Rosan de Vos
Rosan de Vos Fit & gezond 21 nov 2017 / 11:34 uur

Je plas ophouden: hoe slecht is dit voor je?

Plassen doen we allemaal, en idealiter plast een mens zo’n vijf tot zes keer per dag. Maar vaak komt dat toiletalarm toch precies op het verkeerde moment: wanneer je net in je bed ligt, wanneer de film net begonnen is of als je net aan het kroelen bent met je date. Op zich geen ramp, want een wc is zo gevonden.

Het kan ook zo zijn, dat je blaas op knappen staat als er net géén toilet in de buurt is. Je moet het dan tegen wil en dank ophouden. Hoe slecht is dit nou eigenlijk voor ons?

Je plas ophouden: hoe slecht is dit voor je?
Foto: Giphy

Volle blaas, vervelend gevoel

Je blaas geeft een seintje zodra het gevuld is met zo’n 150 tot 200 milliliter plas. Je kunt het dan nog wel prima even ophouden, maar zodra je blaas een halve liter heeft aangetikt, is het verstandig om een toilet op te zoeken. Constanty Curious plaatste een filmpje op Facebook, dat ons toch even drie keer doet nadenken. De blaas kan zich namelijk oprekken tot zo’n 1000 milliliter, maar daarna knapt hij letterlijk.

Verzwakte spieren

Je plas ophouden is geen verstandig plan. Het zorgt er namelijk voor dat jouw spieren verzwakken of overwerkt raken. Dit heeft weer een overactieve bekkenbodem tot gevolg. Daarnaast krijg je pijn aan je blaas en heb je kans op incontinentie. Op korte termijn kunnen we niet anders, maar voor de lange termijn is het niet zo’n verstandig plan.

https://www.facebook.com/BeConstantlyCurious/videos/131102554222462/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Je plas ophouden: hoe slecht is dit voor je?
Sluiten