Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 5 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Feit of fabel over koffie: hoe (on)gezond is elke dag koffie drinken eigenlijk?

Het zwarte goud, een bakkie pleur, troost of slobber: zomaar een greep uit de benamingen die wij voor een kopje koffie hebben. Het oppeppende drankje speelt een grote rol in ons leven. Toch dwalen er nog veel fabels over dit onderwerp op het internet rond. Tijd om daar verandering in te brengen. In de rubriek Feit of fabel gaan we in gesprek met experts om de waarheid boven tafel te krijgen. Met vandaag: hoe (on)gezond is elke dag koffie drinken eigenlijk?

Metro sprak met voedingswetenschapper en epidemioloog Trudy Voortman en voedingswetenschapper Vincenzo Fogliano over de gezondheidsvoordelen van jouw dagelijkse bakkie pleur.

Hoe (on)gezond is koffie?

We beginnen gelijk met goed nieuws: koffie drinken is gezond, laat Voortman ons weten. „Uit onderzoeken blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag gelinkt wordt aan een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes.”

Daar voegt voedingswetenschapper Fogliano nog aan toe: „Ook wordt een regelmatige consumptie van koffie gelinkt aan een verminderd risico op leverziekte en op vele soorten kanker, met name darmkanker.” Deze gezondheidsvoordelen treden volgens hem op bij twee tot drie kopjes koffie per dag.

Over de maximale hoeveelheid koppen koffie schreven we al eerder een artikel, dat je hier kunt lezen: Hoeveel koppen koffie kan je maximaal per dag drinken?

Polyfenolen

Maar wat maakt koffie nou precies zo gezond? Fogliano vertelt dat koffie veel meer is dan een manier om energieker te worden: „Koffie bevat een overvloed aan polyfenolen, een groep van antioxidanten. De zwarte kleur is bijvoorbeeld te danken aan de aanwezigheid van een polymeer genaamd melanoïdine, wat zich als een voedingsvezel gedraagt in onze darmen.”

Toch blijft het volgens Voortman tegelijkertijd lastig om precies te vertellen door welk stofje koffie zo gezond is. „Dat is bij veel voedingsmiddelen zo. Bij de broccoli weten we ook niet precies welk stofje uit de broccoli nou zo gezond is. Het is eerder een combinatie van verschillende stoffen en antioxidanten, en dat is altijd complexer dan we denken.”

Wat we wel kunnen zeggen, is dat veel van die gezondheidsvoordelen van de koffie niet vanuit het oppeppende stofje cafeïne komen. „Bij de meeste studies zien we geen verschil is gezondheidsvoordelen tussen normale koffie en decaf-koffie”, vertelt Voortman. Als je dus wel wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van koffie maar niet te veel cafeïne binnen wilt krijgen, dan is decaf een goede keuze. Fogliano beaamt dit.

Filterkoffie

De manier waarop je een kopje koffie zet, is volgens Voortman wel belangrijk. „Het advies van de Gezondheidsraad is om gefilterde koffie te drinken. Ongefilterde koffie bevat het stofje cafestol. Deze stof verhoogt het LDL-cholesterol, waardoor het risico op hart- en vaatziektes juist groter wordt.”

Door filterkoffie te drinken, voorkom je dat je dat stofje binnenkrijgt. „Cafestol blijft namelijk achter in het filter, waardoor het niet in jouw lichaam terechtkomt. Als je op een andere manier koffie zet, zoals bijvoorbeeld Turkse koffie of met een Franse cafetière, dan blijft het stofje wel in de koffie zitten.”

Conclusie

Hoe (on)gezond is het elke dag drinken van koffie? Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes. Ga je voor filterkoffie, dan zit je goed.

Meer feit- of fabelartikelen van Metro lezen? Je vindt ze hier.

Feit of fabel over koffie: koffie is lang niet zo verslavend als we denken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.