Metro
Metro Fit & gezond 26 okt 2018 / 12:00 uur

Bewezen: later ontbijten helpt bij afvallen

Afvallen, aankomen, het is een blijvende strijd. Waarschijnlijk heb je alles al geprobeerd, maar lijkt niks te werken. Althans niet blijvend. Nu blijkt dat je het al die tijd helemaal niet zo drastisch had hoeven aanpakken. Slechts het uitstellen van je ontbijt en het wat vroeger nuttigen van je avondeten kan al verschil maken.

Veranderen van eetpatroon

Voor een studie werden twee groepen mensen bestudeerd. De ene groep kreeg de opdracht 90 minuten later te ontbijten, en 90 minuten vroeger te dineren dan normaal. De andere groep mocht hun gewone eetpatroon aanhouden.

Wat bleek? De groep met het aangepaste eetpatroon verloor twee keer zoveel lichaamsvet als de mensen uit de groep die het gewone eetpatroon aanhielden. „Dit onderzoek bewijst dat ons typische eetpatroon: weinig en snel ontbijten en laat en rijkelijk dineren in combinatie met ons drukke leven en urenlang over en weer pendelen, leidt tot gewichtstoename”, aldus diëtiste Samantha Cassetty.

Ga voor een stevig ontbijt

Volgens Cassetty is het verstandig te experimenteren met de tijdstippen waarop je eet. „Zeker ’s avonds is dit belangrijk. Je moet je lichaam de kans geven om je eten te verteren voor het slapengaan. Daarom verorber je je laatste maaltijd of snack het liefst een aantal uren voordat je in bed kruipt. Niet alleen om je gewicht onder controle te houden, maar ook om de kans op slaapmoeilijkheden te verminderen.”

De uitspraak: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning, en dineer als een bedelaar’ blijkt dus best een goede te zijn. Cassetty vertelt dat ze in haar praktijk vaak mensen spreekt die heel licht ontbijten en lunchen, om vervolgens later op de dag onweerstaanbare trek te krijgen. „Als je je dag daarentegen begint met een maaltijd vol eiwitten, gezonde vetten en vezels, gaat je bloedsuikerspiegel overdag minder schommelen, waardoor je niet aan het einde van de dag hunkert naar een heel pak koekjes.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bewezen: later ontbijten helpt bij afvallen
Sluiten