Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Fit & gezond 4 mrt 2019 / 10:00 uur

Stop met jezelf vergelijken met anderen

Iedereen weet dat vergelijken met anderen je niet gelukkiger maakt, maar toch doen we het bijna allemaal. Deze vijf tips helpen je hier voor eens en voor altijd mee stoppen.

1. Besef dat je nooit klaar bent met vergelijken

Het gekke van vergelijken is dat je er nooit klaar mee bent. Er is altijd wel iemand op deze aardbol die het beter voor elkaar lijkt te hebben. En ook al heb je straks de baan, auto of kledingmaat waarvan je droomde; je bedenkt altijd wel weer iets nieuws. Door in te zien dat je tot je dood kunt blijven vergelijken, is het makkelijker om hiermee te stoppen. Besef ook dat het je niet gelukkiger maakt. Integendeel zelfs. Vergelijken geeft je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent en staat plezier in de weg. Zoals Theodore Roosevelt mooi zei: “Comparison is the thief of joy.”

2. Ontdek wanneer je vergelijkt

Ga je in de vergelijkmodus als je door Instagram scrolt? Door een woonwijk rijdt met grote huizen? Een nacht slecht hebt geslapen? Of met bepaalde mensen bent? Zodra je dit weet, kun je er iets aan doen. Als social media deze gedachten triggert, heeft het zin om daar minder tijd aan te besteden. Komen deze gedachten op als je door bepaalde mensen of spullen omringd bent, dan helpt het om de zinnen ‘Ik ben genoeg’ en ‘Ik heb genoeg’ in je hoofd te herhalen.

3. Gebruik het als motivatie

Jezelf vergelijken met anderen hoeft niet verkeerd te zijn. Het hangt er maar net vanaf wat je met deze gedachten doet. Sta je toe dat ze je een slecht gevoel geven? Of gebruik je ze juist als motivatie? Je baan vergelijken met die van een goede vriend, kan betekenen dat het tijd is om te zoeken naar jouw droombaan. Voel je je erg gestrest vergeleken met een collega, dan kan dat een goede motivatie zijn om meer ontspannen te gaan leven.

4. Vergelijk jezelf met jezelf

In plaats van je te vergelijken met anderen, kun je beter stilstaan bij hoe je leven een maand, jaar of zelfs vijf jaar geleden was. Bedenk wat je in deze tijd bereikt en geleerd hebt en hoeveel mooie dingen er in de toekomst nog mogelijk zijn. Hoe vaker je dit doet, hoe minder je de behoefte voelt om je te vergelijken met anderen. Ook doet het wonderen voor je humeur.

5. Zie in dat je nooit het hele plaatje ziet

Een blije selfie op social media hoeft niet te betekenen dat die persoon zich ook zo voelt. En iemand die opschept over een wereldreis kan alsnog verschrikkelijke vliegangst hebben. Omdat je alles vanuit je eigen perspectief bekijkt, kun je nooit het hele plaatje zien. Het is daarom zinloos om je leven te vergelijken met anderen. Vergeet ook niet: er zijn genoeg mensen die zich juist met jou vergelijken.

OVER ZENZOEKERS

Het openbaar vervoer staat meestal synoniem voor drukte, haast en stress. Wij, Lisa en Shirah, helpen je met 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen onderweg. Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Wil jij je leven iets meer zen maken, maar weet je niet hoe? Stuur je vraag dan naar [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stop met jezelf vergelijken met anderen
Sluiten