Manners.nl
Manners.nl Fit & gezond 5 jan 2021 / 06:01 uur

Dit is waarom je na 8 uur slaap nog steeds kapot kunt zijn

Heb je er een zware werkweek op zitten? Dan denk je dat een nachtje slaap inhalen wel voldoende zal zijn om je batterijen weer op te laden. Maar dat zou nog wel eens flink kunnen tegenvallen. Na acht uur slaap – of zelfs een dikke tien uur – kun je nog steeds kapot zijn.

Hier lees je zes redenen waarom dat mogelijk is.

1. Onvoldoende daglicht

Als je acht uur per dag ergens in een kelder zit te werken en weinig daglicht ziet, voel je je aan het einde van de dag uitgeput. Is er op je werkplek weinig natuurlijk licht? Probeer tijdens je middagpauze dan een wandeling te maken, je zult zien dat je je meteen veel frisser en uitgeslapen voelt.

2. Beweeg meer, slaap beter

Paradoxaal maar waar: een zittend leven maakt je moe. Ga sporten, wandel eens een blokje om, whatever, maar beweeg, want daar krijg je energie van. Je lichaam raakt misschien wel vermoeid (en dat is dan weer nodig om de nacht erop goed te slapen), maar je brein wordt er een stuk frisser van.

3. Drink meer water…

Je hoeft maar 1,5 procent te weinig water in je lichaam te hebben om gedehydreerd te raken. Dehydratie zorgt ervoor dat je spieren strammer worden, waardoor je meer moe wordt. Bovendien moet je lichaam harder werken om zuurstof en voedingsstoffen te verdelen, waardoor je ook sneller uitgeput raakt.

Een foto van een man die duidelijk nog moe is, hoe lang zijn slaap ook was

4. …en wat minder bier

Alcohol droogt je uit én zorgt ervoor dat je minder diep en vast slaapt. Je hebt dus wel lang geslapen, maar voelt je alsnog uitgeput. Drink je na je werk nog een paar biertjes? Weet dan wat die pintjes met je lichaam doen.

5. Laat douchen? Doe maar niet

‘s Avonds koelt je lichaamstemperatuur af zodat je lijf zich kan voorbereiden op een goede nachtrust. Als je vlak voor het slapengaan nog een warme douche neemt, warmt je lichaam weer op en dat komt je nachtrust niet ten goede. Eigenlijk geldt steeds: breng je lichaam niet in de war, of het nu met alcohol, warmte of licht is.

6. Je slaapt te veel

Ja, ook dáár word je moe van. Uitslapen en snoozen zijn leuk, maar als je te lang slaapt, raakt je biologische klok in de war en krijgt je lichaam niet het signaal dat het moet opstaan. Wat dan precies te lang is? Dat varieert van persoon tot persoon. Kortslapers voelen zich na zeven uur al fris en monter, terwijl langslapers soms wel negen uur nodig hebben.

Elk weekend een wekker zetten is misschien wat overdreven, maar de tijden dat je tot halverwege de middag een gat in de dag ligt te pitten, mogen zo stilaan wel eens voorbij zijn.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Slaap is zoals gezegd enorm belangrijk, maar hoeveel heb je eigenlijk nodig? Dat is per persoon verschillend. Gelukkig kun je dit gemakkelijk uitrekenen. Benieuwd hoeveel slaap jij nodig hebt om optimaal te functioneren, klik dan hier.

Lees ook: Peter Gillis terug met Massa is Kassa: ‘Foto-uurtjes op vakantieparken’

Lees ook: Dit zijn de 8 deelnemers van Big Brother die al sinds oud en nieuw zitten opgesloten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit is waarom je na 8 uur slaap nog steeds kapot kunt zijn
Sluiten