Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Gezondheid 7 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Mindful werken? Probeer deze 5 tips

Om meer mindful te leven, hoef je geen cursus te volgen en ook niet iedere dag te mediteren. Je kunt mindfulness zelfs heel makkelijk toepassen onder werktijd. Deze tips zorgen voor meer focus en minder stress op je werk.

1. Gebruik je lichaam als graadmeter

Als je gestrest bent, geeft je lichaam dit meestal vanzelf aan. Je gaat bijvoorbeeld hoger ademen of voelt spanning in je nek en schouders. Door te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, kom je veel over jezelf te weten. Zoals dat je het eigenlijk rustiger aan moet doen en beter even een korte pauze kunt nemen. Als je niet gewend bent om naar je lichaam te luisteren, kun je een wekker op je telefoon zetten. Zo krijg je gedurende de werkdag een seintje om even stil te staan bij hoe je je voelt.

2. Maak tijd om mindful te eten

Door te lunchen achter je bureau geniet je niet echt van wat je eet. Je proeft niet iedere hap, neemt niet de tijd voor een pauze en voelt je minder snel verzadigd. Zonde, want hierdoor begin je de middag niet uitgerust en heb je veel eerder weer trek. Stop daarom met eten achter je bureau en maak tijd om met aandacht te eten. Focus je eens op de smaak, de structuur en de geur van je eten en probeer vijftien keer te kauwen per hap. Hierdoor eet je automatisch bewuster.

3. Laat je zo min mogelijk afleiden

Een kantoortuin is hip, maar het gevaar is dat je de hele dag afgeleid wordt. Niet alleen maakt het je onnodig gestrest, je bent ook minder productief. Dit kun je doen om toch geconcentreerd te werken:

  • Laat je telefoon niet op je bureau liggen, maar stop hem in je tas. Zorg in ieder geval dat je je telefoon niet ziet, anders is de verleiding wel erg groot om erop te kijken.  

  • Kies op de momenten waarop je geconcentreerd aan één taak wilt werken voor een plek waar je meer afgezonderd zit en dus minder snel afgeleid wordt.

  • Klap je laptop dicht tijdens een overleg. Zo heb je meer aandacht voor wat er gezegd wordt.

  • Kunnen je collega’s je bereiken via een chatprogramma? Zorg dan dat je niet de hele dag online bent. Als het echt nodig is, weten ze je heus wel te vinden.

4. Gebruik een mantra als hulpmiddel

Een mantra is een korte zin die je in je hoofd herhaalt om je rustiger te voelen. Behalve tijdens het mediteren, kun je een mantra ook op andere momenten gebruiken. Bijvoorbeeld op je werk, als je jezelf eraan wilt herinneren om mindful te werken. Mooie (werk)mantra’s zijn: ‘Ik sta open voor verandering’, ‘Vandaag ben ik elk moment aanwezig’ en ‘Ik ben dankbaar voor deze nieuwe werkdag’. Schrijf de zin op een briefje en leg deze op je bureau of gebruik hem als achtergrond op je telefoon of computer om eraan herinnerd te worden.

5. Maak keuzes

Kiezen is moeilijk, want het betekent dat je sommige dingen niet kunt doen. Nu niet of zelfs nooit niet. Toch is het dé truc om meer mindful te werken. Het vergroot namelijk je concentratie, waardoor je eerder in een flow komt en meer plezier haalt uit je werk. Maak daarom aan het begin van je dag een lijstje met daarop maximaal drie dingen die je vandaag af wilt krijgen. Hiermee dwing je jezelf keuzes te maken. Heb je deze drie dingen gedaan? Dan breid je je lijstje uit met weer drie dingen.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mindful werken? Probeer deze 5 tips
Sluiten