Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Fit & gezond 14 sep 2020 / 16:23 uur

Overgewicht bij veel kinderen in coronatijd door ‘tussendoortjes’

Een op de vijf kinderen in Nederland heeft overgewicht als gevolg van de coronacrisis. Bij kinderen die al overgewicht hadden is dit zelfs zo’n 40 procent. De belangrijkste oorzaak: (te) veel tussendoortjes.

Dat maakte het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ vandaag bekend na onderzoek. Ook de ouders werden door een gebrek aan beweging zwaarder.

Minder beweging, dus meer overgewicht

Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie kinderen meer ongezonde tussendoortjes is gaan eten tijdens de coronacrisis. Daarbij is driekwart van de jongeren minder gaan bewegen, gemiddeld 51 minuten per dag minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd. „Waar vorig jaar 64 procent van de kinderen nog de beweegnorm haalde (van één uur matig-intensieve beweging per dag), was dat tijdens de coronacrisis nog maar 20 procent”, aldus het Maastrichtse ziekenhuis.

Een graphic met conclusies van het ziekenhuis in Maastricht

Op 16 maart werd besloten om de scholen te sluiten door de uitbraak van het virus. Ook bij sportclubs moesten de deuren dicht. Inmiddels zijn deze instellingen wel weer open. Maar in de tussenliggende periode kwam de dagindeling van kinderen er opeens heel anders uit te zien. „De corona-maatregelen hebben een negatieve invloed gehad op de leefstijl van kinderen de afgelopen maanden”, zo stellen de onderzoekers uit het zuiden van het land. Voor deze deskundigen waren de maatregelen vanaf half maart het signaal om de invloed ervan op het leefstijlgedrag van kinderen te gaan onderzoeken.

‘Let op bij besluitvorming bij eventuele tweede golf’

Dr. Anita Vreugdenhil, kinderarts van het Maastricht UMC+, onderstreept het belang van de onderzoeksresultaten voor de toekomstige besluitvorming bij een eventuele tweede virusgolf.

Kinderen die meededen aan het onderzoek moesten op verschillende momenten tijdens de coronacrisis vragen over hun (eet)gedrag beantwoorden. Zij kregen ook de beschikking over een ‘slimme beweegmeter’. Er werd onder meer gekeken naar het voedingspatroon, fysieke activiteit, gewichtsontwikkeling, slaapgedrag en of kinderen gebruik maken van online mogelijkheden om meer te bewegen. De algehele conclusie is dat de leefstijl er bij een groot deel van de kinderen op achteruit is gegaan.

Een foto van medewerkers van Maastricht UMC die via een videoverbinding door koning Willem-Alexander werden toegesproken
Medewerkers van het Maastricht UMC werden tijdens de coronacrisis via een videoverbinding toegesproken door de koning en de koningin. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

Overgewicht na stress en verveling

„De dagindeling van kinderen is door de sluiting van de scholen nu eenmaal ontregeld geraakt”, zegt Vreugdenhil. „Dat kan bijvoorbeeld stress met zich meebrengen of verveling in de hand werken en resulteren in ongezonder eetgedrag. Ook sportclubs waren veelal gesloten, waardoor kinderen veel minder werden uitgedaagd om actief te gaan bewegen.”

Waakzaamheid is dan ook geboden, volgens de arts: „Overgewicht op jonge leeftijd heeft namelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en leververvetting. Onze bevindingen spelen dan ook niet alleen een belangrijke rol in de besluitvorming bij een eventuele tweede golf, maar benadrukt ook dat er werk aan de winkel is om de leefstijl bij te stellen nu we hen weer beter kunnen bereiken. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de ouders. Zij kunnen extra letten op de leefstijl van hun kinderen door bijvoorbeeld gezondere producten in huis te halen.”

Lees ook: Veel aandacht voor ’s werelds eerste levende doodskist: ‘Loopt-ie zelf het graf in?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overgewicht bij veel kinderen in coronatijd door ‘tussendoortjes’
Sluiten