Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Gezondheid 2 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Europese goedkeuring voor aangepaste coronavaccins een feit: wat is er anders aan deze prik?

Pfizer/BioNTech en Moderna pasten hun coronavaccins aan zodat die beter zijn opgewassen tegen nieuwe varianten. De goedkeuring van de Europese Commissie en de Europese toezichthouder zijn inmiddels binnen, maar wat weten we van deze nieuwe versie van het vaccin?

Het zit zo: de vaccins van Pfizer en Moderna zijn zogenaamde mRNA-vaccins. Dit houdt in dat ze bestaan uit minuscule vetbolletjes met een stukje genetische code (mRNA) van het coronavirus. Het lichaam zet dit mRNA om in eiwitten van het virus, waarop het afweersysteem antistoffen aanmaakt. Komt iemand vervolgens in aanraking met het virus, dan wordt dit direct herkend door het lichaam.

De tot nu toe gebruikte coronavaccins zijn gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant van het virus, die een kleine drie jaar geleden opdook. Inmiddels is het virus verschillende keren gemuteerd en ziet het er anders uit. De aangepaste vaccins bevatten naast genetische informatie over het oorspronkelijke virus ook de genetische code van de omikronvariant. Daardoor zijn deze vaccins veel beter toegesneden op nieuwe varianten.

De bijwerkingen van de nieuwe vaccins zouden volgens de Europese toezichthouder vergelijkbaar zijn met die na een boosterprik met de eerdere versie van de vaccins.

Goedkeuring van EMA en Europese Commissie voor aangepaste coronavaccins binnen

Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte gisteren bekend positief te zijn over de aangepaste coronavaccins. De medicijnwaakhond oordeelde dat de nieuwe middelen veilig zijn en goed werken. De Europese Commissie volgt nu het advies van het EMA. 

Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) schrijft op Twitter dat de goedkeuring van de andere aangepaste vaccins binnenkort moet volgen. Ze is ervan overtuigd dat de vaccins de bescherming voor burgers in de herfst en winter vergroot en waarschuwt dat de pandemie nog niet achter de rug is. 

Het EMA is ook positief over het gebruik van het Novavax-vaccin voor boosterprikken. Dat middel wordt in Nederland nauwelijks toegediend.

Voordat de nieuwe coronavaccins in Nederland worden uitgerold, wil het kabinet advies van het Outbreak Management Team over vaccinaties (OMT-V). Deskundigen bekijken de onderzoeksresultaten nog één keer om te zien of de aangepaste vaccins inderdaad kunnen worden gebruikt. 

Niet iedereen staat te springen om herhaalprik

Om te voorkomen dat het coronavirus in het najaar weer oplaait, maken veel EU-landen – waaronder Nederland – zich op voor een nieuwe ronde herhaalprikken. Het kabinet houdt rekening met een nieuwe golf. Pfizer/Biontech denkt de eerste doses volgende week al aan Nederland te kunnen leveren. Moderna spreekt van een verwachte levering in september.

De vaccins dienen als boosterprik bij iedereen van 12 jaar of ouder. Het is voor mensen die de ‘basisserie’ al hebben gehad, oftewel: als ze al minimaal twee inentingen met het vaccin van Pfizer hebben gehad. Tussen de laatste prik die iemand kreeg en de prik met het aangepaste vaccin moet minimaal drie maanden zitten. Mensen met een verhoogd risico om te overlijden of in het ziekenhuis te belanden en zorgmedewerkers krijgen voorrang.

De vraag is hoeveel Nederlanders de herhaalprik überhaupt willen. Eerder schreef Metro dat vooral jongeren niet happig zijn. Slechts de helft van de jongeren tussen 18 en 35 jaar is bereid om de herhaalprik te halen. 65-plussers hebben er minder moeite mee.

Tim Hofman trekt van leer tegen vleeslobbyist bij Khalid & Sophie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Europese goedkeuring voor aangepaste coronavaccins een feit: wat is er anders aan deze prik?
Sluiten