Manners.nl
Manners.nl Gezondheid 12 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom je je dag beter niet met een kop koffie kunt beginnen

Als een kop koffie zetten het eerste is wat je doet als je ’s morgens opstaat, dan is er ruimte voor verandering. Het drinken van een kop koffie op een lege is maag niet per se een goed idee. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid vocht in je lichaam.

Je zult zeker niet de enige zijn die ’s morgens meteen denkt aan een kop koffie. Van het zwarte goud word je immers alert, wakker en het is het perfecte begin van de dag. Toch is die kop koffie ’s morgens niet het beste idee. Dat komt doordat jouw lichaam ’s nachts behoorlijk wat vocht verliest.

Koffie is vochtafdrijvend

Slaapexpert en klinisch psycholoog Michael Breus vertelt in dit artikel het volgende: „Elke nacht verliezen we bijna een liter aan vocht en daarom worden we uitgedroogd wakker. Jammergenoeg is koffie voor veel mensen de eerste vloeistof die zij weer tot zich nemen.”

Hij legt ook uit waarom dat dan zo’n probleem is, want koffie is immers toch ook een vloeistof? Helaas ligt dat net iets anders. Het is inderdaad een vloeistof, maar het werkt tegelijkertijd als diureticum. Dat houdt in dat koffie vochtafdrijvend is. De kans dat je na het drinken moet plassen is groter en dan verliest je lichaam dus nóg meer water.

koffie

Dit is wat je wél als eerst zou moeten drinken

Wat je beter wél kunt doen, voel je waarschijnlijk al aankomen: de dag beginnen met een groot glas water. Spannender dan dat kunnen we het niet maken, behalve dan dat het water het liefste op kamertemperatuur is. Een glas water zorgt er voor dat al het vocht wat je ’s nachts verloren hebt weer wordt aangevuld.

Naast dat je met een glas water de hoeveelheid vocht in jouw lichaam aanvult, heeft water in de ochtend nog veel meer voordelen. Wat? Dat lees je hier.

En die cafeïne-rush waarnaar je op zoek bent? Bewaar die tot een uurtje of 10, want dat is volgens onderzoek hét tijdstip waarom je het meeste profiteert jouw bakkie pleur.

Meer over koffie

Als je geen afscheid kunt nemen van je dagelijkse kop koffie, drink dan ’s avonds een lekkere cocktail met koffie. Als je wilt stoppen met koffie kan je deze ontwenningsverschijnselen verwachten en die zijn niet mals.

Coronaproof reizen: 5 ultieme landen in Europa om te wildkamperen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom je je dag beter niet met een kop koffie kunt beginnen
Sluiten