Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Gezondheid 4 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Survivalgids voor mensen met een ochtendhumeur

Je ochtend positief beginnen is niet altijd makkelijk. Helemaal als het maandagochtend is. De wekker gaat te vroeg, het weekend is te snel voorbij en het is te druk in de spits. Deze 5 tips maken je ochtend voortaan nét iets makkelijker.

1. Verander je wekker in een positief geluid

Voel je je de Grinch als je wekker gaat? Dan weet je dat het tijd is voor verandering. Hoe langer je dezelfde wekker hebt, hoe groter de kans is dat je het zat wordt. Kies daarom eens in de zoveel tijd een nieuw geluid. Het liefst zo positief mogelijk en met een rustige opbouw, zodat je ontspannen wakker wordt.

Tip: als je in de avond twijfelt of het positief genoeg is, weet je zeker dat je er ‘s ochtends niet je bed voor uitkomt.

Inspiratie nodig? Bekijk deze video:

2. Let op je laatste gedachte in de avond

Je laatste gedachte in de avond is vaak je eerste gedachte in de ochtend. Stel dat je zondagavond balend in bed ligt en denkt: ‘Ik heb écht geen zin om morgen vroeg op te staan’, dan is de kans groot dat je hier de volgende ochtend weer aan denkt.

Probeer voor een positiever begin van de dag daarom in de avond stil te staan bij je laatste gedachte.

3. Ontbijt op bed op maandag

Doorbreek de maandagsleur met ontbijt op bed. Je moet je wekker er iets eerder voor zetten, maar je ochtendhumeur verdwijnt waarschijnlijk als sneeuw voor de zon. Als je toch liever wat langer in bed ligt, kun je ook de avond van tevoren een uitgebreid ontbijt maken voor in de trein. Een goed boek en muziek erbij en het lijkt (bijna) alsof het nog weekend is.

4. Begin de dag zonder schermen

Niet meteen naar je telefoon grijpen en door Instagram scrollen als je wakker wordt of ontbijten met een tablet voor je neus, maar eerst rustig wakker worden. Door je ochtend zonder schermen te beginnen, heb je niet al die prikkels van sociale media. Ook kom je niet in de verleiding om je (werk)mail te checken en heb je niet het gevoel dat je allemaal WhatsApp-berichten moet beantwoorden. Veel rustiger. Doe je telefoon pas aan als je buiten bent of in de trein zit.

5. Geniet van de ruimte tussen de dingen die moet doen

Douchen, aankleden, ontbijten en op de fiets springen. Voorkom dat je ochtend op een to-do list lijkt door je te focussen op de tijd tussen al deze activiteiten. Dus het moment dat je je brood smeert, de eerste stap buiten zet en je je schoenen aantrekt. Zo lijkt het geen race tegen de klok, maar krijgt je ochtend meer betekenis.

Over Zenzoekers

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Volgende week maandag staan Lisa & Shirah weer vroeg voor je klaar met meer zen-tips!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Survivalgids voor mensen met een ochtendhumeur
Sluiten