Metro
Metro Fit & gezond 25 aug 2020 / 08:20 uur

Trumps corona-wondermiddel werkt niét, volgens Nederlands onderzoek

Het medicijn met de moeilijke naam heeft de afgelopen maanden heel wat stof doen opwaaien. Zo promoot president Trump hydroxychloroquine al sinds maart als hét wondermiddel, waar veel medici weer tegenin gingen. En niet zonder reden, zeggen Nederlandse onderzoekers.

Patiënten met COVID-19 die in ziekenhuizen hydroxychloroquine toegediend kregen, zijn namelijk niet geholpen door het middel en soms zelfs slechter af dan ziekenhuispatiënten die het middel niet kregen. Dat meldt het UMC Amsterdam op basis van resultaten in negen Nederlandse ziekenhuizen.

Onderzoek hydroxychloroquine

Het bevestigt volgens infectioloog Edgar Peters de uitkomst van een grote internationale studie waaruit ook blijkt dat het middel niet werkt.

Van maart tot half mei werd landelijk geadviseerd het reuma- en malariamiddel hydroxychloroquine in te zetten bij een bewezen coronavirusinfectie. Uit studies gedaan in het laboratorium leek het te helpen tegen het virus. Veel ziekenhuizen volgden dit advies en gaven het middel aan al hun patiënten. Andere ziekenhuizen kozen er volgens het UMC voor eerst meer onderzoek af te wachten.

„Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren”, zegt Peters. „Als we corrigeren voor mogelijke verschillen in patiënteigenschappen als leeftijd en geslacht en ernst van ziekte in de ziekenhuizen, bleek dat er geen verschil was in uitkomst met of zonder hydroxychloroquine. Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren.”

Trump

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro claimde vorige maand dat hij dankzij hydroxychloroquine geen corona meer heeft en is ervan overtuigd dat het wel helpt. Ook de Amerikaanse president Donald Trump geeft hoog op van hydroxychloroquine en promoot het al sinds maart als hét wondermiddel tegen het coronavirus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trumps corona-wondermiddel werkt niét, volgens Nederlands onderzoek
Sluiten