Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Fit & gezond 22 sep 2020 / 21:54 uur

Donderdag Fiets naar je Werk Dag, terwijl we thuis moeten werken

Donderdag is de veertiende landelijke Fiets naar je Werk Dag. Dat wordt voor velen een kort ritje.

Op Fiets naar je Werk Dag stimuleren gewoonlijk duizenden werkgevers hun medewerkers actief om op de fiets naar het werk te komen. Dit jaar is sprake van een gewetensdilemma bij werkgevers, wat naar verwachting 30 procent minder deelnemers gaat betekenen. Iets meer dan de helft van de Nederlandse werknemers moet namelijk zoveel mogelijk of altijd thuis werken. Van het kabinet en ook van de bazen van ondernemers in ons land.

Thuiswerkrondje op Fiets naar je Werk Dag

Daarentegen geniet fietsen naar het werk als onderdeel van een gezonde leefstijl juist nu veel aandacht van werkgevers en overheden. Alleen maar thuis zitten is tenslotte ook niet alles. Fietsen die via werkgevers worden aangeschaft zijn niet aan te slepen. De organisatie heeft, met dit werkgeversdilemma in het achterhoofd, besloten om ter stimulans een thuiswerkrondje toe te voegen aan het evenement.

Figuurlijk duwtje in de rug

De Fiets naar je Werk Dag is bedoeld om werknemers in heel Nederland het figuurlijke duwtje in de rug te geven. Met als doel om in beweging te komen en om de auto vaker te laten staan. Initiatiefnemer van de dag is de NFP groep uit Heerenveen, de organisatie die sinds 25 jaar met inzet van fiscale regelingen fietsen naar het werk stimuleert.

Bedrijven en overheden hechten al jaren, naast het aanbieden van diverse fietsregelingen, ook veel waarde aan deelname. Fittere werknemers zitten lekkerder in hun vel, zijn blijer en dragen zo bij aan een beter arbeidsklimaat. Fietsen naar het werk is in dit verhaal een simpele oplossing, die gemakkelijk in het dagelijkse schema van veel medewerkers zou moeten passen. Daarnaast is fietsen vanzelfsprekend goed voor het milieu en draagt het in toenemende mate bij aan een positieve oplossing voor de file- en parkeerproblematiek.

Gewoon net zo ver fietsen als de afstand naar je werk

Fietsregelingen via de WKR of via fietslease vertonen het afgelopen jaar een sterke groei. Mensen fietsen opvallend meer in coronatijd. Naar het werk, maar ook thuis pakken ze sneller de fiets op een werkdag. Om dit laatste extra te stimuleren is vanwege de huidige situatie besloten het thuiswerkrondje toe te voegen aan het evenement. Het geeft werkgevers zo een tool om de vitaliteit van thuiswerkers te stimuleren en medewerkers de mogelijkheid om toch mee te doen.

Hoe het thuiswerkrondje werkt? Mensen fietsen op de dag het aantal kilometers dat ze normaal gesproken ook naar het werk zouden fietsen. Dit kan bij aanmelding via de website Fietsnaarjewerkdag.nl eenvoudig worden aangegeven. Iedereen krijgt bij deelname het advies zich te houden aan de RIVM-richtlijnen. Dat betekent afstand houden en voor werkgevers bijvoorbeeld niet de gebruikelijke massale ontvangsten bij de fietsenstalling op het werk.

Lees ook: Veel werknemers gaan, ondanks coronaklachten, toch nog naar het werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donderdag Fiets naar je Werk Dag, terwijl we thuis moeten werken
Sluiten