Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 6 sep 2021

Zittend beroep? Zo blijf je fit tijdens je (thuis)werkdag

Alle mensen die op een kantoor werken, of een ander zittend beroep hebben, weten het: zitten is het nieuwe roken. Na een dag van acht uur (soms zelfs langer) zitten, kun je je behoorlijk duf voelen. Maar hoe zorg je nou dat je fit blijft tijdens zo’n werkdag? Metro zet een aantal tips op een rij voor je.

Als je je na al deze tips nóg niet fit voelt tijdens (of na) je werk, heb je misschien een bore-out. Hier lees je drie tekenen daarvan.

Zo blijf je fit tijdens je (thuis)werkdag

De bureaufiets

Metro mocht een bureaufiets, de Flexispot V9 om precies te zijn, proberen. En na één keertje fietsen was de hele redactie verkocht. Deze bureaufiets is makkelijk in elkaar te zetten en misschien wel comfortabeler dan je eigen fiets (met dank aan het zachte zadel). Hij heeft acht standen, dus je kunt zelf bepalen hoe zwaar je ‘t wil maken. Stop er batterijen in en hij laat je ook nog eens zien hoe ver je gefietst hebt en hoeveel calorieën je verbrandt. Door het tafeltje kun je makkelijk je laptop kwijt, en hij heeft ook nog een fijne steun voor je polsen. Elke dag minstens een halfuurtje fietsen doet wonderen. Onze tip: zet de fiets ergens bij een raam, dan lijkt het alsof je nog soort van buiten bent ook.

flexispot v9, kantoor, fit, werkdag, tips

Verander je zit/sta-gedrag

Tuurlijk, je kunt elke dag neerploffen op je bureaustoel en acht uur lang naar je scherm turen. Maar je kunt je bureaustoel ook inwisselen voor een grote skippybal. Zo kost het iets meer ‘moeite’ om rechtop te blijven zitten en span je bijvoorbeeld ook je buikspieren licht aan. Nog een tip: vraag je baas om een stabureau. Dan kun je halverwege je werkdag besluiten te gaan staan, of gewoon zo nu en dan een uurtje.

Neem pauze en speel een spel of wandel

Goed voor teambuilding en voor je productiviteit: regelmatig pauze nemen. En dan geen pauze om zielloos door Instagram te scrollen. Nee, neem een leuke pauze met je collega’s. Speel een spel (op elk hip kantoor staat een pingpongtafel) of loop een rondje. Meteen een goed moment om zorgen te ventileren óf om je weekend te bespreken. In elk geval: je zult zien dat je je er beter door voelt.

Tips: fit op kantoor

Onder je bureau fietsen

Geen zin om een bureaufiets neer te zetten, of heb je er simpelweg geen ruimte voor? Geen zorgen. Er bestaan ook kleinere variaties daarop, die eigenlijk hetzelfde werken. Het is een soort klein ‘doosje’ met trappers erop. Je zet ‘m zo onder je bureau neer en fietsen maar!

30 minuten gewerkt? Even strekken!

De hele dag als een vraagteken over je laptop gebogen zitten, is voor niemand leuk. Niet voor je rug en niet voor je collega’s, want die moeten jouw ongemakkelijke houding aanzien. Zet elk halfuur een (zachte) wekker en strek dan even je armen, benen en rug. Bijvoorbeeld met deze oefeningen:

Neem de trap in plaats van de lift om fit te blijven

Een enorme inkopper dit: maar als je dan op kantoor werkt en je kan met de lift of roltrap, kies dan voor de trap. Of loop de roltrap op als er geen andere mogelijkheid is. Het zijn slechts kleine dingetjes, maar je kunt beter 100 stappen per dag zetten dan helemaal niks.

Werk je thuis? Doe alsof je alsnog ergens heen moet

Hoe vaak gaat jouw wekker om 08.30 uur, zet je even een kop koffie en ga je direct aan je eettafel zitten? Of slaat de klok vijf keer en verplaats je je zo van de eettafel naar de bank. Wel lekker en snel, maar niet goed voor je rust. Het loont heel erg als je je werkdag echt kunt beginnen en afsluiten. Ga daarom, even voordat je werkdag begint, een stuk wandelen of fietsen. Dan is het net alsof je naar je werk loopt. En ben je klaar, ruim je bureau op en loop of fiets een rondje. Dan is thuiskomen ook écht thuiskomen.

3 verrassende manieren om je minder druk te voelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zittend beroep? Zo blijf je fit tijdens je (thuis)werkdag
Sluiten