning zorgen.

Hoe je volgens Davis het best een inkakker na het eten kunt vermijden? „Vermijd koolhydraatrijke maaltijden, zoals veel brood of rijst. Voeg wat eiwitten, gezonde vetten en groenten toe om de balans op te maken en eet niet te veel in één keer.” Wellicht heb je nog iets aan deze ‘eiwitrijke’ en ‘koolhydraat-arme’ producten. Heb je diabetes of een ander ziektebeeld, ga dan altijd in gesprek met je huisarts of bijvoorbeeld diëtist om tot een passend advies voor jou te komen.

Onderzoek: vaak naar foto met eten kijken, stilt eetlust en geeft je ‘voller’ gevoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.