Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Voeding onder de loep: waarom ruikt je urine na het eten van asperges zo raar?

In de rubriek Voeding onder de loep delen we een wetenschappelijke kijk op voeding en gezondheid. Het internet staat vol met claims over deze twee brede onderwerpen, maar klopt de informatie wel? Met behulp van verschillende experts bieden we duidelijkheid. Met vandaag: wat is toch die rare geur in het toilet als je asperges gegeten hebt?

Misschien is het je weleens opgevallen, misschien ook niet (maar dan komt er na dit artikel vast verandering in): na het eten van asperges ruikt jouw urine heel anders dan normaal. En nu het aspergeseizoen zo langzamerhand weer begint, vroegen we ons op de Metro-redactie af hoe dat kan.

We besloten het voor te leggen aan Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.

Waarom ruikt je urine raar na het eten van asperges?

„Je urine kan inderdaad een vrij penetrante geur hebben na het eten van asperges”, vertelt Groenenberg. „Dat geldt voor zowel witte als groene asperges. Bepaalde stoffen in de asperge, onder andere asparagusinezuur, worden in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Die zwavel plas je uit, en dat geeft jouw urine die typische aspergegeur”, legt ze uit.

Die aanwezige geur is vaak al een uur na het eten van de asperges te ruiken. Blijft het in jouw toilet naar roosjes ruiken? Dan kan het zijn dat jij die zwavel helemaal niet kúnt ruiken. „Uit onderzoek is gebleken dat je een bepaald chromosoom nodig hebt om de aspergelucht te kunnen ruiken. Veel mensen hebben echter een kleine mutatie daarin, waardoor je dat niet kan”, weet Groenenberg.

Zet de komende weken gerust asperges op het menu, want de voedingsdeskundige laat weten dat deze groente hartstikke gezond is. „In asperges zitten vitamines zoals foliumzuur en vitamine K. Maar vergeet ook niet in groenten te variëren: dat is de beste manier om alle goede voedingsstoffen uit groenten binnen te krijgen.”

Verse asperges

Tot slot deelt Groenenberg dé tip voor ieder die boterzachte, verse asperges wil: „Wrijf de asperges eens voorzichtig over elkaar. Als je gepiep hoort, dan zijn ze vers. Hoe minder het piept, hoe minder vers ze zijn. Kijk ook goed naar de onderkant: zijn de asperges erg ingedroogd, dan zijn ze minder vers en heb je sneller kans op ‘draderige’ asperges.”

Staat genoteerd, eet smakelijk!

Benieuwd naar het antwoord op andere vragen over voeding? Dan verwijzen we je graag door naar dit artikel vol interessante informatie van experts: 21 feiten én fabels over jouw voeding en een gezonde levensstijl uitgezocht. Veel leesplezier!

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2022/04/gezond-ontbijt-kwark-yoghurt-skyr/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.