Fit & gezond

Metro
Metro Fit & gezond 22 okt 2020 / 07:40 uur

Miljoen euro voor hoopgevend poeponderzoek naar diabetes

Gezonde poep van iemand wordt al jaren gebruikt voor poeptransplanties. Er is nu hoop dat dit nog meer een cruciale rol kan spelen in de strijd tegen diabetes 1.

Onderzoekers van Amsterdam UMC krijgen van het Diabetes Fonds en stichting Diabetes Onderzoek Nederland 1 miljoen euro voor onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1, zo hebben beide organisaties bekendgemaakt. Uit eerder onderzoek bleek dat een fecestransplantatie mogelijk een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen de ziekte waar 120.000 Nederlanders aan lijden.

In de darmen zitten veel bacteriën, gisten en virussen, het zogenoemde microbioom. Dit blijkt een rol te spelen bij de suikerstofwisseling en het immuunsysteem. Mensen met diabetes type 1 hebben een andere samenstelling van het microbioom. Ook hun immuunsysteem in de darmen ziet er anders uit.

Lees ook: Freddy met de billen bloot in z’n koelkast (en vriezer vol UFO’s)

Gezonde poep

Bij een fecestransplantatie krijgen mensen met diabetes type 1 gezonde poep van een donor ingebracht. De ontlasting wordt ontdaan van voedingsresten, en gaat in verdunde vorm met een sonde in de neus naar de darmen. Het is pijnloos en de ontvanger ruikt en proeft er niets van.

Bij andere zoogdieren worden weer hele andere poeponderzoeken gedaan.

Diabetes poeponderzoek

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de cellen die insuline produceren uitschakelt. Mensen met diabetes type 1 moeten zichzelf insuline toedienen om de bloedsuiker te reguleren. De afweerreactie is nu nog niet te stoppen. Een onderzoeksteam onder leiding van Max Nieuwdorp en Nordin Hanssen gaat dat op basis van hun eerdere werk nu verder onderzoeken of de afweerreactie worden afgezwakt via darmbacteriën. Het nieuwe onderzoek gaat vijf jaar duren.

„Door een poeptransplantatie willen we de functie van de alvleesklier van mensen met diabetes type 1 weer een beetje ‘oppoetsen’”, vertelt Nieuwdorp. Hiermee zouden ze een patiënt een stabielere ziekte kunnen geven, met minder glucosepieken en -dalen en daardoor minder diabetescomplicaties. Uiteindelijk kan dit mogelijk leiden tot een nieuwe behandeling, en hopelijk genezing of omkering van diabetes type 1, ook als mensen de ziekte al langer hebben. „Ik ben hier heel erg optimistisch over.”

Poeptransplantaties worden ook voor andere behandelingen gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Miljoen euro voor hoopgevend poeponderzoek naar diabetes
Sluiten