Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Gezondheid 11 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoe je nooit meer piekert

Piekeren wordt één van de meest schadelijke sociaal geaccepteerde gewoontes genoemd. Je schiet er niets mee op en het maakt je alleen maar gestrest. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je piekergedachten te stoppen.

1. Fantaseer de goede kant

Eigenlijk ben je heel creatief bezig als je piekert. Je fantaseert namelijk de verkeerde kant op en bedenkt rampscenario’s die het goed zouden doen in een spannende film. Een effectieve manier om te stoppen met malen, is de goede kant op fantaseren. Als er een piekergedachte opkomt, denk je na over alles wat er goed kan gaan. Romantiseer het, dik het aan en maak het zo mooi mogelijk in je hoofd. Weg zijn je piekergedachten!

2. Geef jezelf een piekerkwartier

Als je piekert lijkt het alsof er een cd is vastgelopen in je hoofd. Dezelfde gedachten herhalen zich steeds weer. Om te voorkomen dat je de hele dag piekert, is het slim om een piekerkwartier in te lassen. Kies een vast tijdstip en maak het piekeren zo onaantrekkelijk mogelijk voor jezelf. Ga dus niet lui op de bank of in bed liggen, maar rechtop op een stoel zitten. Gedurende de dag probeer je niet te piekeren, maar stel je het uit tot je piekerkwartier. Waarschijnlijk ben je eerder uitgepiekerd dan je denkt.

Lees ook: 5x de grootste misverstanden over mediteren

3. Besef dat het de situatie niet beter maakt

“Worrying is like sitting in a rocking chair. It gives something to do, but it doesn’t bring you anywhere.” Hoeveel je ook je piekert, de situatie wordt er niet beter door. Probeer liever te achterhalen wat de bron is van je piekergedachten, zodat je er iets aan kunt doen. Misschien kun je het niet meteen oplossen, maar het wel iets verbeteren.

4. Deel je gepieker

Het getob in je hoofd lijkt heel reëel, totdat je het hardop uitspreekt. Gepieker delen met iemand waarbij je je op je gemak voelt, is daarom een goed idee. Geef van te voren aan dat je niet meteen advies of tips wilt, maar het eerst alleen wilt delen. Door uit te spreken waar je je druk om maakt, is het een stuk makkelijker om het van een afstand te bekijken. Het relativeren gaat dan bijna vanzelf.

5. Bedenk je eigen stopknop

Stoppen met piekeren is geen eitje, maar je kunt het wel makkelijker maken. Roep jezelf zo snel mogelijk halt toe als je merkt dat je piekert en zoek dan afleiding. Drink een glas water, masseer je schouders, spring een keer op neer of focus even op je ademhaling. Maak het jezelf bijna onmogelijk om verder te tobben.

6. Accepteer het

Besef dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, wel eens piekert. Van de postbode tot de president. Je bent een mens (hoera!) en hebt een brein waarmee je eindeloos veel nuttige en nutteloze dingen kunt bedenken. Accepteren dat malen er (af en toe) bij hoort, maakt het luchtiger. En door het te accepteren, verdwijnen je piekergedachten langzaam meer naar de achtergrond.

Lees ook: zo ben je vandaag geen slaaf van je smartphone

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe je nooit meer piekert
Sluiten