Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Fit & gezond 16 jul 2018 / 03:00 uur

De 6 beste manieren om de dag af te sluiten

De dag goed afsluiten, is minstens zo belangrijk als de dag goed beginnen. Wil je met een positief gevoel gaan slapen? Doe dan voortaan één van deze dingen voordat je in bed kruipt.

1. Wees onbereikbaar

Probeer minimaal een uur voordat je gaat slapen je mobiel, tablet en laptop niet meer te gebruiken. Het blauwe licht dat uit deze apparaten komt, ontregelt namelijk je biologische klok. Hierdoor kost het je meer moeite om in slaap te komen en slaap je minder diep. Maak er daarom een gewoonte van om iedere avond te ‘unpluggen’. Je wordt gegarandeerd meer uitgerust wakker!

2. Maak een blije lijst

Een simpele, maar hele effectieve manier om de dag positief af te sluiten, is door het maken van een blije lijst. De naam zegt het al: op deze lijst schrijf je alles wat je vandaag blij maakte. Pak pen en papier en speel in je hoofd langzaam de dag nog eens af. Wie of wat zorgde voor een glimlach op je gezicht? Waar ben je dankbaar voor? En welke positieve opmerking komt in je op? Geef het allemaal een plek op je positieve lijst.

3. Doe het tegenovergestelde van je werk

Als je het lastig vindt om ‘s avonds niet meer aan je werk of studie te denken, is het slim om bij thuiskomst het tegenovergestelde te doen. Na een hele dag zitten, kun je het beste een stukje gaan fietsen of wandelen. Heb je een fysiek zware dag gehad? Ga dan even op de bank liggen met een boek of luister naar muziek. Hoe minder het lijkt op je werk, hoe beter.

4. Bereid je ochtend voor

Begin je de dag vaak gehaast? Steek daar ‘s avonds alvast een stokje voor door de ochtend goed voor te bereiden. Zo weet je zeker dat je morgen de dag wél relaxt begint. Leg alvast je kleding klaar, pak je tas en bereid eventueel je ontbijt voor. Ruim ook meteen rondslingerende dingen op. Dat scheelt morgen weer en je schept ook meteen ruimte in je hoofd.

5. Sta stil bij je laatste gedachte

Je laatste gedachte in de avond is vaak je eerste gedachte in de ochtend. Als je voordat je gaat slapen aan je to-do list van morgen denkt, is het niet gek dat je hier de volgende ochtend weer aan denkt. Sta er daarom bewust bij stil hoe je de dag wilt afsluiten. Fantaseer bijvoorbeeld over een toekomstdroom of denk aan een mooie herinnering.

6. Maak tijd voor een ademhalingsoefening

Mediteren is dé manier om je hoofd tot rust te brengen. Is dit niet jouw ding? Doe dan een nuchtere ademhalingsoefening. Het werkt als volgt: begin met tellen van je inademing in je hoofd, zonder je ademhaling te sturen. Adem vervolgens dubbel zo lang uit. Stel dat je inademing drie seconden duurt, rek je je uitademing tot zes seconden. Je kunt deze oefening zo vaak herhalen als je wilt.

OVER ZENZOEKERS

Het openbaar vervoer staat meestal synoniem voor drukte, haast en stress. Wij, Lisa en Shirah, helpen je met 1001 manier om je meer ontspannen te voelen onderweg. Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Wil jij je leven iets meer zen maken, maar weet je niet hoe? Stuur dan je vraag naar [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De 6 beste manieren om de dag af te sluiten
Sluiten