IngelisedeVries
IngelisedeVries Fit & gezond 10 jul 2018 / 07:59 uur

Hoofd tijdens sporten net zo belangrijk als lijf

Als atleet is het niet alleen belangrijk om je lichaam goed te trainen, ook je hersenen blijken wezenlijk invloed te hebben op je prestaties. De universiteit in Kent kwam erachter dat je sportprestaties met 4,5% kunnen verminderen als je hoofd niet goed op sportorde is.

Experiment op donkere baan

Samen met sportmerk ASICS voerde de universiteit begin juni het experiment uit in Londen. Samen met drie topatleten werd de Blackout Track gedaan. Op deze baan wordt een loper in het bijna donker gevolgd door alleen een schijnwerper. Er is daarnaast ook geen finish waar ze naartoe rennen en ook de positieve aanmoedigingen zijn er niet.

Voor het onderzoek werd er een run van 5K gelopen. Daarna moesten de sporters dezelfde afstand afleggen op de Blackout Track. Sommige sporters deden tot een minuut langer over de baan dan in de gewone setting.

Geest niet onderschatten

Sportwetenschapper Samuele Marcora voerde het onderzoek uit. ,,Het verschil dat we zagen tijdens het experiment, is gelijk aan het verschil dat je ziet na een vier weken durende high intensity training-programma”, zegt hij. ,,De geest moet dus niet onderschat worden.” Met een verschil van 4,5% tussen de normale en de Blackout Track 5K, is groter dan de onderzoeksteams hadden verwacht. In sommige gevallen was het verschil bijna 2 minuten.

In de flow komen

,,Naast licht en dus zicht, ontbreekt ook alle andere afleiding: geen muziek, publiek of technische ondersteuning zoals hartslagmeters, horloges en smartphones”, legt sportjournaliste Esther Vliege uit. ,,Lopers kunnen zich zo volledig concentreren op het hardlopen. Met als uiteindelijke doel in hun flow komen: daar waar de lopers zich het best voelen en op hun best presteren.”

Reageer op artikel:
Hoofd tijdens sporten net zo belangrijk als lijf
Sluiten