IngelisedeVries
IngelisedeVries Fit & gezond 23 jan 2018 / 13:44 uur

Zo blijf je in vorm met een half uur sport per week

We weten het allemaal: je moet regelmatig bewegen om gezond te blijven. Maar het weten is wat anders dan doen, zeker nu Blue Monday is geweest en je goede voornemens een stuk lastiger zijn vol te houden. Je vraagt je wellicht af waarom je nog steeds geen resultaat ziet en misschien heb je de urenlange fitnesssessies al opgegeven.

Half uurtje per week

En die urenlange fitnesssessies hoeven ook helemaal niet. Er bestaat namelijk een manier om met pakweg dertig minuten sporten per week, helemaal in vorm te komen. Onder de fanatiekelingen is deze methode al bekend, tijd voor de goede voornemen-dumpers om den HIIT-training ook een kans te geven.

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Je zit elke dag tien minuten op een hometrainer en daarnaast doe je nog een aantal oefeningen om je spieren te versterken. Deze training zorgt er niet alleen voor dat je lekker op conditie komt, ook verdwijnt je lekkere trek erdoor. Het honger-hormoon ghreline wordt erdoor verminderd. En als je echt wat kilo’s kwijt wil, zul je ook de lekkere snacks moeten laten staan.

via GIPHY

Kort en explosief

Met de HITT-training ben je een aantal keer heel kort maar heel explosief aan het bewegen, maximaal een halve minuut. Dat zorgt ervoor dat de sterkte van je hart en longen wordt verbeterd, maar ook dat je bloedsuikerspiegel stabieler is, Niels Vollaard is wetenschapper aan de Stirling University en laat in zijn onderzoek zien dat drie keer per week de HITT-training net zo effectief is als net zoveel sportsessies van drie kwartier. Scheelt je dus een hoop tijd.

,,Bij beide manieren van sporten zie je een verbetering van tien procent, wat de moeite zeker loont. Het verschil is alleen dat onze maniervan HIIT-training veel efficiënter is qua tijd”, laat hij DailyMail weten.

via GIPHY

Suikers afbreken

In de eerste twintig seconden van je sprint, breekt je lichaam opgeslagen suikers af in je spieren, waardoor je spieren energie krijgen, legt Vollaard uit. Dat zorgt voor een heleboel andere reacties in je lijf. Waaronder de ‘signaalmoleculen’, zoals Vollaard het noemt. Tijdens je tweede sprint, worden die moleculen geactiveerd en helpen ze om spieren als je hart te laten groeien. Doe je dat vaak genoeg, dan zorgt dat dat je hart sterker wordt.

Er zijn verschillende manieren van HIIT-trainingen, waaronder de variant waarin je in hele korte tijd je hartslag naar zo groot mogelijke hoogte stuwt. ,,Dat is zo snel klaar dat ik me niet eens omkleed", schrijft de krant. Meestal doe je dat op een fiets, maar je kunt ook dertig seconden lang de trap op en neer rennen, heel hard door de straat rennen of – als je conditie niet zo goed is – zo hard mogelijk lopen. Dat doe je dertig seconden waarna je één à twee minuten rustig blijft bewegen.

Fit in weinig tijd

Een ideale manier om in weinig tijd toch fit te worden. Zeker als je een drukke baan en een hectisch leven hebt. Met weinig tijd kun je dus toch weer fit worden. Extra voordeel is dat je ‘m toe kunt voegen aan andere sportroutines, mocht je bijvoorbeeld de ambitie hebben een onwijs gespierde fitboy-, of girl te worden. Wel is het handig om voor je begint met intensief sporten, een goede begeleider te vinden. Deze kan je precies vertellen wat voor jouw lichaam de beste manier is om te beginnen met nu écht een keertje je goede voornemens waarmaken.

Wil je echt effectief kilo’s verliezen en/of jezelf gezonder voelen? Dan is het ook goed om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken. Mocht je het moeilijk vinden om een balans te vinden, dan kan een personal trainer of een diëtist je daar bij helpen. En als je het dit jaar écht helemaal goed wil doen, zorg dan ook dat je elke nacht genoeg slaap krijgt en zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip gaat slapen en opstaat. Je zult zien dat je dan écht niet al het goede des levens hoeft te laten staan!

via GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo blijf je in vorm met een half uur sport per week
Sluiten