Metro en ANP
Metro en ANP Gezondheid 2 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Helft vrouwen krijgt dementie, beroerte of Parkinson

Nederlanders hebben een aanzienlijk grote kans op een ongeneeslijke hersenziekte. De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, krijgt later een beroerte, dementie of Parkinson.

De cijfers zijn afkomstig van een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Over een periode van meer dan 25 jaar deden meer dan 12 duizend mensen mee aan het onderzoek.

Preventie blijft achter

Dementie, beroertes en Parkinson behoren tot de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en sterfte. Vrouwen krijgen vaker dementie dan mannen, maar mannen krijgen vaker op jongere leeftijd een beroerte.

De onderzoekers stellen dat hersenziektes nog altijd niet goed te voorkomen of te behandelen zijn. „Hoewel er in de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt in het beter begrijpen van de oorzaken van deze ziekten, blijven preventieve of therapeutische ontwikkelingen achter in vergelijking met andere veel voorkomende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen", zegt arts-onderzoeker Silvan Licher.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Helft vrouwen krijgt dementie, beroerte of Parkinson
Sluiten