Rosan de Vos
Rosan de Vos Fit & gezond 1 mrt 2018

Dit gebeurt er met je lichaam als het buiten koud is

Ondanks dat je deze week waarschijnlijk dik bepakt over straat loopt, is de kans groot dat je alsnog met rillende handen de kou trotseert. Maar hoe reageert ons lichaam op deze extreme kou? Alvast één geruststelling: de kou heeft ook positieve kanten.

Effecten van kou op je lichaam

1. Je verbrandt extra calorieën
Om maar gelijk met het goede nieuws te beginnen: je verbrandt extra calorieën. De mechanismen die ervoor zorgen dat je lichaam toch verwarmt, stimuleren de calorieverbranding – maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je meteen het sporten kunt overslaan.

2. Je krijgt een enorme loopneus
Van de kou krijg je een loopneus en droge ogen. De droge en koude lucht voelt namelijk niet goed aan in de longen, dus je neus doet extra moeite om vocht toe te voegen aan de lucht die je inademt. Hierdoor moet je neus harder werken en produceert hij extra veel vocht. Gevolg? Loopneus!

3. Hoofdpijn
Schommelingen van luchtdruk zorgen voor hoofdpijn. Dus heb je regelmatig het gevoel dat je wel een aspirientje kunt gebruiken? Dan kun je de kou de schuld geven.

4. Je krijgt stijve spieren
Je kunt stijve spieren aan het weer overhouden. Spieren die plots koud worden, kunnen zich namelijk gaan vastzetten. Dit werkt hetzelfde bij een training: als je geen warming-up hebt gedaan, heb je grotere kans op stijve spieren.

5. Brr: je gaat bibberen
Je gaat bibberen. Nu denk je misschien: ‘dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken’, maar je moet weten dat dit juist goed nieuws is! Als je gaat bibberen, trekken je spieren zich samen. Hierdoor genereren ze warmte en blijft je lichaamstemperatuur op peil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je lichaam als het buiten koud is
Sluiten