Erik Jonk
Erik Jonk Gezondheid 12 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Strenge regels om gehoorschade aan te pakken: minder hard geluid op festivals?

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil strengere regels invoeren om gehoorschade bij vooral jongeren te voorkomen. Wat betekent dat voor de vele festivals in Nederland?

Om met de deur in huis te vallen: Van Ooijen denkt aan het verlagen van het maximum toegestane geluidsniveau op festivals. Hij overweegt ook de gehoorscreening op basisscholen uit te breiden. Voordat hij besluiten neemt, wacht de staatssecretaris eerst het advies van de Gezondheidsraad af. Gehoorschade is een fors probleem, zo werd al vaker geconstateerd, maar is een ondergeschoven kindje.

Gehoorschade vooral bij jongeren

Het streven van het kabinet werd vanmorgen bevestigd door een woordvoerder van de staatssecretaris na berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Van Ooijen is evenals artsen en audiologen bezorgd over de gehoorschade. Het is misschien een inkopper, maar met name jongeren lopen dit op en de reden is meestal harde muziek. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt al jaren ingezet op preventie van gehoorschade. Maar er moet meer gebeuren, vindt Van Ooijen.

Op verzoek van de bewindsman komt de Gezondheidsraad met een advies over het maximeren van het geluidsniveau op 100 decibel (Db) op festivals, in bioscopen en op sportscholen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geadviseerd dit als maximum te hanteren. In Nederland geldt nu een maximum van 103 Db.

Zorgplicht voor organisaties festivals

Daarnaast brengt de Gezondheidsraad een advies uit over de mogelijkheden om een wettelijke zorgplicht in te stellen voor organisatoren van (muziek)festivals. Dit ter bescherming van hun bezoekers, hoewel al veel festivals werken met – al dan niet gratis – oordopjes. De Gezondheidsraad kijkt ook naar andere mogelijkheden om via landelijke maatregelen gehoorschade te kunnen voorkomen. Nu kan dat niet alleen op festivals ontstaan, maar ook bij het luisteren naar „te harde muziek via de smartphone of andere persoonlijke muziekspelers”, zegt de woordvoerder van Van Ooijen.

De adviezen van de Gezondheidsraad verwacht de bewindsman in het najaar. Daarna besluit hij, in overleg met betrokken partijen, welke maatregelen genomen zullen worden om het voorkomen van gehoorschade verder te verbeteren.

Wil je de staatssecretaris niet afwachten? Hier lees je een artikel met een audioloog over hoe tot de juiste keuze festival-oordopjes komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Strenge regels om gehoorschade aan te pakken: minder hard geluid op festivals?
Sluiten