Rosan de Vos
Rosan de Vos Fit & gezond 14 feb 2018 / 11:15 uur

Als je partner gewicht verliest, doe jij dat ook

Een leuker cadeautje kunnen we je op Valentijnsdag niet geven: als je partner gewicht verliest, doe jij dat automatisch ook. Dus in plaats van een leuk cadeautje, kun je misschien wat gezonde voedingswaren voor je partner in huis halen. Wie weet profiteer jij er onbewust ook nog van.

Niet afvallen, wel gewicht verliezen

Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit van Connecticut. Voor dit onderzoek werden 130 samenwonende koppels in twee willekeurige groepen verdeeld. In de ene groep volgde een wederhelft zes maanden lang een Weight Watchers-programma, in de andere groep kreeg een van de partners een informatiebrochure over gezond leven.

Bij 32% van de koppels verloor de partner die niet actief aan een gezonde leefstijl werkte drie procent van zijn gewicht, na een periode van zes maanden. Dat kan verklaard worden door het zogenaamde ripple effect: een gedragsverandering van een individu kan een onmiddellijke impact hebben op zijn omgeving. De ene geliefde gaat als het ware de gezonde levensstijl van de ander ‘kopiëren’ en bijvoorbeeld meer voedingsmiddelen met een lager vetgehalte eten, dan wanneer de andere partner het programma niet zou volgen. Dat effect is te vergelijken met de rimpelingen of ripples die zich verspreiden als je iets in het water gooit.

Samen afvallen

Niet alleen het afvallen zelf, ook de snelheid waarmee je als stel gewicht verliest heeft invloed. Dat betekent dat wanneer de ene partner op een vlot tempo afvalt, de andere partner dit ook zal doen. Helaas kan dit ook in je nadeel werken: wanneer de een moeite heeft met afvallen, zal het bij de ander ook niet van een leien dakje lopen.

Dus ben je nu al bezig om je lijf in shape te krijgen voor de zomer? Zorg dan in ieder geval voor een goede basis: een partner met een gezonde levensstijl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Als je partner gewicht verliest, doe jij dat ook
Sluiten