Metro
Metro Fit & gezond 5 nov 2017 / 14:02 uur

Van deze vijf gewoontes word je gelukkiger

Yoga, mindfulness of zelfhulpboeken: we doen er tegenwoordig vanalles aan om gelukkig te worden. Dat terwijl geluk in hele kleine dingen zit.

Hele kleine dingen, zo blijkt. Je hoeft alleen je manier van denken een klein beetje om te buigen. Neurologen zijn hard bezig met onderzoeken wat precies. Vijf rituelen zijn belangrijk, weet Bakadesuyo.

Maak je zorgen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is hartstikke goed om je af en toe zorgen te maken. Vraag je je wel eens af of je brein wil dat je je terneergeslagen voelt? Dan doet een beetje piekeren wonderen. Dat komt omdat schaamte en schuldgevoel het beloningsgedeelte in je brein activeren. Ook trots hoort in dit gedeelte van het brein, volgens het boek The Upward Spiral. Dat zou ook kunnen verklaren waarom het zo fijn kan zijn om schaamte en schuldgevoel op je te nemen.

Een andere reden waarom piekeren goed is, is dat je wat aan je problemen doet. Je hersenen voelen zich prettig bij het feit dat bezig bent met een oplossing.

Waar ben je dankbaar voor?

Maar schuldgevoel, schaamte en zorgen zijn wel korte termijn oplossingen. De volgende stap is veel belangrijker: stel jezelf de vraag waar je dankbaar voor bent. Volgens neurologen is dankbaarheid een goede manier om de dopamine-aanmaak in je brein te activeren. Dankbaar zijn naar anderen toe zorgt voor nog meer gelukshormonen in je hersenen. Dat is ook de reden dat sociale interacties zo leuk kunnen zijn

Vind je het lastig om dankbaar te zijn? Ook daar is een goede oplossing voor: het witboek. In het witboek schrijf je elke dag drie dingen waar je dankbaar voor bent. Van de vrouw die je voorliet in de supermarkt tot misschien wel een promotie of nieuwe baan. Zowel de kleinste dingen als de grote dingen mogen een plekje krijgen in het notitieboekje dat ook nog eens een lust is voor het oog. Zo onthoud je hoe dankbaarheid voelt, waardoor je emotionele intelligentie volgens The Upward Spiral ook nog eens kan groeien.

Benoem negatieve gevoelens

Boosheid, verdriet, angst, het zijn allemaal negatieve emoties. En het is goed als je die kunt benoemen, blijkt uit onderzoek. In het MRI-onderzoek ‘Gevoelens onder woorden brengen’ kregen deelnemers foto’s te zien van mensen met gezichtsuitdrukkingen. De amygdala in de hersenen, een amandelvormige kern van neuronen, werden zoals voorspeld geactiveerd. Maar als de deelnemers de emoties benoemden, werd de reactie beduidend minder. Wanneer je emoties herkent, wordt de impact minder. Stiekem toch nog een beetje mindfulness.

Maak een beslissing

Zeker onder millennials is het een veelvoorkomende kwaal: keuzestress. En wat blijkt? Dat is helemaal niet zo goed voor je psychisch welzijn. Keuzes maken is juist goed. Het zorgt ervoor dat je minder angstig bent én je problemen opgelost kunnen worden.

Een beslissing maken zorgt namelijk dat je een doel hebt. Ook kan het activiteit in de hersenen verminderen waar negatieve impulsen en routines zitten. Als laatste zorgt een beslissing maken ervoor dat je perceptie op de wereld kan veranderen. Dat kalmeert je en dat heeft uiteraard weer een positief effect.

Wel is het belangrijk dat je een goede keuze maakt, als het aan de neurologie ligt. Perfectionisme zorgt weer voor stress, dus je beslissing hoeft niet de perfecte beslissing te zijn. Hij mag ook goed genoeg zijn.

Knuffel

Of raak mensen aan. Uiteraard wél met expliciete toestemming van de persoon die je wil raken, anders kom je in de problemen en heeft al het voorgaande uiteraard weinig zin voor je gemoedstoestand. We hebben liefde en acceptatie van een ander nodig, ook fysiek. Geen contact hebben kan je écht pijn doen.

Neurologen deden een onderzoek waar mensen naar een computerspel keken waar een bal werd overgegooid. De poppetjes werden door een computer bestuurd, maar de kandidaten kregen te horen dat zij aan het roer stonden. Toen de ‘andere speler’ de bal niet meer terug gooide, werd er iets interessants waargenomen. Het gedeelte in de hersenen waar pijn wordt waargenomen, werd actief. Sociale uitsluiting kan je hetzelfde laten voelen als fysieke pijn dat kan doen. Relaties zijn belangrijk voor mensen.

Dat kun je boosten door een aanraking. De makkelijkste manier om oxycotine – een stofje dat zorgt voor plezier – vrij te geven, is door anderen aan te raken. Dingen als iemand de hand schudden of een schouderklopje bereiken al een hoop. En knuffelen? Dat werkt helemaal goed. Hoe langer de knuffel, hoe gelukkiger jullie zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van deze vijf gewoontes word je gelukkiger
Sluiten