Constance van Amstel
Constance van Amstel Gezondheid 9 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Tiffany (25) liet haar borsten preventief amputeren

Tiffany draagt het ‘borstkankergen’ BRCA-1 en liet op haar 21ste preventief haar borsten verwijderen. Vier jaar later kijkt ze enorm uit naar haar ‘nieuwe tieten’.

„Ik werd wakker uit de narcose en was er meteen hartstikke blij mee, zo mooi zagen ze eruit. Tot er drie weken later opeens allemaal rode bulten verschenen en het ontzettend pijn deed. Mijn nieuwe borsten bleken te zijn ontstoken en de protheses moesten eruit. Toen was ik weer plat.”

BRCA-1

Door de luchtige manier waarop de Rotterdamse Tiffany Westerwoudt (25) over haar mislukte borstreconstructie vertelt, lijkt het bijna alsof ze het over iemand anders heeft. Maar ze is het toch echt zelf die op haar 18e ontdekte dat ze drager is van BRCA-1, een erfelijk gen waardoor de kans dat ze voor haar 70ste borstkanker ontwikkelt 60 tot 70 procent is. Bij vrouwen zonder dat gen is dat slechts een procent. Veel draagsters van het BRCA-gen besluiten daarom, net als Tiffany, om hun borsten preventief te laten amputeren. De mislukte reconstructie is nu drie jaar geleden en Tiffany is inmiddels een nieuw traject gestart, een lipofilling waarbij eigen lichaamsvet naar de borststreek wordt verplaatst.

,,Na twee zomers plat door het leven te zijn gegaan, was ik het zat en wilde ik wel weer borsten. Niet dat ik me hiervoor niet sexy of niet vrouwelijk voelde, want dat voelde ik me altijd wel, maar ik vond het vooral niet leuk dat ik niet kon dragen wat ik wilde. Geen hemdjes, geen shirtjes met decolleté, geen bikini’s. De bh’s met protheses die ik droeg waren dezelfde als ook oudere vrouwen dragen; totaal niet sexy. Ik ben 25 en wil ook weleens zo’n leuk behaatje van kant dragen!”

Niet het einde

Hoe Tiffany haar eerste triangeltopje past, is vanavond te zien in de de documentaire Krijg nou Tieten! op NPO 2. Net als vier andere vrouwen met BRCA vertelt Tiffany daarin haar verhaal en laat ze zien hoe haar leven eruitziet. ,,Ik wil laten zien dat het niet meteen het einde van de wereld is als je het BRCA-gen draagt. Dat je echt nog wel een leuk leven kunt leiden als je het hebt. En dat er veel aan te doen is.”

https://twitter.com/borstkanker/status/913349154239377410

Ook is ze open over haar liefdesleven. Want ondanks dat ze zelf totaal niet moeilijk doet over het hele BRCA-gebeuren, hebben jongens er vaak wel moeite mee. ,,Natuurlijk reageren ze altijd begripvol als ik het vertel, maar ik merk vaak dat ik daarna niks meer van ze hoor. Ik snap dat ook wel: als je een pakket bestelt bij de DHL en er zit niet in wat je had gehoopt, dan stuur je het ook weer terug. Tja, zo zie ik het maar. En misschien was ik ook gewoon hun type niet, dat kan natuurlijk ook nog!”

Inmiddels heeft Tiffany dankzij de lipofilling weer borsten. ‘Een soort tienertietjes’, zoals ze ze zelf noemt. Komende maand gaat ze onder het mes voor een tissue expander, een soort ballonnetjes die de huid steeds iets meer oprekken zodat er straks toch nieuwe protheses n in kunnen. ,,Als het goed is ben ik voor de zomer weer helemaal af!”

Krijg Nou Tieten

In de maand oktober wordt er altijd extra aandacht gevraagd vooronderzoek naar borstkanker. Denk bijvoorbeeld aan de armbandjes van Pink ribbon. AVROTROS draagt ook een steentje bij door de documentaire Krijg Nou Tieten! uit te zenden. De film is gemaakt door vriendinnen en documentairemaaksters Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre en gaat over vijf vrouwen die allemaal drager van het borstkanker gen zijn. Krijg Nou Tieten! is vanavond om 20.55 uur te zien op NPO 2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.