Manners.nl
Manners.nl Gezondheid 25 nov 2021

De gezondheidsvoordelen van jouw dagelijkse ommetje

Een ouderwets ommetje is al weer langere (corona)tijd enorm populair. Nederland is sinds de pandemie massaal aan het wandelen geslagen. Goed voor de geest, maar stiekem wil je ook wel even weten wat het met je lichaam doet. Hoeveel calorieën verbrand je nou echt?

Tijdens verschillende lockdowns zijn veel mensen erachter gekomen hoe leuk wandelen is. Een ommetje na een thuiswerkdag is een stuk bevredigender dan direct op de bank ploffen met WhatsApp en televisiebeelden op de achtergrond. Je moet overigens wel een goed stuk wandelen om serieuze calorieën te verbranden. Gelukkig werkt het verslavend.

Calorieën verbranden tijdens wandelen

Als je wil afvallen, een populair doel tijdens en vooral na lockdowns, gaat het kort gezegd om meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Wandelen helpt je daarbij een eind op weg. Hoe verder en actiever, des te meer je verbrandt.

Hoevéél calorieën je verbrandt hangt af van verschillende factoren, zoals gewicht, snelheid, leeftijd, geslacht en uiteraard afstand. Als een man van 80 kilo op een snelheid van 5 tot 6 kilometer per uur een wandeling maakt van 1 uur, verbrandt hij volgens diëtiste Sascha de Jong 344 calorieën. Wandelt hij 3 uren, dan verbrandt hij 1.032 calorieën. Bij een snelheid van 6 tot 7 kilometer per uur kun hij uitgaan van 400 kcal per uur. Via deze calculator bereken je het voor jezelf.

Hiken vs. wandelen

Per dag wordt aangeraden om tussen de 2.000 en 2.500 calorieën te verbranden, dus wandelen is een prima tool tegen je quarantaine-kilo’s. Nog beter is het om te hiken, een actievere vorm van wandelen over ruigere ondergronden, al dan niet met hoogtemeters. Bij deze activiteit verband je volgens een studie van Harvard Health 1.064 calorieën per 2 uren.

twee mensen wandelen in de natuur

Sneller metabolisme dankzij een ommetje

Een ander voordeel van wandelen en hiken is een verhoogde hartslag. Ook versnelt de bewegingsvorm je metabolisme, waardoor je weer meer calorieën verbrandt. Een ommetje van 20 minuten na het eten heeft al effect. Mocht je willen afvallen zonder eng dieet: check ook deze natuurlijke manieren om je metabolisme te versnellen.

Zorg voor goede wandelschoenen

Leuk en aardig, die verbrande calorieën, maar als je door verkeerd schoeisel op voetblessures stuit, is het van korte duur. Vergeet die enorme bergschoenen. Die zijn zwaar en vooral handig tijdens technische wandelingen in de bergen. Voor regulier wandelen en hiken raden wij trailrunningschoenen aan. Niet de varianten voor technische tracks, maar hybride modellen. Deze schoenen zijn licht, flexibel en hebben toch een stevige zool met veel grip. Je kunt er op wandelen, hardlopen, hiken én trailrunnen. Goede én stijlvolle opties vind je hier.

Geen tovermiddel voor afvallen

We zeggen het er voor de zekerheid maar even bij: wandelen is geen tovermiddel voor mensen met overgewicht die willen afvallen. Alles begint bij gezonde voeding. Lees hier meer gezond en functioneel eten.

Ben je nog op zoek naar goede wandelroutes, maar heb je geen zin om hordes andere wandelaars tegen te komen? Dit zijn 10 tips.

Het eetdagboek van politieagent Frans (43): ‘Ik ben geneigd om tijdens de nachtdiensten ongezonder te eten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De gezondheidsvoordelen van jouw dagelijkse ommetje
Sluiten