Metro
Metro Fit & gezond 24 mrt 2019 / 19:01 uur

Heb jij last van het ‘dode-billen-syndroom’?

Hoogstwaarschijnlijk ben je je ervan bewust dat de hele dag op je kont zitten niet gezond is. Maar wist je dat het ook kan leiden tot het ‘dode-billen-syndroom’? Dit houdt in dat je bilspieren voortdurend in slaapstand verkeren en dat brengt uiteindelijk allerlei klachten met zich mee.

Als je niet veel in beweging komt, veel zit of oefeningen verkeerd uitvoert, gaan bilspieren in een soort van ruststand – dit wordt ook wel het ‘dode-billen-syndroom’ genoemd. Je gaat dan kracht zoeken in andere spieren waardoor je deze onnodig belast. Evenwichtsproblemen en heup- en rugpijn zijn hierdoor bekende gevolgen.

Test, test

Hoe weet je of je last hebt van het ‘dode-billen-syndroom’? Daar bestaat een trucje voor, ookwel de Trendelenburg-test genoemd. Daarmee moet je één been optillen terwijl je stilstaat. Als je bekken zakt in de richting van het been dat je optilt, kan dat wijzen op inactieve bilspieren. Als je denkt dit te hebben, kan je best een gespecialiseerde dokter raadplegen om je achterwerk weer wakker te schudden.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kan dode billen uiteraard ook voorkomen. Dit doe je door regelmatig pauze te nemen en de benen te strekken. En een makkelijke oefening: knijp je billen samen terwijl je achter je bureau zit, zo blijven je spieren in werking!

Reageer op artikel:
Heb jij last van het ‘dode-billen-syndroom’?
Sluiten