Metro
Metro Fit & gezond 10 okt 2020 / 16:44 uur

‘Antimalariamiddel heeft toch effect bij coronavirus’

Positief coronanieuws: het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling tot duidelijk betere resultaten dan tot dusver gedacht. Mensen die behandeld worden met dit middel hebben 53 procent minder kans om overgeplaatst te worden naar de intensive care. Dat concluderen onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle na zogenoemd landelijk retrospectief onderzoek onder 1064 patiënten.

Toen de Covid-19 pandemie uitbrak, waren er geen duidelijk richtlijnen om mensen die met het virus besmet zijn te behandelen. In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine. De effectiviteit van deze middelen was niet aangetoond, dus kozen sommige andere artsen ervoor om geen van deze twee medicijnen voor te schrijven.

Deze variatie in medicatiebeleid was voor onderzoekers Jolanda Lammers en Paul Groeneveld reden om de drie behandelstrategieën tegen het licht te houden. Veertien ziekenhuizen in het hele land hebben hun gegevens gedeeld. „Tijdens de corona-uitbraak stond elke dokter met lege handen. Juist omdat iedereen het beste wil voor deze patiëntencategorie hebben we landelijk alle medewerking gekregen”, aldus de onderzoekers.

‘Andere kijk op voedsel’

Nu er nog geen vaccin of perfect werkend middel tegen corona is, lijken we zelf meer te letten op onze gezondheid. Volgens de tweejaarlijkse Agrifoodmonitor, uitgevoerd door Wageningen Economic Research, blijkt dat mensen tijdens de coronacrisis anders zijn gaan eten.

Er kwam minder varkensvlees op tafel en meer groenten en fruit. Mensen gaven aan dat ze dit doen voor hun gezondheid. Het virus heeft ook invloed gehad op hoe burgers waarde zijn gaan hechten aan basisbehoeften zoals voedselveiligheid en stabiliteit. Ze zijn meer geïnteresseerd geraakt in waar ons voedsel vandaan komt en in het productieproces.

Waardering voor boeren

Ook de waardering voor boeren en tuinders zit mede dankzij het coronavirus in de lift. In alle sectoren is de waardering gegroeid, behalve ten aanzien van de varkenshouderij, voor die sector blijft de waardering gelijk.

De coronacrisis zorgde er ook voor dat we Nederlandse producten meer zijn gaan waarderen. Mensen die al gezond bezig waren, zijn nu nóg gezonder gaan eten. Men vindt smaak, betaalbaarheid en gezond de belangrijkste waarden bij het voedsel dat men op een gewone dag eet.

Lees ook: Migranten ontsnapt uit afgesloten vrachtwagen in Duitsland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Antimalariamiddel heeft toch effect bij coronavirus’
Sluiten