Iza de Bruin
Iza de Bruin Gezondheid 30 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Bloempotkachel: immens populair, maar ongezond én gevaarlijk, volgens experts

Je ziet ze steeds vaker: de bloempotkachels. Een terracottapotje dat je op de kop over een aantal waxinelichtjes zet. Mensen claimen dat het je huis dan verwarmt. Een ideale oplossing voor de hoge energieprijzen, althans zo lijkt het. Volgens experts is het een ‘extreem slecht idee’.

Het is dus verstandig om een andere oplossing te vinden, want zelfs de brandweer waarschuwt hiervoor.

TikTok-hack

De truc is al jaren oud, maar door de huidige situatie maakt de uitvinding weer een opmars. Je ziet de ene TikTok-hack na de andere voorbijkomen. De hype is al zo ver gekomen dat er nu zelfs kant-en-klare constructies bestaan. Op Bol.com gaan ze voor minimaal 35 euro over de toonbank. Het lijkt allemaal best onschuldig, maar niets is minder waar.

@benieuwen

Haal #duurzame #warmte in #huis met deze leuke #terracotta #potkacheltjes van Benieuwen. Dmv twee #waxinelichtjes geeft dit kleine #kacheltje een #heerlijke warmte af. Een leuke toevoeging aan jouw #interieur met de stijgende #gasprijzen . www.benieuwen.nl/potkacheltje

♬ origineel geluid – Benieuwen

Zo zegt natuurkundige Adriaan ter Braak van het tijdschrift Quest dat de potjes absoluut geen effect hebben: „Ik kan me voorstellen dat je wanhopig bent. Het is erg dat mensen hier misbruik van maken.” Hij vindt het een extreem slecht idee en voegt eraan toe: „Als we met een bloempot warmte konden opwekken, was de wereld gered. Dan hadden we geen energieprobleem meer.”

Brandweer waarschuwt voor bloempotkachel

De brandweer sluit zich daarbij aan. Een woordvoerder zegt dat om verschillende redenen je beter de bloempotkachel kan doven. Ten eerste is de opbrengst veel lager dan dat van een cv-ketel op gas. Ook is de rook slecht voor je gezondheid en is het brandgevaarlijk. Ze waxinelichtjes staan vaak niet stabiel en/of te dicht bij elkaar, waardoor een vlam kan ontstaan.

Uit metingen van het onderzoeksplatform Scapeler blijkt dat er een hele hoop mis is met het terracottaknutselwerk. De bloempot verstoort de normale verbranding van paraffine, de brandbare olie in waxinelichtjes. Daardoor ontstaat een enorme hoeveelheid ultrafijnstof, die vergelijkbaar is met 2,5 keer de waarde die wordt gemeten langs een drukke snelweg. Zonder bloempot is het aantal schadelijke stoffen veel lager.

Hekel aan tegenwind? Je kunt nu ook ov-e-bikes huren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bloempotkachel: immens populair, maar ongezond én gevaarlijk, volgens experts
Sluiten