Metro
Metro Fit & gezond 26 okt 2020 / 11:57 uur

We gaan veel naar de sportschool, ondanks (of juist dankzij) coronavirus

Ondanks, of misschien juist dankzij, de coronacrisis bezoeken Nederlanders vaak de sportschool. Dat blijkt uit onderzoek van de overkoepelende organisatie ‘Exclusieve Sportcentra’ onder haar ruim 100 aangesloten centra. Omdat iedereen die bij een sportschool wil fitnessen nu een les of tijdvak moet reserveren, is het aantal bezoekers goed te monitoren.

„We zien eigenlijk binnen de restricties die gelden een trend dat veel leden de sportschool blijven bezoeken en vaker komen trainen”, zegt Yvonne Smits, directeur van de overkoepelende fitnessorganisatie.

Tijdens de eerste golf van coronabesmettingen moest de fitnessbranche gedurende lange tijd de deuren sluiten, als onderdeel van de lockdown. Binnen de branche werd toen alles op alles gezet om eerder open te gaan dan 1 september, de datum die het kabinet eerst in gedachten had. Die moeite loonde: op 1 juli mochten we alweer sporten en fitnessen bij de sportschool.

De discussie over hoeveel mensen nu wel of niet in de fitnesszaal mogen trainen is voor Han de Hair, voorzitter van Exclusieve Sportcentra, een zaak van de overheid: „Laat het kabinet duidelijke regels afgeven en niet zoals nu een deel van de interpretatie van die regels bij de veiligheidsregio neerleggen.”

Extra maatregelen

Om ervoor te zorgen dat alles veilig blijft, nemen veel sportscholen verschillende maatregelen. Zo werken ze met een bepaald protocol, dat zelfs veel verder gaat dan de maatregelen die het RIVM voorschrijft. Regels zoals 1,5 meter afstand houden, goede ventilatie, desinfectie en hygiëne worden streng nageleefd.

„Sportscholen vormen geen besmettingshaard en de klanten zijn dankbaar dat ze zelf verantwoordelijkheid mogen nemen voor hun gezondheid”, zegt De Hair. Volgens hem zijn mensen door de coronacrisis ook meer bewust geworden van de voordelen van sporten. „De coronacrisis heeft de mensen bewuster gemaakt van het feit dat bewegen een grote rol speelt bij het versterken van het immuunsysteem en het vergroten van de weerbaarheid. We zien dat terug in de bezoekersaantallen.”

Alhoewel sportscholen gebonden zijn aan het maximale aantal van dertig mensen in een publieke binnenruimte, worden ze druk bezocht. De Hair: „De veiligheid van onze gasten gaat boven alles. Echter wat wij zien binnen de mogelijkheden die ons gegeven zijn, is dat groepslessen en de fitness goed worden bezocht, ook door ouderen. Er zijn zelfs wachtlijsten.”

‘Heel positief gevoel’

Mensen die komen sporten in de sportschool, maken die keuze vaak heel bewust. Zo ook Susanne Visser, lid van Hoogendijk Sport & Fitness in Vlaardingen. „Het geeft mij een heel positief gevoel. Er mag al zoveel niet, ik werk al ruim een halfjaar thuis en overal gelden beperkingen. Hoe fijn is het dan om toch andere mensen te zien, uiteraard met afstand, en tegelijkertijd aan je gezondheid te werken. Ik ben momenteel in verwachting, maar dit weerhoudt mij er niet van om te trainen, integendeel zelfs. Ik voel mij veilig en vind het belangrijk om aan mijn vitaliteit te werken, zeker nu.”

Maar de vraag is nog maar net of mensen ook veel blijven sporten als de coronacrisis achter de rug is. De Hair hoopt van wel. „Niet alleen omdat wij gepassioneerde ondernemers zijn en omdat wij ons geld hiermee verdienen. Ik ben ervan overtuigd dat wij een onmisbare bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen. Wij zijn dé vitaliteitsmotor van Nederland. Het belang van de sportcentra is lange tijd onderbelicht geweest in de politiek. Laten wij beseffen dat naast een coronacrisis er ook nog zoiets is als een ‘obesitascrisis’ met alle gevolgen van dien.”

Lees ook: 170.000 euro schade aan gevangenis door mislukte ontsnappingspoging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We gaan veel naar de sportschool, ondanks (of juist dankzij) coronavirus
Sluiten